Κρατικά λογοτεχνικά βραβεία 2002

17.12.2002
Τα κρατικά λογοτεχνικά βραβεία για το 2002 απονεμήθηκαν σε τελετή που έγινε την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, στο Βυζαντικό και Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα. Το μεγάλο βραβείο λογοτεχνίας δόθηκε στον Μανώλη Αναγνωστάκη, που τιμήθηκε για το σύνολο του έργου του.
Τα κρατικά λογοτεχνικά βραβεία για το 2002 απονεμήθηκαν σε τελετή που έγινε την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, στο Βυζαντικό και Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα.

Το μεγάλο βραβείο λογοτεχνίας δόθηκε στον Μανώλη Αναγνωστάκη, που τιμήθηκε για το σύνολο του έργου του.

Το βραβείο μυθιστορήματος μοιράστηκαν ο Μένης Κουμανταρέας για το βιβλίο του "Δυο φορές Έλληνας" και η Ζυράννα Ζατέλη για το βιβλίο της "Με το παράξενο όνομα Ραμάνθις Ερέβους".

Το βραβείο διηγήματος δόθηκε στον Δημήτρη Καλοκύρη, για το βιβλίο του "Το μουσείο των αριθμών", το βραβείο ποίησης στον Μάριο Μαρκίζη για το βιβλίο του "Παρά Ταύτα", το βραβείο δοκιμίου - κριτικής στον Αριστείδη Μπαλτά για το βιβλίο του "Αντικείμενα και Οψεις Εαυτού".

Το βραβείο μαρτυρίας - χρονικού απονεμήθηκε στον Κωστή Παπαγιώργη για το βιβλίο του "Κανέλλος Δεληγιάννης".

Το βραβείο παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου στον Παντελή Καλιότσο για το βιβλίο του "Η σφεντόνα του Δαβίδ".

Το βραβείο εικονογράφησης παιδικού βιβλίου στην Αννα Μενδρινού για το βιβλίο της Ζωής Βαλάση "Μύθοι του Αισώπου".

Το βραβείο βιβλίου γνώσεων για παιδιά στην Ιωάννα Φωκά για το βιβλίο της "Βασίλισσα Βερενίκη".

Εξάλλου, το βραβείο μετάφρασης έργου ελληνικής λογοτεχνίας σε ξένη γλώσσα απονεμήθηκε στην Αννα Ζιμπόν για τη μετάφραση του βιβλίου "Το μόνον της ζωής του ταξίδιον" του Γεωργίου Βυζιηνού.

Το βραβείο λογοτεχνικής μετάφρασης έργου ξένης λογοτεχνίας στην ελληνική γλώσσα στη Μάγκυ Κοέν για τη μετάφραση του βιβλίου "Ταξίδι στο τέλος της Χιλιετίας" του Αβραάμ Γεόσουα.

Τα βραβεία στους νικητές απένειμε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ στην τελετή παρέστησαν εκπρόσωποι του πολιτικού και καλλιτεχνικού κόσμου.