Άμεσες λύσεις σε προβλήματα που σου χαλάνε τη μέρα

20.05.2010
Υπάρχουν κάποια μικρά προβληματάκια υγείας που αν δεν αντιμετωπίσεις γρήγορα, μπορούν να σε ταλαιπωρήσουν. Κρύος ιδρώτας, κράμπες, έρπης, ναυτία από το ταξίδι και κάθε άλλο μικροπρόβλημα μπορεί να έχει εύκολη και άμεση λύση. Δοκίμασε τις λύσεις που σου προτείνουμε και βρες τη γιατρειά σου.

Υπάρχουν κάποια μικρά προβληματάκια υγείας που αν δεν αντιμετωπίσεις γρήγορα, μπορούν να σε ταλαιπωρήσουν. Κρύος ιδρώτας, κράμπες,έρπης, ναυτία από το ταξίδι και κάθε άλλο μικροπρόβλημα μπορεί να έχει εύκολη και άμεση λύση. Δοκίμασε τις λύσεις που σου προτείνουμε και βρες τη γιατρειά σου.

1. Οι κουρασμένες δεν γιορτάζουνε ποτέ: νιώθεις μια διαρκή εξάντληση, μια αδυναμία να "πάρεις τα πόδια σου".

Φτιάξε το πρόβλημα τώρα: κλείσε τα μάτια και τοποθέτησε τα χέρια σου στην περιοχή της κοιλιάς έτσι ώστε να την καταλαβαίνεις να φουσκώνει και ξεφουσκώνει, καθώς παίρνεις ανάσες και απελευθερώνεις τον αέρα. Προσπάθησε να κρατάς την αναπνοή σου για πέντε δεύτερα προτού πάρεις την εκπνοή. Αυτές οι βαθιές αργές αναπνοές θα σε βοηθήσουν να ξεφορτωθείς το στρες που οδηγεί στην εξάντληση που νιώθεις.

Φτιάξε το πρόβλημα μια για πάντα: εξάντληση νιώθουν συχνά, οι κοπέλες που υποφέρουν από αναιμία (την οποία δεν γνωρίζουν). Αν ακολουθείς κάποια εξαντλητική δίαιτα ή η περίοδός σου προκαλεί μεγάλη απώλεια αίματος, κάνε τις απαραίτητες αιματολογικές εξετάσεις που θα σου δείξουν αν υποφέρεις από αναιμία ή έλλειψη σιδήρου. Εφόσον συμβαίνει κάτι τέτοιο, κατανάλωσε πολύ άπαχο κρέας και πράσινα λαχανικά ενώ ο γιατρός θα σου πει αν χρειάζεσαι κάποιο συμπλήρωμα σιδήρου ακόμα.

2. Μ' αεροπλάνα και βαπόρια, αρρώστησες!

Φτιάξε το πρόβλημα τώρα: ασθένειες που σχετίζονται με τα ταξίδια και τις μετακινήσεις, προκύπτουν κάθε φορά που τα μάτια και το εσωτερικό των αυτιών σου στέλνουν αντικρουόμενα μηνύματα στον εγκέφαλο, κι αυτό γιατί τα δύο αισθητήρια όργανα διαφωνούν για το πώς κινείται το σώμα σου. Για παράδειγμα, όταν ταξιδεύεις στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου, τ' αυτιά καταλαβαίνουν από τον ήχο πως κινείσαι, ενώ τα μάτια σου από την άλλη συνεχίζουν να βλέπουν την στατική πλάτη του καθίσματος του μπροστινού. Αυτό το μπέρδεμα κάνει τα πράγματα χειρότερα για το μυαλό σου, προκαλώντας σου ναυτία και ζαλάδα. Αυτό που μπορείς να κάνεις άμεσα, είναι να συγχρονίσεις τ' αυτιά και τα μάτια σου. Όταν ταξιδεύεις, κάθισε κάπου που να μπορείς να βλέπεις στον ορίζοντα ενώ κινείσαι.

Φτιάξε το πρόβλημα μια για πάντα: πριν να ξεκινήσεις το ταξίδι, κατανάλωσε ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνη (ένα σάντουιτς με γαλοπούλα και τυρί χαμηλών λιπαρών). Η πρωτείνη προλαμβάνει την ναυτία περισσότερο και καλύτερα από τους υδατάνθρακες.

3.Το στοματάκι σου βρωμάει, καθάρισέ το:

Φτιάξε το πρόβλημα τώρα: σου τελείωσαν οι τσίχλες με γεύση μέντας; Τοποθέτησε την άκρη ενός κουταλιού πάνω στη γλώσσα σου και τρίψτο μπρος και πίσω πάνω σε αυτή. Η κίνηση τούτη, αφαιρεί δυσοσμία του στόματος που προκαλούν τα βακτηρίδια που κάνουν πάρτι πάνω στη βλέννα της επιφάνειας της γλώσσας.

Φτιάξε το πρόβλημα μια για πάντα: καθημερινά, βρούτσισε τα δόντια σου και χρησιμοποίησε οδοντικό νήμα για να κρατάς το στόμα καθαρό και ενυδατωμένο. Τα βακτήρια του στόματος αναπτύσσονται καλύτερα σε άνυδρο και ξηρό περιβάλλον.

4. Κράμπα, έπαθα κράμπα:

Φτιάξε το πρόβλημα τώρα: τέντωσε το μυ και κράτησέ τον εκεί για 30 δευτερόλεπτα. Χαλάρωσε και επανάλαβε μέχρι το κόμπιασμα από την κράμπα να υποχωρήσει. Αυτές οι διατάσεις σταματούν την ακούσια μυική συστολή, που ευθύνεται για τις κραμπούλες.

Φτιάξε το πρόβλημα μια για πάντα: αν υποφέρεις από κράμπες αρκετά συχνά, μπορεί να ευθύνεται για το γεγονός η έλλειψη ασβεστίου και καλίου στο αίμα που κουράζει τους μύες πιο εύκολα προκαλώντας κράμπες ακόμα ευκολότερα. Κατανάλωσε μπανάνες που είναι πλούσιες σε μαγνήσιο 30 λεπτά προτού ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι, ενώ φρόντισε να καταναλώσεις πολλές σαλάτες αφού τα πράσινα λαχανικά περιέχουν και τα δύο απαραίτητα θρεπτικά συστατικά: κάλιο και ασβέστιο.

5. Κρύος ιδρώτας μ' έπιασε:

Φτιάξε το πρόβλημα τώρα: η ξαφνική εφίδρωση και το ρίγος που νιώθεις από τον κρύο ιδρώτα, τις περισσότερες φορές σχετίζονται με έντονο στρες ή ξαφνική στεναχώρια. Και στις δύο περιπτώσεις, πρέπει άμεσα να πάρεις βαθιές αναπνοές. Μετρώντας μέχρι το δέκα και αποκομμένη από εξωτερικά ερεθίσματα, προσπάθησε να ελέγξεις τον τρόπο που ανασαίνεις μέχρι να κοπάσει το άβολο αίσθημα.

Φτιάξε το πρόβλημα μια για πάντα: συνήθως το αίσθημα του κρύου ιδρώτα που σε χτυπά ξαφνικά και χωρίς συγκεκριμένη αφορμή, είναι σημάδι κάποιας άλλης ασθένειας, κυρίως καρδιακής. Κλείσε ένα ραντεβού με τον παθολόγο που θα σ' ενημερώσει για τις απαραίτητες εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβληθείς.

6. Μου 'ρθε ένα φούσκωμα και με χαντάκωσαν τ' αέρια:
Φτιάξε το πρόβλημα τώρα: το να κάθεσαι ακίνητη σε μια θέση για πολλές ώρες, μπορεί να παγιδεύσεις φυσαλίδες αερίων στο στομάχι ή τον εντερικό σωλήνα. Καλό είναι να κινηθείς άμεσα, κάνοντας μερικές αερόβιες ασκήσεις, αποβάλλοντας τα αέρια από τον οργανισμό.

Φτιάξε το πρόβλημα μια για πάντα: οι σόδα και τα φασόλια είναι οι πιο γνωστοί ένοχοι για τα αέρια που σε ταλαιπωρούν, αλλά για κάθε σώμα ισχύουν άλλες συνθήκες. Εσύ μπορείς πολύ απλά να καταγράψεις τις τροφές που σου δημιουργούν αέρια, έτσι ώστε να τις αποφεύγεις, ειδικά πριν από τις καυτές βραδιές πάθους.

7. Έβγαλα να έναν έρπη (με το συμπάθιο) στα χείλια:
Φτιάξε το πρόβλημα τώρα: άπλωσε λίγη βαζελίνη στην φυσαλίδα. Όσο ενυδατώνεις τις περιοχή, οι νευρικές απολήξεις του δέρματος χαλαρώνουν και έτσι ο πόνος και το τράβηγμα στην περιοχή, μειώνεται. Φυσικά, αμέσως μόλις μπορέσεις, πρέπει να περιποιηθείς τον έρπη με τα κατάλληλα φάρμακα (επιθέματα ή κρέμες).

Φτιάξε το πρόβλημα μια για πάντα: προσπάθησε να μην εκθέτεις τα χείλη σου σε ακραίες θερμοκρασίες ψύχους ή θερμότητας. Με τον τρόπο αυτό προλαμβάνεις μια έκρηξη του έρπη που βρίσκει ευκαιρία να σκάσει ειδικά στα χείλια. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι, φρόντισε να προφυλάξεις τα χείλη σου κάτω από ένα καπέλο ή σκιά αλλά να εφαρμόσεις και ένα αντιηλιακό στικ με δείκτη προστασίας για τα χείλη.

Κατερίνα Πατούλια