Κατά μέσο όρο, η περίοδος έχει διάρκεια 28 ημερών όμως αυτός ο κανόνας διαφέρει σε κάθε γυναίκα. Ένας φυσιολογικός κύκλος έχει διάρκεια 21 μέχρι και 35 ημέρες αλλά φυσικά, αν τη μια σου έρχεται η περίοδο κάθε 22 και την άλλη κάθε 33, πρέπει να επισκεφτείς το γυναικολόγο σου. Αν πάλι είσαι στο πρώτο διάστημα που έχεις αδιαθετήσει, ο οργανισμός σου θα χρειαστεί κάποιους μήνες για να δεις την περίοδό σου να σταθεροποιείται.
Αιτία Έκτη: Έβαλες κάποια (ή περισσότερα) κιλά
Το να κουβαλάς πολλά περιττά κιλά μπορεί να κάνει τις ορμόνες σου να τρελαθούν με αποτέλεσμα η περίοδος να έρθει με καθυστέρηση ή να μην έρθει καθόλου. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την ωορρηξία και γι' αυτό είναι σημαντικό να χάσεις τα περιττά κιλά που έβαλες και θα δεις τον κύκλο σου να επιστρέφει στην κανονική του περιοδικότητα.
Αιτία Έβδομη:'Έχασες κάποια (ή περισσότερα) κιλά
Αντίθετα με την άνω περίπτωση, ακόμα και η σημαντική απώλεια βάρους, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον έμμηνο κύκλο σου. Όταν το σώμα σου δεν διαθέτει το απαραίτητο σωματικό λίπος, η περίοδος επηρεάζεται και σταματά να έρχεται στην ώρα της και μπορεί να σταματήσει να έρχεται εντελώς. Η κατάσταση αυτή που ονομάζεται ιατρικά αμηνόρροια μπορεί να διορθωθεί παίρνοντας μερικά κιλά, όχι απαραίτητα με την κατανάλωση κακών λιπαρών αλλά καλών, όπως τα Ω-3 λιπαρά ή οι φυτικές ίνες. Η κατάσταση αυτή πλήττει περισσότερο τις πρωταθλήτριες ή γυναίκες που έκαναν μια αρκετά αυστηρή δίαιτα.
Αιτία Όγδοη: Δεν υπολόγισες σωστά
Ο εμμηνορροϊκός κύκλος ποικίλει και είναι διαφορετικός από γυναίκα σε γυναίκα. Κατά μέσο όρο, ο κύκλος διαρκεί 28 ημέρες, όμως και οι διαφορές που υπάρχουν είναι λογικές και δικαιολογούνται. Έτσι, μπορεί εσύ να νομίζεις πως έχεις καθυστέρηση αλλά απλά ο κύκλος σου να έχει μεγαλώσει κατά κάποιες ημέρες και να περάσουν ένας ή δύο μήνες προτού το συνειδητοποιήσεις. Φυσικά, όταν μιλάμε για εναλλαγές, δεν είναι λογικό τον ένα μήνα να έρχεται η περίοδος στις 25 ημέρες, τον επόμενο στις 35 και τον τρίτο και πάλι στις 23, γιατί αυτό δείχνει ανωμαλία του κύκλου και πρέπει να επισκεφτείς το γυναικολόγο σου. Το ίδιο ισχύει και την τις ημέρες της ωορρηξίας, ειδικά αν έχεις άστατο κύκλο, οπότε πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική.
Αιτία Ένατη: το έριξες στη δίαιτα και τη γυμναστική
Εννοείται, πως οι αλλαγές στη διατροφή και στη γυμναστική σου επηρεάζουν όχι μόνο τον έμμηνο κύκλο σου αλλά και τις πιθανότητες να μείνεις έγκυος. Αν προετοιμάζεσαι για παράδειγμα, να τρέξεις στο μαραθώνιο και δεν τρως αρκετά, το σώμα σου μπαίνει σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, τα οιστρογόνα πέφτουν και είναι πιθανό να σταματήσεις και την ωορρηξία. Αν πάλι είσαι αθλήτρια πρωταθλητισμού, -που ασκείσαι πολύ, είναι πιθανό να περάσουν και χρόνια με ασταθή κύκλο. Αυτή η ανωμαλία στον κύκλο που καλείται υποθαλαμική αμηνόρροια, πρέπει να συζητηθεί με τον γυναικολόγο σου, για να μην επηρεάσει μακροπρόθεσμα την γονιμότητά σου.
Αιτία Δέκατη: μπήκες στο στάδιο της προ- εμμηνόπαυσης
Η προ εμμηνόπαυση είναι η περίοδος στην οποία γίνεται η μετάβαση μιας γυναίκας από την αναπαραγωγική ηλικία στην μη αναπαραγωγική ηλικία. Οι περίοδος αλλάζει, γίνεται άστατη και την μια είναι πιο ελαφριά ενώ άλλες φορές πιο βαριά. Όπως και να έχει, βάσει της κληρονομικότητας σου, είναι πιθανό να μπεις στην περίοδο αυτή νωρίτερα σε σχέση με άλλες γυναίκες, γι' αυτό είναι καλό να μιλήσεις στο γιατρό σου!
Και ο πιο προφανής λόγος: είσαι έγκυος!
Έχασες μια περίοδο. Πέρασαν 10, 15, και 20 ημέρες καθυστέρησης. Κάνε τα απαραίτητα τεστ και μην πιστεύεις πως επειδή είδες μία ή δύο σταγόνες αίματος, αυτό σημαίνει πως αδιαθέτησες. Τελευταία, πληθαίνουν τα κρούσματα γυναικών που μένουν έγκυες και εξαιτίας της φορτωμένης με υποχρεώσεις και δουλειές ζωής τους, φτάνουν στον τρίτο μήνα εγκυμοσύνης, χωρίς να το καταλάβουν.
Για το πρώτο μέρος του άρθρου, κάνε κλικ εδώ:
Για να γίνεις φαν του WomenOnly και στο FACEBOOK, κάνε κλικ εδώ:
Κατερίνα Π.