Όταν δεν ήξερε ο ένας για τον άλλο

07.05.2008
Μια μεταδραματική περφόρμανς παρουσιάζει ο Νίκος Διαμαντής στο θέατρο «Σημείο», ανεβάζοντας το εμβληματικό έργο του Πέτερ Χάντκε «Οταν δεν ήξερε ο ένας για τον άλλο», από απόψε.
Μια μεταδραματική περφόρμανς παρουσιάζει ο Νίκος Διαμαντής στο θέατρο «Σημείο», ανεβάζοντας το εμβληματικό έργο του Πέτερ Χάντκε «Οταν δεν ήξερε ο ένας για τον άλλο», από Τετάρτη, 7 Μαΐου.

Το έργο γράφτηκε το 1992 και μέσα από μια σειρά δράσεων περίπου 200 προσώπων περιγράφει τη ζωή και την απουσία της μέσα σε μια πλατεία. Η αποξένωση των ανθρώπων και η μοναξιά είναι τα τρυφερά μοτίβα σε αυτό το έργο του Χάντκε, ενός συγγραφέα που θεωρείται από τους κύριους εκπρόσωπους του μεταμοντέρνου θεάτρου.

Συγγραφέας γνωστός για τη συνεργασία του με τον Βιμ Βέντερς, καθώς επίσης για τις πολιτικές απόψεις του στο θέμα του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας, οι οποίες οδήγησαν την Κομεντί Φρανσέζ να αποσύρει έργο του από το ρεπερτόριό της και να κατηγορηθεί για λογοκρισία, ο Χάντκε υπεραμύνθηκε από το Παρίσι, όπου ζει απομονωμένος, το δικαίωμά του να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του, βρίσκοντας συμμάχους πολλούς ποιητές και λογοτέχνες, όπως η Ελφρίντε Γιέλινεκ.

Ανθρώπινες ιστορίες

Η γλώσσα πάντα κατείχε έναν κεντρικό ρόλο στα έργα του Χάντκε, εξετάζοντας τον τρόπο που οι άνθρωποι επικοινωνούν καθώς και τον τρόπο που αποτυγχάνουν να επικοινωνήσουν.

Η πλατεία δεν είναι παρά η σκηνή του κόσμου όλου. Παρακολουθούμε να ξετυλίγεται μπροστά μας το πολύχρωμο κουβάρι, το τιτίβισμα της ζωής. Ενα κάλεσμα στην ομορφιά της ζωής. «Γλυπτά ήχων», λόγος αφηρημένος, καθώς και αντικείμενα, ιστορίες ανθρώπινες, ηχητικοί όγκοι και δράσεις-πράξεις επεξεργάζονται τις ανθρώπινες συμπεριφορές και λειτουργίες, δημιουργώντας ένα κολάζ αφιερωμένο στο μεγαλείο της ζωής. Αισθητήρες μεταφέρουν την πόλη και τους ήχους της μέσα στο θέατρο, οργανώνοντας φωνές, ήχους άλλοτε ακατάληπτους, άλλοτε όχι, και δράσεις ενός ολοκληρωτικού θεάτρου.

Της παράστασης έχει προηγηθεί -αποτελεί τον πρόλογό της- αλλά και τη συμπληρώνει η θεατρική εγκατάσταση «Μουσείο Ανθρώπινης Συμπεριφοράς». Οι θεατές κινούνται ελεύθερα μέσα σε έναν χώρο-μουσείο, όπου παρουσιάζονται συμπεριφορές, κείμενα, ήχοι, τραγούδια, δηλώσεις, προθέσεις, χαρακτήρες ανθρώπινης κατάστασης.

Η μετάφραση του έργου είναι της Κατερίνας Σχινά. Η σκηνοθεσία είναι του Νίκου Διαμαντή. Παίζουν: Ιωάννα Μακρή, Ελενα Αρβανίτη, Γιώργος Καραγκιοζόπουλος, Νάσια Κυριάκου, Νίκο Παντελίδη, Δανάη Παπαδοπούλου, Αυγουστίνος Ρεμούνδος.