Ρόσμερσχολμ στο Θέατρο Αναλυτή

19.12.2002
O πύργος των Ρόσμερ, το Ρόμερσχόλμ κάπου στην εξοχή, κουβαλάει το σκοτάδι και το βάρος μιας οικογένειας συντηρητικών, που ελέγχει τα πάντα. Ενας πάστορας, ο τελευταίος απόγονος των Ρόσμερ, που αποστάτησε από την εκκλησία και η χαμένη σύζυγός του.
O πύργος των Ρόσμερ, το Ρόμερσχόλμ κάπου στην εξοχή, κουβαλάει το σκοτάδι και το βάρος μιας οικογένειας συντηρητικών, που ελέγχει τα πάντα. Ενας πάστορας, ο τελευταίος απόγονος των Ρόσμερ, που αποστάτησε από την εκκλησία και η χαμένη σύζυγός του. Μια δαιμονική γυναίκα που μένει μαζί του, φροντίζει και ελέγχει τα πάντα και του ανοίγει το δρόμο για την ελεύθερη σκέψη και τη χαρά της ζωής. Η σύγκρουση του παλιού κόσμου με τον καινούριο, που έρχεται. Ενας μεγάλος έρωτας, ένα αβυσσαλέο πάθος, που μένει ανεκπλήρωτο μέχρι το τέλος και το αξεδιάλυτο αίνιγμα, αν ένας θάνατος ήταν φόνος. Δίπλα στον πύργο, το ρέμα του Μύλου, που καταδυναστεύει τη ζωή των ηρώων και γίνεται το σύμβολο της πάλης του φθαρμένου κατεστημένου κόσμου με τον καινούριο, που φέρνει την ελευθερία και την χαρά. Ποιος θα νικήσει;

Αυτή είναι με λίγα λόγια η υπόθεση του Ρόμερσχολμ (Λευκά Άλογα) του Ερρίκου Ιψεν, του έργου που παρουσιάζεται στο θέατρο Αναλύτή (Αντωνιάδου 4 και Πατησίων).
Μ' αυτά τα υλικά, ο Ιψεν, ο αρχιμάστορας του αστικού δράματος χτίζει ένα γοητευτικό αριστούργημα, όπου με άφθαστη δεξιοτεχνία αναπτύσσει ένα ψυχολογικό πολιτικό θρίλερ, ερευνώντας έναν μεταφυσικό χώρο, για να δείξει ότι η μόνη κοινωνική αξία παραμένει ο άνθρωπος και ο μέσα του σπουδαίος και θαυμαστός κόσμος.

Σκηνοθεσία: Κωστής Καπελώνης
Μετάφραση: Παντελής Νίκας
Σκηνογραφία: Κατερίνα Σωτηρίου
Μουσική: Μιχάλης Δέλτα
Φωτισμοί: Σπύρος Τζώρας
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Συριανού

Πρωταγωνιστούν οι : Νικήτας Τσακίρογλου, Δήμητρα Χατούπη, Γιώργος Τζώρτζης, Τάκης Βλαστός Σούλα Αθανασιάδου, Γιώργος Τσιτσόπουλος

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Δευτέρα- Τρίτη: Αργία
Τετάρτη: 18.15 και 21.15
Πέμπτη, Παρασκευή: 21.15
Σάββατο: 18.15 (λαϊκή), 21.15
Κυριακή: 18.15, 21.15

Τιμές εισιτηρίων: 20 ευρώ, 15 ευρώ (εξώστης φοιτητικά και λαική απογευματινή)