Ο Θάνατος ως Πολιτισμικό Γεγονός;

06.05.2008
«Ο Θάνατος ως Πολιτισμικό Γεγονός» είναι το εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα σειράς εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων από 7 έως 20 Μαΐου και που περιλαμβάνουν μία μεγάλη έκθεση εικαστικών, τριήμερο συμπόσιο, καθώς και μουσικά, θεατρικά και χορευτικά δρώμενα.
«Ο Θάνατος ως Πολιτισμικό Γεγονός» είναι το εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα σειράς εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων από 7 έως 20 Μαΐου και που περιλαμβάνουν μία μεγάλη έκθεση εικαστικών, τριήμερο συμπόσιο, καθώς και μουσικά, θεατρικά και χορευτικά δρώμενα.

Ο θάνατος είναι η απόλυτη ετερότητα. Εκεί όπου πραγματικά κάποιος γίνεται Άλλος. Ως εκ τούτου ο λόγος ως λέξεις ή εικαστικό γεγονός που αποδίδουν μια ψυχική πραγματικότητα, εδώ αδυνατεί. "Ο κόσμος μας είναι κόσμος των λέξεων" έλεγε ο Βιτγκενστάϊν. Κι ο θάνατος είναι ο άλλος κόσμος ( ο κάτω ή ο επουράνιος). Πάντοτε εκτός της δυνατότητας να συλληφθεί βιωματικά, άρα να υπάρχουν λέξεις γι’ αυτόν.

Ωστόσο παρότι δεν μπορούμε να τον βιώσουμε ως γεγονός της πραγματικότητας και άρα να μιλήσουμε γι’ αυτόν μπορούμε ωστόσο να μιλήσουμε, να εκφραστούμε για την αγωνία που προκύπτει όταν απλά και μόνο σκεφτούμε το τέλος ή να μιλήσουμε για τους μύριους τρόπους που υπάρχει στη ζωή μας. Και αυτό κάνουμε στη διάρκεια αυτών των εκδηλώσεων. Να αποδώσουμε το ανείπωτο με λέξεις και εικόνες και μουσικές που προσεγγίζουν το γεγονός και μιλούν γι’ αυτό, αν θέλετε μεταφορικά, συμβολικά, μετωνυμικά αφού άλλος τρόπος δεν υπάρχει για τούτη την Ετερότητα που δομεί το Απόλυτο.

Πώς ζει ο άνθρωπος τον θάνατο του σήμερα, πώς πεθαίνει ένας άνθρωπος, γιατί πεθαίνει ο σύγχρονος άνθρωπος;
Ποιό νόημα δίνει στον θάνατο ? του σήμερα και άρα στη ζωή του;
Σ’ αυτό αποσκοπούν όχι ν’ απαντήσουν αλλά να προσεγγίσουν οι εισηγήσεις των θεωρητικών και επιστημόνων απ’ όλες τις δυνατές οπτικές, αλλά επίσης οι εισηγήσεις και ο λόγος των θρησκευτικά σκεπτόμενων ανθρώπων μέσω των κυρίων θρησκειών.

Παράλληλα οι τέχνες? καλούνται να δώσουν την δική τους ερμηνεία κι άποψη έτσι που το σύνολο αυτής της εκδήλωσης να είναι ο κατά το δυνατόν πληρέστερος λόγος για το θέμα αυτό: να φωτίσουμε το πιο σκοτεινό μέρος της ζωής του ανθρώπου.

Όχι για να μην πεθάνουμε, (αν και κατά βάθος υποβόσκει αυτό, όλη η εκδήλωση θα μπορούσε να είναι ένα ξόρκι..) αλλά προσεγγίζοντας το κορυφαίο γεγονός της ζωής μας, να ζήσουμε καλύτερα.

Στη έκθεση εικαστικών, την οποία επιμελείται ο Ιστορικός Τέχνης Θανάσης Μουτσόπουλος, συμμετέχουν 15 καλλιτέχνες, ενώ θα παρουσιαστεί μέρος της συλλογής του Φώτη Καγγελάρη «Μάσκες, προσωπεία & αντικείμενα τελετών θανάτου απ’ όλο τον κόσμο».

Η πρώτη παράλληλη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Μαΐου στην αίθουσα «Γ. Ιακωβίδης», όπου στις 19.00 θα παρουσιαστούν Μουσικά Τελετουργικά Δρώμενα Θανάτου στη Δυτική Αφρική, ενώ στις 20.00 η μουσική παράσταση «Ο θάνατος στο Ρεμπέτικο Τραγούδι» από την Καλλιτεχνική Κολεκτίβα «Οινο-Μαδες».

Εγκαίνια εικαστικής έκθεσης: Τετάρτη 7 Μαΐου 2008, ώρα 19:00, Πνευματικό Κέντρο αίθουσες «Ν. Γκύζης» & «Γ. Ιακωβίδης»

Συμπόσιο: Παρασκευή 9 (10.30 ? Έναρξη), Δευτέρα 12 & Τρίτη 13 Μαΐου στο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου

Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50, τηλ: 210 3621601 ΄Ωρες λειτουργίας: 9.00 ? 13.00 & 17.00 ? 21.00, εκτός Δευτέρας & απογεύματος Κυριακής