Η καλή υγεία απ' τα νυχάκια φαίνεται

25.06.2010
Η εμφάνιση των νυχιών μπορεί να μας δώσει ενδείξεις για την κατάσταση της υγείας μας, γιατί πολλές διαταραχές σε κάποιες λειτουργίες του οργανισμού, όπως η αναιμία και οι διατροφικές ελλείψεις, φαίνονται αμέσως στα νύχια.

Παρατηρώντας τα νύχια σου μπορείς να κάνεις "κανονικό" τσεκάπ στην υγεία σου. Ξεκινάμε λοιπόν!

1. Για να έχεις υγιή και όμορφα νύχια, φρόντισε να τρως τακτικά λαχανικά, φρούτα, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης.

2. Αν τα νύχια σου είναι εύθραυστα, πρέπει να προστατέψεις τα χέρια σου από τα οικιακά απορρυπαντικά, φορώντας πάντα γάντια όταν πρέπει να τα χρησιμοποιείς. Το νερό δεν ωφελεί τα νύχια και η αδυναμία τους μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη βιταμίνης Α ή D στη διατροφή που ακολουθείς. Για να γίνουν πιο ανθεκτικά τα νύχια, φρόντισε να τρως άφθονες τροφές με ασβέστιο, καθώς και κουνουπίδι αλλά και κρόκους αβγών.

Τα Ω-3 λιπαρά έχουν ευεργετική επίδραση στα νύχια, γιατί τονώνουν την κυκλοφορία του αίματος. Τα βρίσκουμε σε όλα τα λιπαρά ψάρια, όπως σολομό, σκουμπρί και τόνο ή αν προτιμάς, μπορείς να τα πάρεις και ως συμπλήρωμα διατροφής.

3. Η έλλειψη σιδήρου είναι ακόμα μια αιτία που μπορεί προκαλέσει αδυναμία στα νύχια: ο σίδηρος δεν είναι μόνο απαραίτητος για το αίμα, αλλά βοηθάει επίσης τον οργανισμό να αφομοιώσει το ασβέστιο.

Οι ρέγκες, οι σαρδέλες, το μούσλι, τα αβγά και το γάλα περιέχουν σίδηρο και είναι σημαντικό να τα περιλάβετε στο καθημερινό σας μενού αν έχετε εύθραυστα νύχια.

4. Το στρες είναι ένας ακόμα παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει αδυναμία στα νύχια.

Αν περνάς μια περίοδο στρες, φρόντισε να καταναλώνεις περισσότερες τροφές με βιταμίνη Β, όπως σπανάκι, λαχανάκια Βρυξελλών, μαυρομάτικα φασόλια και σπαράγγια. Απόφυγε τις τροφές με πολλά λιπαρά και ζάχαρη, που αφυδατώνουν τον οργανισμό και δεν περιέχουν ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά.

5. Δύο φορές την εβδομάδα μπορείς να κάνεις μια κούρα ομορφιάς στα νύχια με ελαιόλαδο: παίρνεις μια μπατονέτα βουτηγμένη σε ελαιόλαδο, απλώνεις μια μικρή ποσότητα στη βάση των νυχιών και αφήνεις το λάδι να δράσει όλη νύχτα.

6. Αν βάφεις τα νύχια σου, φρόντισε να κάνεις ένα διάλειμμα κάθε τόσο για ν' αφήνεις τα νύχια ν' αναπνεύσουν. Ταυτόχρονα, χρησιμοποίησε ένα προϊόν χωρίς ασετόν για να τα ξεβάψεις.

7. Αν παρατηρείς κάθετες ραβδώσεις στα νύχια, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχεις έλλειψη βιταμίνης Β, η οποία μπορεί να οφείλεται σε αυξημένο στρες. Η έλλειψη βιταμίνης Α, επίσης μπορεί να προκαλέσει αυτό το σύμπτωμα.

Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να τρως περισσότερες τροφές με βιταμίνη Α, όπως λιπαρά ψάρια, πιπεριές, κολοκυθάκια, σπαράγγια, καρότα, σκόρδο, σπανάκι και πατάτες.

8. Αν περνάς μια περίοδο στρες, αύξησε τις τροφές που περιέχουν βιταμίνη Β12, όπως χοιρινό, αβγά, μοσχάρι, και μαγιά. Επίσης απόφυγε τον καφέ και το οινόπνευμα.

9. Αν έχεις άσπρες κηλίδες στα νύχια σου, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι λείπει ψευδάργυρος από τον οργανισμό σου, που μαζί με τον σίδηρο σχηματίζει την αιμοσφαιρίνη και χαρίζει στα νύχια ένα υγιές ροζ χρώμα.

Σε αυτή την περίπτωση, κατανάλωσε θαλασσινά, κολοκυθόσπορους, άπαχο αρνί, χοιρινό και σαρδέλες.

Νέλλη Παρασκευοπούλου