Άπαξ και φθινοπωριάσει, δεν προλαβαίνεις να μαζεύεις τρίχες στο μπάνιο, στο μαξιλάρι, παντού. Η τριχόπτωση είναι πραγματικότητα, ειδικά για εμάς τις γυναίκες και περισσότερο τώρα το φθινόπωρο. Πάρε τις απαντήσεις που ζητάς πάνω στο πρόβλημα της τριχόπτωσης για να μην μείνεις με δυο τρίχες όλες κι όλες!
Η πραγματικότητα: συχνά, οι γνώσεις μας για ζητήματα που βρίσκονται μεταξύ υγείας και αισθητικής (όπως είναι η τριχόπτωση) είναι ελλιπείς ή εσφαλμένες, επηρεάζοντας την κρίση μας , τη στιγμή που πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για την αντιμετώπισή τους. Με τη βοήθεια ειδικών, δίνουμε απαντήσεις σε κάποιες από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις για ένα πρόβλημα που απασχολεί γυναίκες και άντρες.
Πόσο κληρονομικό είναι το πρόβλημα της τριχόπτωσης;
Προτού δοθεί απάντηση, πρέπει να γίνει διαχωρισμός ανάμεσα στην τριχόπτωση και στην αλωπεκίαση.
Η πρώτη είναι μια παροδική συνήθως κατάσταση, κατά την οποία υπάρχει πτώση των μαλλιών σε βαθμό κάπως εντονότερο από το φυσιολογικό. Εμφανίζεται κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο, ή υπό συγκεκριμένες συνθήκες (π.χ. περιόδους πένθους, έντονης στενοχώριας, στρες κ.ά.). Το βασικό χαρακτηριστικό της είναι πως διαρκεί για περιορισμένο χρονικό διάστημα, και οι τρίχες που πέφτουν αντικαθίστανται ύστερα από λίγο καιρό από νέα, υγιή μαλλιά. Τέλος, είναι μια κατάσταση που αφορά όλους τους ανθρώπους, και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κληρονομική γιατί δεν είναι νόσος ή πάθηση. Όταν τα μαλλιά πέφτουν μαζικά, ανεξαρτήτως εποχής, και δεν αντικαθίστανται, τότε δεν μιλάμε για απλή τριχόπτωση, αλλά για αλωπεκίαση (γυροειδή ή ανδρογενετικού τύπου), δηλαδή μόνιμη απώλεια τριχών από περιοχές ή το σύνολο του τριχωτού της κεφαλής, η οποία σχετίζεται με κληρονομική προδιάθεση.
Πότε πρέπει να σε ανησυχήσει η απώλεια μαλλιών;
Σίγουρα όχι όταν δεις μερικές τρίχες παραπάνω στη βούρτσα. Μέχρι έναν αριθμό τριχών, η καθημερινή απώλεια είναι απολύτως φυσιολογική. Όμως, όταν η απώλεια είναι έντονη, όταν δεν περιορίζεται στην άνοιξη και το φθινόπωρο, και, κυρίως, όταν τα μαλλιά πέφτουν αναίτια (δηλαδή όχι μόνο στο μπάνιο) ή όταν χτενίζεσαι αλλά και όταν απλώς τα αγγίζεις, τότε θα πρέπει να επισκεφτείς κάποιον ειδικό.
Σε τι βαθμό επηρεάζει η διατροφή την υγεία των μαλλιών;
Η διατροφή επηρεάζει ευθέως και άμεσα την υγεία της τρίχας και του τριχωτού. Είναι χαρακτηριστικό πως τριχόπτωση (συχνά μάλιστα, αρκετά έντονη) μπορεί να εμφανιστεί και σε νεαρά κορίτσια που κάνουν πολύ στερητικές δίαιτες και «αφαιρούν» από τη διατροφή τους σημαντικές κατηγορίες τροφίμων για μεγάλο χρονικό διάστημα ή σε άτομα που τρώνε συνέχεια φαστ φουντ και σπάνια καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά. Αντίθετα, τα άτομα που κάνουν καλή και ποιοτική διατροφή τείνουν να έχουν υγιή νύχια και μαλλιά.
Πώς θα θωρακίσεις την τρίχα: συμπληρώματα διατροφής και ειδικά σαμπουάν, λοσιόν και θεραπευτικές αγωγές μπορούν να τονώσουν την τρίχα, να ενισχύσουν τη ρίζα και τελικά να κρατήσουν τα μαλλιά στη θέση τους για περισσότερο καιρό.
Αν αλλάξεις και τον τρόπο που τους δείχνεις τη φροντίδα σου (απόφυγε το υπερβολικό πιστολάκι, το στάιλινγκ ή τα εξτένσιον) τότε σε 2-3 μήνες θα έχεις ορατά αποτελέσματα ως προς τη βελτίωση της όψης αλλά και της αντοχής των μαλλιών σου.
ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗ ΒΟΝΤΑ