O Rex Richardson στο Μέγαρο

14.05.2008
Ο τρομπετίστας Rex Richardson, το Κουαρτέτο Τζαζ Νάκας και η Big Band του Δήμου Αθηναίων στο Φεστιβάλ Χάλκινων Πνευστών του Μέγαρου Μουσικής Αθηνών.
Ο τρομπετίστας Rex Richardson, το Κουαρτέτο Τζαζ Νάκας και η Big Band του Δήμου Αθηναίων στο Φεστιβάλ Χάλκινων Πνευστών του Μέγαρου Μουσικής Αθηνών // 19/5, ώρα 8.30μ.μ. // Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.

Την τιμητική τους έχουν τα χάλκινα πνευστά, το Μάιο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου φιλοξενείται φέτος για πρώτη φορά ειδικό Φεστιβάλ αφιερωμένο στη δημοφιλή αυτή οικογένεια οργάνων.

Πρόκειται για ένα τετραήμερο εκδηλώσεων (18-21/05), οι οποίες εντάσσονται στην Ετήσια Σειρά Γέφυρες που διευθύνει ο συνθέτης Δημήτρης Μαραγκόπουλος. Συμπαραγωγοί του Φεστιβάλ είναι ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων και το Εργαστήριο Πνευστών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει το Melos Brass.

Φιλοδοξία του Φεστιβάλ Χάλκινων Πνευστών είναι να γίνει ένας σημαντικός διεθνής πολιτιστικός θεσμός με έδρα την Ελλάδα. Όπως υπογραμμίζει ο επικεφαλής των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων Γιώργος Κατσαρός: «Η τετραήμερη αυτή διοργάνωση εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της επιδίωξής μας να στηρίξουμε τους νέους σολίστ της κλασικής μουσικής, αφού, κατά τη διάρκειά της, τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων (Συμφωνική Ορχήστρα και Big Band) θα συμπράττουν με 12 νέους σολίστ πνευστών και κρουστών, οι οποίοι θα επιλέγονται, μέσα από ακρόαση, κάθε χρόνο στην Κέρκυρα, την τελευταία ημέρα της Θερινής Ακαδημίας που οργανώνεται τα τελευταία 6 χρόνια από το Melos Brass, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Δήμο Κερκυραίων και τη Νομαρχία Κέρκυρας».

Τα μέλη του κουιντέτου Μelos Brass: οι Σωκράτης Άνθης (τρομπέτα), Παναγιώτης Καίσαρης (τρομπέτα), Αντώνης Λαγός (κόρνο), Σπύρος Φαρούγγιας (τρομπόνι) και Παύλος Γεωργιάδης (τούμπα) θα ανοίξουν, το Φεστιβάλ την Κυριακή 18 Μαΐου συμπράττοντας με ανερχόμενους Νέους Έλληνες Σολίστ και με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, μια συναυλία που θα επαναληφθεί(με νέους έλληνες και ξένους σολίστ την Τρίτη 20 Μαΐου. Το Φεστιβάλ συνεχίζεται με το διάσημο αμερικανό τρομπετίστα Ρεξ Ρίτσαρντσον, το Κουαρτέτο Τζαζ «Νάκας» και την Big Band-Μεγάλη Μπάντα του Δήμου Αθηναίων (Δευτέρα 19/05) και ολοκληρώνεται με το σύνολο χάλκινων πνευστών German Brass (Τετάρτη 21/05). Όλες οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 8.30 μ.μ.

Ο Ρεξ Ρίτσαρντσον θεωρείται ένας από τους πλέον περιζήτητους crossover τρομπετίστες παγκοσμίως. Καταφέρνει να ισορροπεί με μεγάλη άνεση μεταξύ κλασικής μουσικής και τζαζ. Ως δεξιοτέχνης φημίζεται για την «ακροβατική του χάρη» και την «οξυδερκή ατομικότητα» των ερμηνειών του. Οι κριτικοί στο εξωτερικό τον έχρισαν επίσης «πρωταθλητή της νέας μουσικής», αφού συχνά τολμά να παίζει σε πρώτη εκτέλεση δημιουργίες νέων συνθετών. Έχει ξαναεμφανιστεί στην Ελλάδα και μάλιστα με σύγχρονο ελληνικό ρεπερτόριο, ενώ έχει διδάξει και σε πολλά σεμινάρια στη χώρα μας.

Από το 1995 ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο με το φημισμένο σύνολο χάλκινων πνευστών Rhytm & Brass. Περιοδείες έχει κάνει και με το κουιντέτο και το σεξτέτο του μεγάλου τζαζίστα Τζο Χέντερσον, καθώς και με το Chicago Jazz Ensemble του Γουίλλιαμ Ρούσσο. Ο μακρύς κατάλογος των συνεργασιών του περιλαμβάνει μυθικά ονόματα: Ρέι Τσαρλς, Αρίθα Φράνκλιν, Κουρτ Έλλινγκ, Καρλ Φοντάνα κ.ά. Εκτός από σολίστ είναι επίσης συνθέτης και καθηγητής κλασικής και τζαζ τρομπέτας στο Κοινοπολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, ενώ παράλληλα με τη μουσική σπούδαζε και ανθρωπολογία (Βορειοδυτικό Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ και Κρατικό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα)!

Ο Αμερικανός μουσικός θα συμπορευτεί στους δρόμους της τζαζ με δύο ελληνικά σύνολα. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας, θα εμφανιστεί η Big Band του Δήμου Αθηναίων που υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Τερεζάκη θα ερμηνεύσει τα κομμάτια: Whirly Bird(Neal Hefti σε ενορχήστρωση Myles Collins), Big Sing Face(Bill Potts), Whodonnit?(Gordon Goodwin), Love for Sale(Cole Porter σε ενορχήστρωση Pete Myers), Moment’s Notice(John Coltraine σε ενορχήστρωση Frank Mantooth), The Phat Pack(Gordon Goodwin), Night in Tunisia(Dizzy Gillespie σε ενορχήστρωση Philip Mossman), Easy Money(Benny Carter σε ενορχήστρωση John Clayton) και Count Bubba(Gordon Goodwin).

Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, το Κουαρτέτο Τζαζ «Νάκας» που απαρτίζεται από τους Τάκη Πατερέλη (άλτο σαξόφωνο), Δημήτρη Καλατζή (πιάνο), Γιώργο Γεωργιάδη (μπάσο), Αλέξανδρο Δράκο Κτιστάκη (ντραμς) θα πλαισιώσει το διάσημο τρομπετίστα σε ένα πρόγραμμα με συνθέσεις του ίδιου του Rex Richardson(The Tao of Heavy D, Biliku), του Kenny Dorham(Lotus Blossom) του Τάκη Πατερέλη(Blue Mingus), του Δημήτρη Καλατζή(Pasaret) και του James Spaulding(Krypronite).