«Rodokanakis Rediscovered 1908-2008. To Βυσσινί Τριαντάφυλλο»
Μια παραγωγή της ομάδας «Όχι Παίζουμε»
Πότε- Που:
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών (3-13/7),
Bios (16-22/7),
Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας Ντάνκαν Δ.Βύρωνα (26-30/7)
Θέατρο Καστρομηνά, Χίος (29-31/8)
Μουσείο Μπενάκη Κτίριο Πειραιώς (20-23/9)
Τιμή εισιτηρίου : 20€, 15€ (φοιτητικό)
Διάρκεια Παράστασης: 80’
Πληροφορίες -Κρατήσεις 6947247218
Ώρα Έναρξης: 21.15
Η θεατρική ομάδα "Όχι Παίζουμε", συνεχίζοντας την αναζήτησή της στους λησμονημένους λογοτέχνες των αρχών του περασμένου αιώνα (Ναπολέοντας Λαπαθιώτης 2006, Κωνσταντίνος Χρηστομάνος 2007) το καλοκαίρι του 2008, επιδιώκει να εξερευνήσει τις μυστηριώδεις πτυχές του σημαντικότερου Έλληνα εστέτ, Πλάτωνα Ροδοκανάκη.
Με αφορμή τα 100 χρόνια από την πρώτη και μοιραία ανάγνωση, σε στενό λογοτεχνικό κύκλο, του έργου «Το Βυσσινί Τριαντάφυλλο» του λογοτέχνη Πλάτωνα Ροδοκανάκη, η ομάδα παρουσιάζει τη νέα της παραγωγή «Rodokanakis Rediscovered 1908-2008. Το Βυσσινί Τριαντάφυλλο».
Η δράση περιπλανάται σε μέρη που σχετίζονται άμεσα με την πολύπλευρη προσωπικότητα ίσως του σημαντικότερου εκπροσώπου του αισθητισμού στην Ελλάδα. Ένας ειδικός ομιλητής, διαφορετικός κάθε φορά, εξετάζει την πλευρά της προσωπικότητας του Ροδοκανάκη που σχετίζεται με τον κάθε χώρο. Μετά την 15λεπτη παρουσίαση, ακολουθεί η παράσταση «Το βυσσινί Τριαντάφυλλο», με αυτούσιο το κείμενο του ομώνυμου διηγήματος. Ο θεατής κάθε μέρα ανακαλύπτει και μία διαφορετική πτυχή της προσωπικότητας του λογοτέχνη συμπληρώνοντας έτσι ένα - ένα τα κομμάτια του παζλ.
Δυο λόγια για την παράσταση:
Ένας νέος που ξόδεψε τη ζωή του ανάμεσα στα μπρούντζινα κειμήλια των προγόνων του, νοικιάζει μια νεκροφόρα και περιπλανιέται το καλοκαιράκι στην Ελλάδα στήνοντας επετείους για έναν σχετικά άγνωστο συγγραφέα, τον Πλάτωνα Ροδοκανάκη. Στις γιορτές που στήνει ακούγονται μουσικές πλανόδιας ρετρό μπάντας και ενσαρκώνει σε μικρόφωνα τους ήρωες του έργου «Το Βυσσινί Τριαντάφυλλο». Κάποια μέρα, ανάμεσα στα κειμήλια, εμφανίζεται μια νεράιδα...
Η παράσταση αναζητά το μυστικό που κρύβει εδώ και έναν αιώνα «Το Βυσσινί Τριαντάφυλλο» και ενέπνευσε στον Π. Γιαννόπουλο να αυτοκτονήσει μπαίνοντας με το άλογό του στη θάλασσα του Σκαραμαγκά, ώθησε τον Χρηστομάνο στα δικαστήρια για λογοκλοπή, συνεπήρε ερωτικά τον Λαπαθιώτη, παρ΄ ότι αφιερώθηκε στον Ψυχάρη. Το μυστικό αυτό που έκανε έναν μάστορα της εφημερίδας «Ακρόπολις» - όπου άρχισε να δημοσιεύεται, να κατέβει στο πιεστήριο με το σφυρί στο χέρι και να καταστρέψει όσα κομμάτια του φανήκαν ανευλαβή.
«Δύο πράγματα ωραία έχει ο κόσμος: τον έρωτα και το θάνατο», λέει στον «Κονσάλβο» του ο Λεοπάρδης. Τα δίδυμα τούτα, μέσα στην ιστορία δύο νέων ανθρώπων που αγαπήθηκαν και που πεθαίνουν από την αγάπη τους, παλιές ιστορίες, πάντα νέες, ο κ. Ροδοκανάκης θέλησε όχι τόσο να ζωγραφίση, όσο να τραγουδήση, όχι τόσο να τραγουδήση, όσο να συμβολίση. Γύρω στο βυσσινί τούτο τριαντάφυλλο, σαν πιο πολύ μιας τέχνης παρά της φύσης βλαστάρια, ζούνε και μιλούνε, αισθάνονται και πάσχουν, άνθρωποι της σύγχρονης ζωής που ούτε πετούν στα σύγνεφα, ούτε στη γη πατούνε στέρεα. Θυμίζουνε κάποιο περπάτημα, που ονειρευόμαστε συχνά στον ύπνο μας, τόσο αλαφρό, που άξαφνα γίνεται αεροπέταγμα», Κωστής Παλαμάς, κριτική στο έργο «Το Βυσσινί Τριαντάφυλλο»
Οι ομιλητές που θα λάβουν μέρος στις παρουσιάσεις είναι μεταξύ άλλων :
Σάββας Κυριακίδης (Θεατρολόγος του Εθνικού Θεάτρου), Άκης Δήμου (Θεατρικός Συγγραφέας), Ιόλη Καλαβρέζου (Διευθύντρια Βυζαντινών Σπουδών στο Harvard), Γιώργος Κόρδης (Αγιογράφος), Κωνσταντίνα Μιχαλοπούλου (Επικοινωνιολόγος), Μάρια Διαμάντη (Φιλόλογος του Μουσείου Μπενάκη), Νίκος Σαραφιανός (Φιλόλογος & Αρθρογράφος), Πανωραία Μπενάτου (Βυζαντινολόγος του Μουσείου Μπενάκη), Κωνσταντίνα Ζηροπούλου (Θεατρολόγος στο Αριστοτέλειο), Νίκος Δάρδαλης (Ιστορικός), Μαρία Ξύδα (Αρχιτέκτονας), Δέσποινα Λαμπαδά (Ιστορικός), Βασίλης Αγιαννίδης (Συντηρητής Αρχαιοτήτων), Όλγα Θεοδωροπούλου (Ιστορικός), Άρης Ασπρούλης (Κοινωνιολόγος)
Και θα εξεταστούν μεταξύ άλλων τα εξής :
«Η καταγωγή του Ροδοκανάκη», «Οι βυζαντινές Μελέτες του Πλάτωνα Ροδοκανάκη», «Τα ερωτικά μυθιστορήματα του Μεσαίωνα και το Βυσσινί Τριαντάφυλλο», «Πλάτωνας Ροδοκανάκης και η αστική τάξη της Αθήνας στις αρχές του 20 αιώνα», «Πλάτωνας Ροδοκανάκης και Θεολογική Σχολή της Χάλκης», «Ροδοκανάκης και το κίνημα του εστετισμού», «Ο έρωτας και ο θάνατος στον Ροδοκανάκη και τη γενιά του», «Η δραματουργία στο Βυσσινί Τριαντάφυλλο», «Ερωτικός (δια)λόγος Ροδοκανάκη και Goethe μέσα από τα αποσπάσματα ερωτικού λόγου του Barthes», «Κώδικας Βυσσινί Τριαντάφυλλο- μια απόπειρα αποσυμβολοποίησης» και άλλα.
Μετά την ολοκλήρωση της δράσης, θα ακολουθήσει έκδοση που θα λειτουργήσει αφ’ ενός ως μνήμη της παράστασης αφ’ ετέρου ως επιστημονική μελέτη. Η ομάδα ταξιδεύει όπως ο αρχαιολόγος που ανασκάπτει διαφορετικά χώματα ανασύροντας ένα - ένα τα θραύσματα, που συμπληρώνουν τη μορφή του τόσο σημαντικού αλλά λησμονημένου Έλληνα λογοτέχνη. Στόχος της ομάδας είναι να συνεχιστεί και το φθινόπωρο η εξερεύνηση και σε άλλους τόπους της Ελλάδας που σχετίζονται με τον Ροδοκανάκη.
Η δράση είναι μια παραγωγή της ομάδας «Όχι Παίζουμε» με την σύμπραξη του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Β. Αιγαίου και την υποστήριξη του The John S Fafalios Foundation.
Ερμηνεύουν: Ειρήνη Αλεξίου (χορεύτρια),
Γιάννης Κλίνης (ηθοποιός)
Σκηνοθεσία: Γιώργος Σαχίνης
Χορογραφία: Ειρήνη Αλεξίου
Σκηνογραφία: Γιάννης Σκουρλέτης
Μουσική: Κώστας Δαλακούρας
Φωτισμοί: Δήμος Αβδελιώδης
Δραματουργική έρευνα: Άρης Ασπρούλης
Βοηθοί Παραγωγής: Μαίρη Λογοθέτη, Γιώργος Σκούρας
Βοηθός φωτισμού: Άννα Μπόη
Οργάνωση Διαλέξεων: Μάρια Διαμάντη, Νίκος Σαραφιανός
Φωτογραφίες: Γιάννης Σκουρλέτης
Μακέτες: Κώστας Τσακαλάκης
Επικοινωνία: Σύνθεση Εταιρεία Πολιτισμού
Η θεατρική ομάδα "Όχι Παίζουμε", συνεχίζοντας την αναζήτησή της στους λησμονημένους λογοτέχνες των αρχών του περασμένου αιώνα (Ναπολέοντας Λαπαθιώτης 2006, Κωνσταντίνος Χρηστομάνος 2007) το καλοκαίρι του 2008, επιδιώκει να εξερευνήσει τις μυστηριώδεις πτυχές του σημαντικότερου Έλληνα εστέτ, Πλάτωνα Ροδοκανάκη.