Η Λυρική συμμαχεί με την Ευρώπη!

08.05.2008
Οι συμπαραγωγές με καλλιτεχνικούς οργανισμούς της Ευρώπης και της Αμερικής, που στοχεύουν στην αύξηση των εσόδων αλλά και στη διεθνοποίηση, αποτελούν το βασικό χαρακτηριστικό του προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την καλλιτεχνική περίοδο 2008-2009.

Οι συμπαραγωγές με καλλιτεχνικούς οργανισμούς της Ευρώπης και της Αμερικής, που στοχεύουν στην αύξηση των εσόδων αλλά και στη διεθνοποίηση, αποτελούν το βασικό χαρακτηριστικό του προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την καλλιτεχνική περίοδο 2008-2009.

«Η νέα στρατηγική της Λυρικής είναι οι συμπαραγωγές», δήλωσε ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Λυρικού Θεάτρου μας, Τζοβάνι Πάκορ, και συμπλήρωσε με νόημα: «Οι συμπαραγωγές είναι το μέλλον για τη Λυρική της Ελλάδας, είναι απαραίτητες, χωρίς αυτές δεν μπορεί να επιβιώσει στη σύγχρονη οικονομία».

Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΣ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, υπογράμμισε πως «αυτή είναι μια μεταβατική περίοδος για τη Λυρική, ενώ ο αντιπρόεδρος Φώτης Παπαθανασίου συμπλήρωσε πως «οι στόχοι εστιάζονται στο άνοιγμα της Λυρικής σε μεγάλα θέατρα της Ευρώπης, στη σωστή ισορροπία κατά το χτίσιμο του ρεπερτορίου, στον καλό προγραμματισμό και στις συμπαραγωγές».

Πράγματι το νέο πρόγραμμα της ΕΛΣ περιλαμβάνει συνολικά έξι συμπαραγωγές με την Οπερα της Νίκαιας, το Αυτοκρατορικό Θέατρο της Κομπιένης, την Οπερα της Ολλανδίας, το Εθνικό Θέατρο Θερβάντες - Μπουένος Αϊρες, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και την Οπερα Δωματίου Αθηνών μαζί την Ορχήστρα Πατρών, καθώς και μια ενοικίαση παραγωγής της Οπερας του Σαν Φρανσίσκο.

Το κοινό, λοιπόν, θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μεγάλες νέες παραγωγές -πολλές εκ των οποίων σε πανελλήνια πρώτη- σημαντικών έργων, όπως τα «Μια φλωρεντινή τραγωδία» του Αλεξάντερ φον Τσεμλίνσκι, «Ριγολέτος» του Βέρντι, «Η ωραία Γαλάτεια» του Φρανς φον Ζουπέ, «Τανχόιζερ» του Βάγκνερ, «Ρουσάλκα» του Ντβόρζακ, «Ρίτα» του Ντονιτσέτι, «Σιρανό & Ρωξάνη» του Σταύρου Ξαρχάκου, «Οι πουριτανοί» του Μπελίνι, η οπερέτα «Οι Απάχηδες των Αθηνών» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, το μιούζικαλ του Αστορ Πιατσόλα «Μaria de Buenos Αires» αλλά και μια παιδική όπερα σε σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη.

Παράλληλα η Εθνική Λυρική Σκηνή ανεβάζει σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών την όπερα του Πουτσίνι «Τουραντότ», η οποία θα παρουσιαστεί την 1η και στις 2, 3, 5, 6, 7 και 8 Ιουνίου στο Ηρώδειο. Ετοιμάζεται επίσης μια νέα παραγωγή με παλιά χορογραφία, το μπαλέτο του Μίκη Θεοδωράκη «Ζορμπάς», που θα περιοδεύσει ανά την Ελλάδα.

Οσο για τον οικονομικό προγραμματισμό, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Κυριακόπουλος, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ο προϋπολογισμός της νέας περιόδου, αλλά σίγουρα θα είναι μικρότερος από αυτόν της τρέχουσας περιόδου, που σημείωσε το ρεκόρ των 30 εκατομμυρίων ευρώ.