Κακά τα... νέα για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, καθώς, αν δεν βρεθούν -από το υπουργείο Πολιτισμού- μέχρι το τέλος Αυγούστου 3.263.000 ευρώ για τον μηδενισμό των υποχρεώσεων κι αν δεν αυξηθεί η ετήσια επιχορήγηση από τα 7.500.000 ευρώ στα 10.500.000 ευρώ, οι επόμενες μέρες θα είναι δύσκολες.
Παρουσιάζοντας τον απολογισμό της καλλιτεχνικής περιόδου του περασμένου χειμώνα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, κ. Τσακίρογλου, είπε ότι δόθηκαν 836 παραστάσεις, τις οποίες παρακολούθησαν 135.786 θεατές και μόνο από τα εισιτήρια και τις πωλήσεις προγραμμάτων μπήκαν στα ταμεία του θεάτρου 1.305.826 ευρώ. Αναφορικά με τον προγραμματισμό της νέας καλλιτεχνικής περιόδου, ο κ. Τσακίρογλου υπόσχεται... μια από τα ίδια, καθώς επιμένει στην άποψή του «ένα κρατικό θέατρο πρέπει να παρουσιάζει κλασικό ρεπερτόριο».
Φέτος, το ΚΘΒΕ θα συνεργαστεί με τον Αν. Βουτσινά για το έργο του Πιραντέλο «Ερρίκος Δ», με τον Στ. Λιβαθινό για τον «Βασιλιά Λιρ» του Σαίξπηρ, με τον Γ. Ιορδανίδη για τον «Ματωμένο γάμο» του Λόρκα, με τον Σ. Χατζάκη για τον «Κύκλο με την κιμωλία» του Μπρεχτ, με τον Π. Ζούλια για τη «Rock Star Οpera» της Λ. Βιτάλη, που αποτελεί αυτοβιογραφία του Π. Σιδηρόπουλου, ενώ θα επαναληφθούν και κάποιες από τις περσινές παραστάσεις.
Παράλληλα, κατά τη χειμερινή καλλιτεχνική περίοδο στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών θα παρουσιαστούν δύο ελληνικά έργα νέων συγγραφέων, το «Δεύτερη Ευκαιρία» του Γ. Ηλιόπουλου και «Πού είναι ο Τάσος που ερωτεύτηκα;» της Χ. Αποστολίδου, καθώς και δύο βρετανικά, τα: «Επιστροφή στον Παράδεισο» του Φ. Ρίντλεϊ, και «Dogs Βarking» του Ρ. Ζάιντλικ.
Ακόμη, θα φιλοξενηθούν το Εθνικό Θέατρο του Βελιγραδίου με την τραγωδία «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή, το Κρατικό Θέατρο της Αγκυρας με το «Ρεμπέτικο» του Κ. Φέρρη και ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου με το «Οι έρωτες της κ. Μαγκουάιρ» του Μπ. Φρίελ.
Οσο για τις παιδικές σκηνές του ΚΘΒΕ, οι μαθητές θα απολαύσουν το έργο του Θ. Μουμουλίδη «Ο πειρατής Ραφταπάτρα» σε σκηνοθεσία δική του και μια λυρική προσέγγιση στον κόσμο του Αριστοφάνη με τίτλο «ΑριστοFUΝης, ένα ταξίδι στη χώρα της ουτοπίας», που αποτελεί μια ιδέα του Ν. Διαμαντή, ο οποίος έκανε και τη σκηνοθεσία.