Τέσσερις Ελληνίδες από άλλες εποχές...

12.12.2002
Με φόντο την Ευρώπη του 19ου αιώνα και τη δειλή ανάδυση του νέου ελληνικού κράτους στο προσκήνιο, η συγγραφέας παρουσιάζει τη ζωή και τις εμπειρίες τεσσάρων γυναικών, που ανήκουν σε ισάριθμες γενιές της ίδιας οικογένειας και καθεμιά τους βιώνει τη δική της πραγματικότητα, με κοινό παρονομαστή για όλες τους την αέναη αναζήτηση του νοήματος της ζωής.
Με φόντο την Ευρώπη του 19ου αιώνα, τις πολιτισμικές αλλαγές που συντελέστηκαν εκείνη την εποχή και τη δειλή ανάδυση του νέου ελληνικού κράτους στο προσκήνιο, η συγγραφέας παρουσιάζει τη ζωή και τις εμπειρίες τεσσάρων γυναικών που ανήκουν σε ισάριθμες γενιές της ίδιας οικογένειας και καθεμιά τους βιώνει τη δική της πραγματικότητα - περιπέτειες, πάθη, αγώνες, έρωτες, δράματα- με κοινό παρονομαστή για όλες τους την αέναη αναζήτηση του νοήματος της ζωής.

Η "αρχόντισσα" Αικατερίνη Χατζηγιάννη, η "μάγισσα" Ναταλία Πατρικίου, η "προσαρμοστική" Αντωνία Μανωλάτου και η "περήφανη" Φιλομήλα Λαπατά είναι οι τέσσερις ηρωίδες, που σε εποχές ταραχών, αλλά και σημαντικών μεταβάσεων για το ελληνικό στοιχείο (1791-1913), ζουν η καθεμιά τη δική της ιστορία σε τέσσερις πόλεις του απόδημου ελληνισμού - Βραΐλα, Βιέννη, Κωνσταντινούπολη, Αμβέρσα.

"Και να τώρα που φεύγω και γυρίζω στην Ελλάδα. Μα, όπως λέει η σοφή μητέρα μου, πατρίδα μας είναι πάντα το μέρος που ζούμε. Η Ελλάδα είναι μόνο η πατρίδα των προγόνων μας. Πολλές φορές αναρωτιέμαι από πού έρχομαι, ποια να 'ναι άραγε η πρώτη μου ύλη, τι μνήμες κουβαλάει το κύτταρό μου και τι υπάρχει πέρα απ' τις αισθήσεις μου. Τώρα τελευταία άρχισα να αισθάνομαι πως όλα είναι αλληλένδετα μεταξύ τους και πως γενιές και γενιές προγόνων μου έχουν γίνει κομμάτια της δικής μου ουσίας. Πολλές φορές μπερδεύω τον εαυτό μου με τις μεγάλες απούσες της οικογένειάς μου (...) Όμως εγώ είμαι ο εαυτός μου και είμαι φτιαγμένη από τις δικές μου εμπειρίες. Έχω κάνει λάθη, κάποιους έχω πληγώσει και από κάποιους άλλους έχω πληγωθεί (...) Μπορώ πια να πω με σιγουριά ότι η ζωή είναι μια αναζήτηση."
(Απόσπασμα από το βιβλίο).

"Οι κόρες του νερού" είναι ένα μυθιστόρημα που μας μεταφέρει στην καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής των Ελλήνων της Διασποράς και υπογραμμίζει τη συνέχεια των γενεών, μέσα από την οποία αναδεικνύεται και ο ξεχωριστός και ιδιαίτερος χαρακτήρας κάθε ηρωίδας. Η εύκολη γλώσσα, το γλαφυρό, περιγραφικό ύφος και η προσεκτική σκιαγράφηση του χαρακτήρα καθεμιάς από τις τέσσερις γυναίκες είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του βιβλίου αυτού.
Η Φιλομήλα Λαπατά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Σπούδασε Δημόσιες Σχέσεις και μιλάει τρεις ξένες γλώσσες. Τα τελευταία χρόνια ζει στην Ιταλία. Στο παρελθόν εργάστηκε στην Αμερικανική Πρεσβεία και τράπεζα. Εμπνευσμένη από τις εμπειρίες που απέκτησε στα ταξίδια της και προσπαθώντας να κατανοήσει την ανθρώπινη φύση και τη δυναμική των σχέσεων, οδηγήθηκε από νωρίς στη συγγραφή. "Οι κόρες του νερού" είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

Εκδόσεις Καστανιώτη
Συγγραφέας: Φιλομήλα Λαπατά
Τίτλος: Οι κόρες του νερού
Σελίδες: 375
ISBN: 960-03-3356-4