Μουσείο για τη Μαρία Κάλλας στην Τεχνόπολη

13.12.2002
200 πρωτότυπες φωτογραφίες από την προσωπική ζωή της Μαρίας Κάλλας, μαζί με αλληλογραφία της, προσωπικά της αντικείμενα και ένα πλήρες αρχείο των ηχογραφήσεων και εμφανίσεών της θα φιλοξενούνται στο αφιερωμένο στη μνήμη της Μουσείο στην Τεχνόπολη.
Μουσείο αφιερωμένο στη μνήμη και το έργο της κορυφαίας Ελληνίδας σοπράνο Μαρίας Κάλλας, θα εγκαινιάσει την Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου ο Δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος.
Το μουσείο θα στεγάζεται στην αίθουσα "Δ1" της Τεχνόπολης και σε αυτό θα εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα, επιστολές και φωτογραφίες της Μαρίας Κάλλας, τα οποία αγόρασε σε δημοπρασία στο Παρίσι ο Δ. Αθηναίων το 2000.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την αλληλογραφία της διάσημης υψιφώνου με τους συγγενείς της, με μεγάλες προσωπικότητες της Λυρικής Τέχνης (όπως τον μαέστο Τούλιο σεραφίν και την Ισπανίδα δασκάλα της Ελβίρα ντε Ιντάλκο), η αγαπημένη της γούνα, δώρο του συζύγου της Μπατίστα πενεγκίνι, ένα ζευγάρι γάντια του οίκου Hermes, η περούκα που τη μεταμόρφωνε σε "Μήδεια" στην ομώνυμη όπερα καθώς και περίπου 200 πρωτότυπες φωτογραφίες από την προσωπική της ζωή και την καλλιτεχνική της πορεία.

Τέλος, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιούν ένα πλήρες αρχείο με τις ηχογραφήσεις της σε CD, καθώς και όλες τις σωζόμενες κινηματογραφικές και τηλεοπικές σκηνές της σε VHS και DVD.

Η αίθουσα, έκτασης 300 τ.μ., έχει διαμορφωθεί ειδικά για τη στέγαση του μουσειακού χώρου, που θα λειτουργήσει πιλοτικά έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, με τη φιλοδοξία να εμπλουτιστεί από δωρεές ή νέες αγορές κειμηλίων της αξέχαστης ντίβας.

Μουσείο Μαρίας Κάλλας, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Δευτέρας και εορτών 10.00-13.00 και 17.00-21.00.
Είσοδος: ελεύθερη.