Πολλά και ενδιαφέροντα ετοιμάζει η Τεχνόπολη!

08.05.2008
Η αύξηση των εκδηλώσεων που αποτελούν παραγωγές της ίδιας της «Τεχνόπολις», η δημιουργία Βιομηχανικού Μουσείου, η μόνιμη έκθεση για την περιοχή του Ελαιώνα, η έκδοση ιστορικού λευκώματος στο οποίο θα παρουσιάζεται η ιστορία του Γκαζιού από τις πρώτες ημέρες της λειτουργίας του, ως εργοστάσιο Φωταερίου, το 1857... είναι μερικά από τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε στη Συνέντευξη Τύπου ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Δ.Σ της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων κ. Φώτης Ιγνατίου

Η αύξηση των εκδηλώσεων που αποτελούν παραγωγές της ίδιας της «Τεχνόπολις», η δημιουργία Βιομηχανικού Μουσείου, η μόνιμη έκθεση για την περιοχή του Ελαιώνα, η έκδοση ιστορικού λευκώματος στο οποίο θα παρουσιάζεται η ιστορία του Γκαζιού από τις πρώτες ημέρες της λειτουργίας του, ως εργοστάσιο Φωταερίου, το 1857, έως την μετεξέλιξή του στην σημερινή του μορφή, ως Πολυχώρος Πολιτισμού, το 1999, καθώς και στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τον Οργανισμό Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο του οποίου θα διοργανωθεί το 1ο Φεστιβάλ Μαθητικών Συγκροτημάτων στις 17 Ιουνίου και στοχεύει στο να καθιερωθεί ως θεσμός, είναι μερικά από τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε στη Συνέντευξη Τύπου ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Δ.Σ της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων κ. Φώτης Ιγνατίου, που παρέθεσε με αφορμή την παρουσίαση των εκδηλώσεων που θα φιλοξενηθούν κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν είναι :

5- 10 Μαίου: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ


«ΗΜΕΡΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ»

Ημερίδα με θέμα «Ημέρες Επαγγελματικού Προσανατολισμού» διοργανώνει το Γραφείο Διασύνδεσης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με την υποστήριξη της «Τεχνόπολις» στις 8 και 9 Μαΐου 2008 .

Ωρες λειτουργίας:8.00-17.00

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ
«Μανούλα...Mama... Mammy...» τιτλοφορείται η έκθεση ζωγραφικής στην οποία θα φιλοξενηθούν έργα των παιδιών των παιδικών σταθμών του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσουν και εργαστήρια ζωγραφικής, σε μια προσπάθεια εικαστικής και πολυπολιτισμικής προσέγγισης.

Ώρα προσέλευσης:11.00.
Είσοδος Ελεύθερη.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Το βιβλίο του Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Γεωργίου Σούρλα με τίτλο «Οι Ήρωες του 1940 Περιμένουν» παρουσιάζεται σε ειδική τελετή που θα γίνει την Δευτέρα 12 Μαΐου στις 19.00 (Αίθουσα Δ12).

«MIRROR MIRROR ON THE WALL»/ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΜΟΔΑΣ ΓΙΑ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ
Τη Δευτέρα 12 Μαΐου η «Τεχνόπολις» θα φιλοξενήσει το Fashion Show «Mirror Mirror on the wall» της Shop & Trade, για την παρουσίαση των collection των επωνύμων σημάτων της, για τη σεζόν Φθινόπωρο / Χειμώνας 08-09.
(Αίθουσα «Κωστής Παλαμάς και προαύλιος χώρος»)
Μετά το τέλος της επίδειξης θα ακολουθήσει party με την συμμετοχή των ONIRAMA.
Είσοδος μόνο με προσκλήσεις.

ΕΚΘΕΣΗ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΠΕΚΙΝΟ-ΑΘΗΝΑ
Αίθουσες «Τάκης Παπατσώνης» και «Κωνσταντίνος Καβάφης»
Η έκθεση «ΠΕΚΙΝΟ-ΑΘΗΝΑ Σύγχρονη Κινεζική Τέχνη» θα εγκαινιαστεί την Δευτέρα 12 Μαΐου στις 20.00 από την Υπουργό Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 26 Μαΐου και διοργανώνεται με την υποστήριξη της Ελληνικής Πρεσβείας στο Πεκίνο.
Ώρες λειτουργίας:10.00-22.00.


ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Με τίτλο «Άρωμα Αιγαίου» το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων από τις 22 ως και τις 25 Μαΐου με θέμα την προβολή των νησιών του Βορειανατολικού Αιγαίου και έμφαση στους αστικούς χώρους των νησιών: Λέσβου, Λήμνου, Σάμου και Χίου.
Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθούν η έκθεση «Terra 4», που επιμελείται το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Αίθουσα Δ12), η έκθεση φωτογραφίας «Πλώρη 08» του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, («Σιδηρουργείο»), καθώς και έκθεση προϊόντων των νησιών (Προαύλιος χώρος).

Ώρες λειτουργίας:09.00-14.00 & 17.30-21.00
Ώρες συναυλιών:21.00
Είσοδος ελεύθερη.

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ RAYMOND CLEMENT
«Family of Jazz» τιτλοφορείται η φωτογραφική έκθεση του Raymond Clement που παρουσιάζει η «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Λουξεμβούργου, από τις 22 έως και τις 31 Μαΐου. (Αίθουσα «Κωστής Παλαμάς »).
Ο Raymond Clement διετέλεσε επί 25 χρόνια υπεύθυνος της εκπομπής Jazz του Ραδιοφωνικού Σταθμού RTL Lëtzebuerg. Ως φωτογράφος ασχολήθηκε με το χρώμα και ιδιαίτερα με τα τοπία και τη φύση, που αποτελούν τα αγαπημένα του θέματα. Το 1970 ξεκίνησε το έργο του «Family of Jazz» εμπνευσμένο από την ομώνυμη συλλογή φωτογραφιών, που είχε παρουσιάσει ο Edward Steichen μερικά χρόνια πριν στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης της Πόλης του Λουξεμβούργου.

Ώρες λειτουργίας: 10:00 ? 24:00
Είσοδος ελεύθερη.

8ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΖΑΖ
Το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ στην Αθήνα κλείνει φέτος τα 8 του χρόνια και με την συμμετοχή 15 χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα λάβει χώρα στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων από τις 28 Μαΐου έως και την 1η Ιουνίου 2008.

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΛΙΣ ΤΟΥΡΝΙΚΙΩΤΗ
«Σχέδιο και Χρώμα» είναι ο τίτλος της έκθεσης της Αλίς Τουρνικιώτη που θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Μαϊου έως και τις 2 Ιουνίου (Αίθουσα «Κωνσταντίνος Καβάφης». Περιλαμβάνει έργα των δυο τελευταίων χρόνων σε τελάρο και χαρτί, λάδι και κάρβουνο, όπου κυριαρχούν οι καφέ μονοχρωματικές μορφές και τα τοπία, ο δυϊσμός του άσπρου-μαύρου, καθώς και εσωτερικοί χώροι (interiors) και πορτρέτα με έντονη πολυχρωμία.

Ώρες λειτουργίας: 12:00 - 24:00
Είσοδος ελεύθερη.

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΪΝΗ ΣΤΗΝ «ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
«Παλιά και Νέα Έργα» τιτλοφορείται η αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Χαΐνη που διοργανώνει η «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων (Αίθουσα Δ12) από τις 30 Μαΐου έως και τις 17 Ιουνίου 2008.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα οργανωθεί συζήτηση με θέμα «Το θεσμικό καθεστώς της Τέχνης σήμερα» την Τρίτη 3 Ιουνίου και την Τετάρτη 11 του μηνός στις 19.30.

Ώρες λειτουργίας:12.00-21.00.
Είσοδος ελεύθερη.


ΕΚΘΕΣΗ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ
Κορυφαία μοντέλα της ιταλικής βιομηχανίας, από αυτοκίνητα και βιομηχανικά προϊόντα έως και τρόφιμα, θα παρουσιαστούν από τις 4 έως και τις 7 Ιουνίου (Αίθουσες «Κωνσταντίνος Καβάφης», «Κωστής Παλαμάς» και Προαύλιος χώρος) σε μία έκθεση με τίτλο «Italian Festival 2008: The showroom of creativity and technology», που διοργανώνει η Ιταλική Πρεσβεία σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εξωτερικού Εμπορίου της Ιταλίας.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 4 Ιουνίου στις 20.00.
Είσοδος ελεύθερη.

1η ΓΙΟΡΤΗ ΣΑΡΔΕΛΛΑΣ
Η πρώτη Γιορτή Σαρδέλλας στην Αθήνα διοργανώνεται το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Ιουνίου 2008 στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι), από το εστιατόριο «Sardelles», επιδιώκοντας να καθιερωθεί ως θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα του καλοκαιριού.
Ο προαύλιος χώρος της «Τεχνόπολις» θα μετατραπεί σε αιγαιοπελαγίτικο νησί, για να φιλοξενήσει την γιορτή της θάλασσας και όσους θέλουν να γευτούν ψητές σαρδέλλες και σαλάτες, που θα προσφέρονται δωρεάν. Ελληνική και σμυρναίικη μουσική, παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια θα μεταφέρουν νοερά τους παραβρισκομένους σε μέρη, μακριά από την πολύβουη Αθήνα.
Ωρες λειτουργίας: Σάββατο 7 Ιουνίου: 18.00-24.00
Κυριακή 8 Ιουνίου: 12.00-24.00
Είσοδος ελεύθερη.

5ο Synch ΦΕΣΤΙΒΑΛ
H 5η έκδοση του Synch και η δεύτερη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών εμπλουτίζεται και επεκτείνεται, ακόμα περισσότερο, στο κέντρο της Αθήνας.
Διάρκεια:13-15 Ιουνίου.
Εισιτήρια προπωλούνται.

28η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
Η 28η Πανελλήνια Έκθεση Ζωγραφικής Ιατρών Καλλιτεχνών θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως και τις 22 Ιουνίου (Αίθουσα «Κωνσταντίνος Καβάφης») με την υποστήριξη της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων.
Στην έκθεση που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρία Ιατρών Καλλιτεχνών και η εταιρία PR NOVAFORMA θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 200 ιατροί καλλιτέχνες με πολυποίκιλες ζωγραφικές δημιουργίες.
Είσοδος ελεύθερη.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα της Μουσικής στις 21η Ιουνίου η «Τεχνόπολις» θα φιλοξενήσει μουσικούς και μουσικές από όλο τον κόσμο στις 19 και 20 του μηνός.
Για 9η χρονιά, για 3 ημέρες, σε 18 σημεία σε όλη την Αθήνα και σε άλλες 17 πόλεις σ΄ όλη την Ελλάδα, η μουσική θα παίζει δυνατά με κεντρικό σύνθημα: Σου ανοίγει τ’ αφτιά!!
Η Αθήνα, ο Βόλος, τα Γιαννιτσά, η Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, η Κατερίνη, η Λαμία, η Λιβαδειά, η Πρέβεζα, οι Σέρρες, τα Τρίκαλα αλλά και, για πρώτη φορά φέτος, η Αστυπάλαια, η Ζάκυνθος, η Καλαμπάκα, η Κοζάνη, η Σκόπελος, η Σύρος και τα Χανιά συμμετέχουν στις εκδηλώσεις καθιστώντας την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής το μεγαλύτερο μουσικό γεγονός στην Ελλάδα.
Το ακριβές πρόγραμμα εκδηλώσεων για την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής 2008 είναι υπό διαμόρφωση και αναμένεται να ανακοινωθεί στα τέλη Μαΐου.
Είσοδος ελεύθερη.

4ο JOGGLING FESTIVAL
Το 4ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Τσίρκου που έχει καθιερωθεί ως θεσμός, διοργανώνεται από την Circus Dayz το τριήμερο 20 έως και 22 Ιουνίου (Αίθουσα Δ12 και Προαύλιος χώρος).
Η πρώτη σχολή μοντέρνου τσίρκου στην Ελλάδα προσφέρει στο κοινό ένα υψηλών απαιτήσεων πλούσιο πρόγραμμα σεμιναρίων και θεαμάτων αναφορικά με την εναλλακτική αυτή μορφή τέχνης και έκφρασης. Έμπειροι εκπαιδευτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα προσφέρουν τις γνώσεις τους σε όσους θα ήθελαν να μυηθούν στα μυστικά του Joogling, ενώ στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο θα φιλοξενηθούν, παράλληλα, μουσικά δρώμενα και επιδείξεις ιμπρεσιονιστικού θεάτρου και τσίρκου.
Ώρες λειτουργίας: 11.00-23.00
Ημερήσια τιμή συμμετοχής: 10€

ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Με σύνθημα «Η Διαφορετικότητα είναι η Δύναμή μας» το Ε.Κ.Κ.Α. διοργανώνει το Σάββατο 21 Ιουνίου συναυλία στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου δράσης του ευρωπαϊκού προγράμματος PROGRESS, που έχει ως στόχο να συμβάλλει στην καλλιέργεια θετικού κλίματος μεταξύ ατόμων διαφορετικής εθνικής / εθνοτικής προέλευσης, ευαισθητοποιώντας παράλληλα, την κοινή γνώμη για τη σημασία του περιορισμού των προκαταλήψεων και της προώθησης των διαπολιτισμικών σχέσεων στην ελληνική κοινωνία και ιδιαιτέρως μεταξύ των νέων.
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της συναυλίας έχει διαμορφωθεί ως εξής:
- Βασίλης Σαλέας (σολίστ κλαρίνου), Σαράντης Σαλέας (τραγούδι), σε τραγούδια και μουσικές των ROM απ' όλον τον κόσμο
- "Πρώτο Ταξίδι", νεανικό συγκρότημα σε Μπαλάντες & έντεχνο Rock
- «LAVA», Αλβανικό συγκρότημα, σε παραδοσιακά και σύγχρονα τραγούδια
- Συγκρότημα AL MAHABBA, Nabil Al Sayeg (τραγούδι) με μουσική και τραγούδια από τη Μέση Ανατολή
- Sonia Milenkovich (τραγούδι), με το συγκρότημά της Telesila σε γνωστά Βαλκανικά τραγούδια, καθώς και σε κλασσικά τσιγγάνικα τραγούδια
Τους καλλιτέχνες θα πλαισιώνει η δεκαμελής «Melody Champer Orchestra».
Είσοδος ελεύθερη.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ
Η καλοκαιρινή περιοδεία της Άλκηστις Πρωτοψάλτη ανά την Ελλάδα, ξεκινά από την «Τεχνόπολις» με την συναυλία που θα δώσει την Δευτέρα 23 Ιουνίου στις 21.00 (Προαύλιος χώρος).
Παράλληλα στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί έκθεση, με φωτογραφίες της γνωστής ερμηνεύτριας που είχαν ληφθεί στο Γκάζι το 1992, πολύ πριν διαμορφωθεί σε πολυχώρο πολιτισμού.
Τιμή εισιτηρίου: 10 Ευρώ

6ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Για έκτη συνεχή χρονιά ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, από την 1η έως και τις 15 Ιουλίου με την υποστήριξη της «Τεχνόπολις».
Στόχος η ανάδειξη των δυνάμεων και τάσεων του σύγχρονου ελληνικού και διεθνούς χορού, ώστε να τους γνωρίσει το Αθηναϊκό κοινό.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Γαλλία, διοργανώνεται εβδομάδα Γαλλικού Χορού.


ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ : «ΒΑΤΡΑ-Χ» ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στην «Τεχνόπολις» (Προαύλιος χώρος) την Τρίτη 22 Ιουλίου

13ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΟΜΙΚΣ ΒΑΒΕΛ
Το 13ο Φεστιβάλ Κόμικς της Βαβέλ ανοίγει την αυλαία του από τις 18 έως και τις 21 Σεπτεμβρίου. Μια γιορτή δημιουργίας. Μια γιορτή, που ενώνει καταξιωμένους σε όλο τον κόσμο δημιουργούς με νέους καλλιτέχνες, κόμικς με ζωγραφική, μουσική με εγκαταστάσεις, ταινίες κινουμένων σχεδίων με θέατρο δρόμου και commedia dell’arte, graffiti με συζητήσεις και spontaneous art, Έλληνες και «ξένους».
Αλλόκοτοι και γοητευτικοί μύθοι, παράξενες εικόνες και μουσικές, τεχνολογία και κλασικά πινέλα και μολύβια, χορός και διάλογος, μπλέκονται για λίγες μέρες. Με επίκεντρο τα κόμικς, την κατεξοχήν «αστική», μητροπολιτική τέχνη. Και άξονα ένα μεγάλο κοινό που, δεκατρία χρόνια τώρα, δεν παρακολουθεί απλώς, αλλά συμμετέχει και δίνει τον τόνο της γιορτής.
Είσοδος ελεύθερη.