Tο θέμα της έκδοσης, επανέκδοσης, μελέτης και προβολής του έργου του Νίκου Καζαντζάκη περνά πλέον σε άλλη φάση, μετά την απόφαση της γενικής γραμματέως του ΥΠΠΟΤ, Λίνας Μενδώνη, λίγο πριν εκπνεύσει το 2010, να συγκροτήσει ειδική Επιτροπή για το έργο του Κρητικού συγγραφέα.
Στην πραγματικότητα έκανε δεκτή σχετική πρόταση της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Καζαντζάκη. Αποτελείται από πανεπιστημιακούς καθηγητές, συγγραφείς και προσωπικότητες των Γραμμάτων: Αθανάσιος Αγαθός, Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Δημήτρης Γουνελάς, Αγγελος Δεληβοριάς, Σταύρος Ζουμπουλάκης, Τάκης Θεοδωρόπουλος, Μιχάλης Κοπιδάκης, Ελπινίκη Νικολουδάκη-Σουρή, Κωνσταντίνος Παπαδάκης, Νικόλαος Παπαδάκης, Δημήτρης Φίλιας και Σταμάτης Φιλιππίδης.
Σύμφωνα με την απόφαση, κύριο μέλημα της Επιτροπής, το έργο της οποίας θα συντονίζεται από το ΕΚΕΒΙ, σε συνεργασία με τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και το Μουσείο Ν. Καζαντζάκη, είναι η επανέκδοση των έργων του Καζαντζάκη, με ερμηνευτικά σχόλια από έγκυρους μελετητές και σύγχρονες αισθητικά εκδόσεις. Θυμίζουμε ότι πολλά έργα του συγγραφέα είναι εξαντλημένα ή κυκλοφορούν σε παρωχημένες εκδόσεις.
Στα καθήκοντά της, επίσης, είναι η συγκέντρωση ανέκδοτων χειρογράφων, αναζητώντας τα όπου κι αν βρίσκονται, και η έκδοσή τους στη συνέχεια σε ενιαίους τόμους, με ερμηνευτικά σχόλια. Η Επιτροπή καλείται να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα των μεταφράσεων σε ξένες γλώσσες, καθώς μέχρι τώρα ο νόμιμος κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων του έργου του Καζαντζάκη, Πάτροκλος Σταύρου, δεν ανταποκρινόταν θετικά σε σχετικά αιτήματα από το εξωτερικό, όπου, ας σημειωθεί, το όνομα του Κρητικού συγγραφέα είναι το πιο δημοφιλές ελληνικό λογοτεχνικό όνομα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε συνεργασία με τον Πάτροκλο Σταύρου, θετό γιο της Ελένης Καζαντζάκη, χωρίς ανταπόκριση όμως.
Οι εργασίες της Επιτροπής, που δεν θα είναι αμειβόμενη, θα διαρκέσουν μέχρι την ολοκλήρωση του έργου της.