Έκθεση φωτογραφίας του Raymond Clement

14.05.2008
Την «Family of Jazz» προτρέπει να γνωρίσουμε μέσα από τον φωτογραφικό του φακό ο Raymond Clement, στην ομώνυμη έκθεση που διοργανώνει η Πρεσβεία του Λουξεμβούργου με την συνεργασία της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, από τις 22 έως και τις 31 Μαΐου (Αίθουσα «Κωστής Παλαμάς », Πειραιώς 100, Γκάζι), στο πλαίσιο του 8ου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Τζαζ.
Την «Family of Jazz» προτρέπει να γνωρίσουμε μέσα από τον φωτογραφικό του φακό ο Raymond Clement, στην ομώνυμη έκθεση που διοργανώνει η Πρεσβεία του Λουξεμβούργου με τη συνεργασία της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, από τις 22 έως και τις 31 Μαΐου (Αίθουσα «Κωστής Παλαμάς», Πειραιώς 100, Γκάζι), στο πλαίσιο του 8ου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Τζαζ.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 22 του Μηνός στις 20.00.

Ο Λουξεμβουργιανός Raymond Clement διετέλεσε επί 25 χρόνια παραγωγός της εκπομπής Jazz του Ραδιοφωνικού Σταθμού RTL Lëtzebuerg, ενώ παράλληλα ασχολείτο με την φωτογραφία. Ο συνδυασμός των δύο αυτών ιδιοτήτων τον οδήγησε στο να ξεκινήσει το 1970 το έργο του Family of Jazz που εμπνεύστηκε από την ομώνυμη συλλογή φωτογραφιών, που είχε παρουσιάσει ο Edward Steichen μερικά χρόνια πριν στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης της Πόλης του Λουξεμβούργου, και από το Φεστιβάλ Μουσικής και Θεάτρου στο Βιλτζ, την ίδια χρονιά, όπου έπαιξε η θρυλική Duke Ellington Orchestra.

Πρόκειται για φωτογραφίες από συναυλίες τζαζ, όπου πήγαινε ο ίδιος. Το 1975 στο Φεστιβάλ Τζαζ του Νανσύ το Δημαρχείο της πόλης παρουσίασε τη δουλειά του για πρώτη φορά, ενώ τα επόμενα χρόνια το έργο ταξίδεψε από την Ευρώπη έως τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1977, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία.

Η ζήτηση από διάφορους φορείς (πολιτιστικά κέντρα, Jazz Clubs, μουσεία, θέατρα, γκαλερί τέχνης κλπ) για την συλλογή φωτογραφιών ολοένα και αυξάνεται. Παράλληλα, το βιβλίο του με τίτλο «Jazz - Impressions/Expressions» που εκδίδει το RTL, το 1980, στο Παρίσι εξαντλείται πολύ γρήγορα και σήμερα κάποια δυσεύρετα αντίτυπα πωλούνται στο διαδίκτυο σε εξαιρετικά υψηλές τιμές.

Οι φωτογραφίες του Raymond Clement έχουν δημοσιευτεί σε πολλά βιβλία, περιοδικά, ετήσιες εκθέσεις, ημερολόγια. Ακόμα διακοσμούν τους τοίχους των νοσοκομείων St-Louis στο Ettelbruck και του Νοσοκομειακού Κέντρου του Λουξεμβούργου.

Ώρες λειτουργίας: 10:00 - 24:00 // Είσοδος ελεύθερη.