Θεατρικές προτάσεις για μικρούς και... όχι μόνο!

04.12.2002
Με πολλές επιλογές στη διάθεσή τους υποδέχθηκε ο φετινός θεατρικός χειμώνας τους μικρούς μας φίλους. Οι παιδικές παραστάσεις στις θεατρικές σκηνές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, αλλά και των περιφερειακών θεάτρων, είναι πολλές: άλλες με έμφαση στο γέλιο, άλλες πιο διδακτικές κι άλλες, τέλος, πιο...μελωδικές! Με σημαία το παιδί και στόχο τη μύησή του στο θέατρο, οι φετινές παιδικές παραγωγές ξεκίνησαν δυναμικά και ήδη έχουν καταφέρει να προσελκύσουν μικρούς και μεγάλους στις αίθουσες.
&00 Με πολλές επιλογές στη διάθεσή τους υποδέχθηκε ο φετινός θεατρικός χειμώνας τους μικρούς μας φίλους. Οι παιδικές παραστάσεις στις θεατρικές σκηνές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, αλλά και των περιφερειακών θεάτρων, είναι πολλές: άλλες με έμφαση στο γέλιο, άλλες πιο διδακτικές κι άλλες, τέλος, πιο...μελωδικές! To σίγουρο είναι ότι η φετινή περίοδος για το παιδικό θέατρο ικανοποιεί όλα τα γούστα, καθώς η ποιότητα και η πρωτοτυπία πολλών παραστάσεων γοητεύει όχι μόνο τους μικρούς θεατές, αλλά και τους συνοδούς τους. Με σημαία λοιπόν το παιδί και στόχο τη μύησή του στο θέατρο, οι φετινές παιδικές παραγωγές ξεκίνησαν δυναμικά και ήδη έχουν καταφέρει να προσελκύσουν μικρούς και μεγάλους στις αίθουσες.

Το πασίγνωστο έργο του Ιούλιου Βερν "Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες" παρουσιάζει η Παιδική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Τόλη. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους του Φιλέα Φογκ και του Πασπαρτού εμφανίζονται ο Νίκος Σιδέρης και ο Χρήστος Παππάς αντίστοιχα. Εικοσι οχτώ ηθοποιοί και χορευτές, σε μια πολλά υποσχόμενη παραγωγή, δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν από κοντά πρωτόγνωρους τόπους, παράξενους λαούς και να ζήσουν μαζί με τους ήρωες αναρίθμητα συναρπαστικά περιστατικά.
Στην παιδική σκηνή του Θεάτρου Αργώ παρουσιάζεται ένα οικολογικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους. Η "Ρακωδία των Σκουπιδιών" του Κώστα Λαμπρούλη είναι η ιστορία τεσσάρων προσωποποιημένων..."σκουπιδιών" (μιας βίδας, μιας ιδέας, ενός παιχνιδιού και μιας μελωδίας) που, αν και θεωρήθηκαν άχρηστα από τους κατόχους τους και βρίσκουν τη δύναμη να ξαναζωντανέψουν σε πείσμα των καταναλωτικών καιρών και της γριάς Λήθης που με πείσμα τα καταδιώκει. Η "Ρακωδία" προσπαθεί με χιούμορ να ευαισθητοποιήσει τους θεατές γύρω από την ιδέα της ανακύκλωσης.

Η θεατρική ομάδα Αερόπλοιο παρουσιάζει στο Θέατρο "Τόπος Αλλού" την παιδική παράσταση "Στεφάνι ελιάς στο νικητή", βασισμένη σε μια ιδέα της Αντωνίας Σμιθ. Το έργο, που έχει θέμα του τους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαίας εποχής αλλά και αυτούς του 2004, παρουσιάζεται σε κείμενο και σκηνοθεσία Νίκου Καμτσή.
Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ιδέα, όπου, μέσα από την πλοκή και με τρόπο θεατρικό, με σκιές, μάσκες, φιγούρες κωμικές και ποιητικές μαζί, θυμόμαστε ότι οι αγώνες και η άμιλλα είναι οι ρίζες μας πολύ πριν οι Ολυμπιακοί αγώνες αποκτήσουν την λάμψη που έχουν σήμερα. Τα ελληνικά κείμενα ζωντανεύουν στο στόμα των ηθοποιών γεγονότα και πρόσωπα από την αρχαία, τη νεότερη και την σύγχρονη ιστορία μας.

Στο θέατρο Ακροπόλ, η όπερα του Καρλ Μαρία φον Βέμπερ "Ελεύθερος Σκοπευτής", διασκευασμένη για παιδιά, γοητεύει μικρούς και μεγάλους με τα θαυμάσια χορωδιακά μέρη του, τα παραμυθένια σκηνικά και τα πολύχρωμα κοστούμια του. Η παράσταση φέρει την υπογραφή της Κάρμεν Ρουγγέρη, η οποία, επεμβαίνοντας με αριστοτεχνικό τρόπο στα σημεία εκείνα που θα μπορούσαν να κουράσουν τα παιδιά, κατόρθωσε και την υπόθεση να κρατήσει και το έργο να μην αλλοιώσει.
Μια ακόμα εμπνευσμένη παραγωγή με τη σφραγίδα της Κάρμεν Ρουγγέρη παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Σοφούλη. Ο "Κουρέας της Σεβίλλης" του Τζοακίνο Ροσίνι, έργο βασισμένο επάνω στο κλασικό κείμενο του Μπομαρσέ, έγινε μια θαυμάσια παράσταση για παιδιά. Η φροντισμένη διασκευή καταφέρνει μυήσει τα παιδιά με τρόπο ευχάριστο και ήπιο, στα τόσο απαραίτητα για την πνευματική τους καλλιέργεια ακούσματα της κλασικής μουσικής.
Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ανεβάζει στο Θέατρο Απόλλων της Πάτρας το "Ασχημόπαπο" του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν,σε μια παράσταση που περνά το μήνυμα ότι το διαφορετικό δεν πρέπει να απορρίπτεται και να αποκλείεται συνειδητά ή μη, αλλά αντιθέτως πρέπει όλοι να αναλογισθούμε διπλά πριν σφραγίσουμε τα μάτια μας και τις ψυχές μας στον εκάστοτε "άλλο", είτε αυτός προσδιορίζεται με κριτήρια εθνικότητας, είτε θρησκείας ή φυλής.

Η Παιδική Σκηνή του Θεάτρου του Ήλιου, συνεχίζοντας με την ίδια συνέπεια και συναίσθηση ευθύνης απέναντι στα παιδιά, παρουσιάζει φέτος το έργο της Δάφνης Βασιλειάδου "Ο Μαθητευόμενος Μάγος", εμπνευσμένο από το ομώνυμο ποίημα του Γκαίτε και τη μουσική φαντασία του Dukas. Ένα ταξίδι στο όνειρο και τη φαντασία με πολλά μαγικά που ανέκαθεν γοήτευαν τα παιδιά.
Για τους λάτρεις του τραγουδιού, κάθε Κυριακή στο κινηματοθέατρο Τριανόν ξαναζωντανεύουν οι ήρωες της θεατρικής Φρουτοπίας του Ευγένιου Τριβιζά, μαζί με πολλά άλλα αγαπημένα τραγούδια από τους συντελεστές του περίφημου δίσκου "Μίλα μου για μήλα" που είχε κυκλοφορήσει από τον ΣΕΙΡΙΟ του Μάνου Χατζιδάκι. Σκετς, χορός, παντομίμα και πολλά τραγούδια εναλλάσσονται μέσα σε ένα σκηνικό που κι αυτό μεταβάλλεται συνεχώς!

Το μαγευτικό παραμύθι "Πήτερ Παν" παρουσιάζεται στη σκηνή του ανακαινισμένου Θεάτρου "Εγνατία" της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια μεγάλη παραγωγή σε μορφή μιούζικαλ με εντυπωσιακά κοστούμια και χορογραφίες, σε σκηνοθεσία Νανάς Νικολάου. Ο Πίτερ Παν δε χρειάζεται συστάσεις: είναι ο ήρωας που μας διασκεδάζει με τις περιπέτειές του και μας συγκινεί με την τρυφεράδα και την αθωότητά του. Πετάξτε μαζί του στη χώρα του Ποτέ-Ποτέ, εκεί όπου ο χρόνος έχει σταματήσει και τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα...
Άλλη μια παράσταση της... μαιτρ του είδους Κάρμεν Ρουγγέρη, η περισυνή επιτυχία "Η Χιονάτη και οι 7 ψηλοί...Νάνοι" συνεχίζεται στο Θέατρο Κιβωτός. Το γνωστό παραμύθι της Χιονάτης, την οποία ενσαρκώνει η Μαριάννα Πολυχρονίδη, παρουσιάζεται με πρωτοτυπία και χιούμορ, ενώ πλαισιώνεται μουσικά από διασκευές κλασικών συνθέσεων του Σούμπερτ.

Ο θίασος Κύτταρο παρουσιάζει στο θέατρο Γκλόρια το μιούζικαλ "Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων", βασισμένο στο κλασικό έργο του Luis Carol, με την υπογραφή του Μίμη Πλέσσα (μουσική) και του Michael Siebel (σκηνοθεσία). Ένας κόσμος φαντασίας και περιπέτειας ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια των παιδιών. Η "Αλίκη", εκπρόσωπος της παιδικής αφέλειας και ανησυχίας, κουβαλά όλα τα ερωτήματα, τις αγωνίες και τα μυστήρια της εποχής της!

Mια επίσης ενδιαφέρουσα πρόταση για μικρούς και μεγάλους είναι το "Μια φορά κι ένα...λεπτό", παράσταση βασισμένη σε ένα ρωσικό παραμύθι, με πολύ χορό και τραγούδι. Το έργο ανεβαίνει στο Θέατρο Τέχνης (στην οδό Φρυνίχου) σε σκηνοθεσία Μίμη Κουγιουμτζή και πρόκειται για μία αλληγορία που έχει να κάνει με την απληστία και το κυνήγι του χρόνου, ο οποίος όμως παραμένει αδάμαστος.

Συγκεκριμένα για την Αθήνα, εκτός από τις προτάσεις αυτές, δείτε εδώ αναλυτικά όλες τις παιδικές σκηνές που λειτουργούν τη φετινή θεατρική περίοδο.