4 ενδείξεις πως οι ορμόνες σου τρελάθηκαν

24.11.2010
Αν, παρά τις συστηματικές σου προσπάθειες, δεν χάνεις κιλά και επιπλέον παρουσιάζεις κάποια συγκεκριμένα "ύποπτα χαρακτηριστικά", τότε ίσως κάτι δεν πάει καλά με τις ορμόνες σου...

Αν, παρά τις συστηματικές σου προσπάθειες, δεν χάνεις κιλά και επιπλέον παρουσιάζεις κάποια συγκεκριμένα "ύποπτα χαρακτηριστικά", τότε ίσως κάτι δεν πάει καλά με τις ορμόνες σου...

Εντόπισε στο σώμα σου τις ύποπτες ενδείξεις ορμονικών διαταραχών

1. Πού βάζεις... λίπος;

Σώμα σχήματος "αχλαδιού": τα πολλά οιστρογόνα προδιαθέτουν σε αναλογικά μεγαλύτερο βάρος στο κάτω μέρος του σώματος και στην εμφάνιση εντονότερης κυτταρίτιδας.

Σώμα σχήματος "μήλου": η υπερπαραγωγή ινσουλίνης (συνήθης σε πολυκυστικές ωοθήκες) και κορτιζόλης δημιουργεί επιπλέον κιλά γύρω από τη μέση.

Κατακράτηση υγρών, φούσκωμα, απότομη αύξηση βάρους: ίσως φταίει η πλεονάζουσα ποσότητα οιστρογόνων και προγεστερόνης στο αίμα, χωρίς να αποκλείεται η διαταραχή και άλλων ορμονών.

Σημείο προσοχής: Η υπερλειτουργία των επινεφριδίων προκαλεί σωρεία προβλημάτων, όπως οιδήματα, αύξηση βάρους, διαταραχές εμμήνου ρύσης, αντίσταση στην ινσουλίνη, υπερλιπιδαιμίες, υπέρταση κ.ά.

2. Δειξε μου το δέρμα σου, να σου πω για τις ορμόνες σου!

Σχήμα και εμφάνιση προσώπου: εάν το πρόσωπο είναι στρογγυλό, πρησμένο και με φουσκωμένα μάγουλα, το αίτιο ίσως είναι η υπερβολική κορτιζόλη. Αντίθετα, εάν είναι λεπτό και βαθουλωμένο, μπορεί να υπάρχει έλλειψή της. Γυναίκες με καλά επίπεδα ορμονών έχουν πιο συμμετρικό, πιο όμορφο και πιο φωτεινό πρόσωπο.

Ευρύ μέτωπο, οστεώδες πρόσωπο, μακρύ σαγόνι: υποδηλώνουν επίπεδα αυξητικής ορμόνης υψηλότερα από το μέσο όρο. Η παθολογική υπερέκκριση αυξητικής ορμόνης προκαλεί ακρομεγαλία, καρπιαίους πόνους, εφιδρώσεις, αμηνόρροια, υπέρταση, διαβήτη κ.ά.

Βαθουλωτά μάτια, μαύροι κύκλοι: καταδεικνύουν φλοιοεπινεφριδική ανεπάρκεια ή έλλειψη αλδοστερόνης, ιδίως δε εάν εμφανίζονται πρόωρες ρυτίδες μεταξύ μύτης και στόματος, διόγκωση βλεφάρων και προβλήματα ύπνου. Αν όμως συνυπάρχουν ξηρό δέρμα, αφηρημάδα και υπόταση, ίσως φταίει η έλλειψη αγγειοτασίνης.

Πρησμένα βλέφαρα: σε συνδυασμό με ένα γενικά "φουσκωμένο" πρόσωπο, προβλήματα στα μαλλιά, εύθραυστα νύχια και έντονη υπνηλία, το αίτιο πρέπει να αναζητηθεί σε ανεπάρκεια θυρεοειδικών ορμονών ή/και αυτοάνοσα νοσήματα.

Δυσχρωμίες: όταν το δέρμα του προσώπου παρουσιά- ζει δυσχρωμίες ή έχει αλλάξει εμφανώς χρώμα, ιδίως σε μύτη και πιγούνι, με ή χωρίς φαγούρα, μπορεί να υπάρχει ορμονική διαταραχή ή/και αλλεργική αντίδραση.

Επίμονη ακμή: τα υψηλά επίπεδα ανδρογόνων και κορτιζόλης υπερδιεγείρουν τους σμηγματογόνους αδένες και αυξάνουν τη λιπαρότητα του δέρματος. Υπερπαραγωγή ανδρογόνων παρατηρείται σε ασθένειες όπως οι πολυκυστικές ωοθήκες και η υπερπλασία των επινεφριδίων.

Υπερτρίχωση: όταν έχει αντρική κατανομή (άνω χείλος, μάγουλα, σαγόνι, στήθος), μπορεί να οφείλεται σε διακυμάνσεις των ανδρογόνων ή υπερπαραγωγή τους.

Έντονη τριχόπτωση: καταδεικνύει αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης και ανδρογόνων, ιδίως δε όταν συνυπάρχει με αυξημένη τριχοφυΐα στο σώμα.

Γήρανση επιδερμίδας, πρόωρες ρυτίδες: τα φυσιολογικά επίπεδα οιστρογόνων διατηρούν την ενυδάτωση και τη νεανικότητα της επιδερμίδας, ενώ η αυξημένη κορτιζόλη καθιστά το δέρμα πιο ευάλωτο και το γερνάει ταχύτερα.

3. Ποια είναι η ψυχολογία σου;

Οι ορμόνες ελέγχουν τη διάθεση, καθορίζουν τη συμπεριφορά μας...

Συχνές αλλαγές στη διάθεση: συνήθεις ύποπτοι είναι τα αυξημένα οιστρογόνα και η προγεστερόνη. Ωστόσο, οι καθημερινές συναισθηματικές μεταπτώσεις μπορεί να οφείλονται σε αυξημένη κορτιζόλη, εξάντληση των επινεφριδίων ή διαταραχές στα επίπεδα κάποιων εγκεφαλικών νευροδιαβιβαστών.

Πεσμένη διάθεση: εάν η κατάσταση έχει χαρακτήρα μονιμότητας και παράλληλα υπάρχει έλλειψη ενέργειας, χαμηλή θερμοκρασία σώματος, αύξηση βάρους, προβλήματα ύπνου, πρησμένα βλέφαρα, εύθραυστα νύχια και αδύναμα μαλλιά, πιθανολογείται υπολειτουργία του θυρεοειδούς. Στην αντίθετη περίπτωση, του υπερθυρεοειδισμού, τα συνήθη συμπτώματα είναι απώλεια κιλών, άγχος, εκνευρισμός, κούραση, ταχυκαρδίες, εφιδρώσεις και έντονη πείνα.

Ασυγκράτητη πείνα: ενοχοποιούνται τα χαμηλά επίπεδα γκρελίνης, οι διακυμάνσεις σεροτονίνης, λεπτίνης και νευροπεπτιδίου-Υ, η αυξημένη κορτιζόλη και η υπερπαραγωγή ινσουλίνης. Μπορεί, όμως, τα αίτια να είναι και ψυχολογικά.

4. Και από σεξ, κυρία μου;

Η ερωτική επιθυμία και η σεξουαλικότητα αποτελούν έκφραση και αντανάκλαση των εκάστοτε ορμονικών μας επιπέδων...

Αμηνόρροια: κατά την αναπαραγωγική ηλικία, η φυσιολογική έμμηνος ρύση είναι ένδειξη ορμονικής υγείας. Αντίθετα, η αμηνόρροια και οι ακανόνιστες περίοδοι συσχετίζονται με δυσλειτουργίες είτε σε υποθάλαμο και υπόφυση είτε στις ωοθήκες, που ελαττώνουν τα οιστρογόνα ή αυξάνουν την προλακτίνη - προσοχή εάν παρατηρήσεις γαλακτόρροια χωρίς να θηλάζεις ή έχειςκαθ’ έξιν αποβολές!

Συχνές εξάψεις: πιθανότερο αίτιο η ελάττωση των οιστρογόνων.

Ερωτική επιθυμία: αυξάνεται από τα ανδρογόνα και τα οιστρογόνα, μειώνεται σε περιπτώσεις ελαττωμένης παραγωγής τους ή γενικότερης ορμονικής ανισορροπίας, π.χ. εξαιτίας άγχους («πολύ στρες, λίγο σεξ...») ή μεγάλης απώλειας βάρους.

Δυσκολίες στην επαφή: τα οιστρογόνα διευκολύνουν τη σεξουαλική πράξη, προκαλώντας καλύτερη λίπανση και διόγκωση του κόλπου. Όταν μειώνονται, ο κόλπος ξηραίνεται και η σεξουαλική πράξη δυσχεραίνεται.

Μην κάνεις μόνη σου "διάγνωση προβλήματος"! Κάθε σωματική αλλαγή, δυσλειτουργία ή σύμπτωμα αποτελεί μια διαφορετική κλινική οντότητα, που μόνο ο γιατρός είναι σε θέση να διερευνήσει και να αξιολογήσει σωστά.