Ως το τέλος στο κτίριο του Ελculture(***)

03.01.2011
«Ως το τέλος», είναι ο τίτλος μιας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας και τολμηρής παράστασης που παρουσιάστηκε από την ομάδα «Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων» στο κτίριο του Ελculture.
«Ως το τέλος», είναι ο τίτλος μιας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας και τολμηρής παράστασης που παρουσιάστηκε από την ομάδα «Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων» στο κτίριο του Ελculture.

Έξι άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε έναν χώρο που δεν αναγνωρίζουν. Ξαφνικά, μια μυστηριώδης φιγούρα τους ανακοινώνει πως είναι νεκροί και ότι βρίσκονται στο μεταβατικό στάδιο μεταξύ ζωής και θανάτου. Ο μόνος τρόπος για να συνεχίσουν την πορεία τους προς την αιωνιότητα είναι να ανακαλέσουν την πιο σημαντική ανάμνηση της ζωής τους. Και όλο αυτό πρέπει να γίνει μέχρι ο Οδηγός να μετρήσει ως το 100.

H κεντρική ιδέα της αντίστροφης μέτρησης προέρχεται από το θεατρικό κείμενο «100» των Neil Monaghan, Christopher Heimann και Diene Petterle. Με αυτή τη βασική ιδέα ως αφετηρία δούλεψαν οι ηθοποιοί καταθέτοντας προσωπικές τους ιστορίες.
Το κείμενο που τελικά διαμορφώθηκε είναι μια σύνθεση αποτελούμενη αφενός μεν από κείμενα των ερμηνευτών αφετέρου δε από τρία λογοτεχνικά κείμενα -τον τελικό μονόλογο από την νουβέλα «Χιλιαεννιακόσια» του Alessandro Barriccο, ένα απόσπασμα από «Το κουτσό» του Julio Cortasar και ένα διήγημα από τις «Αόρατες πόλεις» του Italo Calvino.

Σε ένα λιτό σκηνικό που απλώνεται σε τρία δωμάτια του νεοκλασικού του Eλculture στον πεζόδρομο της Μιλτιάδου, διαδραματίζεται μια περίεργη, ιδιαίτερη και πρωτότυπη παράσταση με 7 νεαρούς ηθοποιούς να δίνουν τους καλύτερους τους εαυτούς σε μία ζωντανή κατάθεση ψυχής. Εκεί, αντιμέτωποι με το φόβο του θανάτου, στο μεταίχμιο της ζωής, μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας προσπαθούν να ανακαλέσουν τις αναμνήσεις τους, να ανασυσταθούν και να βγουν από την κλειδωμένη πόρτα της αίθουσας πριν τελειώσει το μέτρημα στο 100, συμπαρασύροντας και εμάς στο νοερό αυτό ταξίδι τους.

Γεωργία Οικονόμου
[email protected]