Μήπως βρωμάει το στόμα σου;

09.06.2009
Όταν ανοίγεις το στόμα σου μαραίνονται τα λουλούδια. Όταν πλησιάζεις τον αγαπημένο σου για να τον φιλήσεις αλλάζει δρόμο. Μήπως υποφέρεις από πρόβλημα κακοσμίας της αναπνοής; Πού οφείλεται αυτό το πρόβλημα και τι μπορείς να κάνεις για να απαλλαγείς από τη βρώμικη αναπνοή;

Όταν ανοίγεις το στόμα σου μαραίνονται τα λουλούδια. Όταν πλησιάζεις τον αγαπημένο σου για να τον φιλήσεις αλλάζει δρόμο. Μήπως υποφέρεις από πρόβλημα κακοσμίας της αναπνοής; Πού οφείλεται αυτό το πρόβλημα και τι μπορείς να κάνεις για να απαλλαγείς από τη βρώμικη αναπνοή;

Στις περισσότερες περιπτώσεις: το πρόβλημα της κακοσμίας της αναπνοής (ή χαλίτωσης κατά την ιατρική) οφείλεται σε βακτήρια που στρατοπεδεύουν στην στοματική κοιλότητα. Παρόλα αυτά, η βρώμικη ανάσα μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων όπως είναι οι παρακάτω:

Συγκεκριμένες τροφές: υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που μπορούν να προκαλέσουν δυσοσμία της αναπνοής. Οι δύο πιο χαρακτηριστικές είναι το σκόρδο και το κρεμμύδι, τα συστατικά των οποίων όταν διαλυθούν αναδύουν μια χαρακτηριστική άσχημη οσμή. Καθώς αυτά τα στοιχεία παιρνούν στο αίμα, ταξιδεύουν σε όλο το σώμα και στους πνεύμονες όπου διαχέονται στην ανάσα και στο στόμα μας. Αυτού του είδους η κακοστομία μπορεί να αποφευχθεί εύκολα, αποφεύγοντας τις συγκεκριμένες τροφές.

Το κάπνισμα: μπορεί να μην θέλεις να σταματήσεις να καπνίζεις, όμως πρέπει να γνωρίζεις πως αυτή η κακιά σου συνήθεια είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που προκαλούν την άσχημη οσμή του στόματος. Τα διάφορα συστατικά του τσιγάρου όπως είναι η πίσσα ή η νικοτίνη, αλλά και ο ίδιος ο καπνός δημιουργούν την χαρακτηριστική ανάσα του καπνιστή. Τα στοιχεία αυτά κολλούν πάνω στα δόντια, στο στόμα και σε όλα τα λεπτά και ευαίσθητα στρώματα της στοματικής κοιλότητας. Παράλληλα, το κάπνισμα επηρεάζει την ενυδάτωση των ιστών του στόματος. Αυτή η αφυδάτωση μειώνει την αποτελεσματικότητα καθαρισμού του στόματος από το σάλιο και έτσι τα κακά βακτήρια βρίσκουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν βρωμίζοντας της ανάσα σου.

Η ξηροστομία: ακόμα κι αν δεν υποφέρεις από έντονη δυσοσμία, θα έχεις παρατηρήσεις πως όταν ξυπνά το πρωί, η αναπνοή σου δεν είναι τόσο ευχάριστη. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο οργανισμός τείνει να μειώνει τα υγρά που εκκρίνονται και μαζί και το σάλιο. Αυτή η έλλειψη ενυδάτωσης του στόματος, μπορεί να προκαλέσει κακοσμία αφού τυπικά η έκκριση στοματικών υγρών, μας σπρώχνει να καταπιούμε άρα και να καθαρίσουμε το στόμα από τα κακά βακτήρια. Όσο λιγότερο καταπίνουμε λόγω ξηροστομίας, τόσο τα κακά βακτήρια πιάνουν πρώτη θέση στο στόμα μας. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε ανθρώπους που μιλούν πολύ ή σε άτομα που λόγω επαγγέλματος αναγκάζονται να μιλούν γιατροί, δικηγόροι). Η ξηροστομία, δηλαδή αυτή η έλλειψη ικανοποιητικής ποσότητας σάλιου μπορεί να γίνει χρόνια και να οφείλεται στο στρες αλλά και στη λήξη διαφόρων φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Η ουλίτιδα: αποτελεί τον δεύτερο πιο σημαντικό παράγοντα πρόκλησης της στοματικής κακοσμίας. Τα άχρηστα υλικά που παγιδεύονται ανάμεσα στα ούλα προκαλούν τη δημιουργία βακτηρίων στην περιοχή ανάμεσα στα δόντια, με αποτέλεσμα το έργο του σάλιου να γίνεται ακόμα πιο δύσκολο και η ανάσα σου ακόμα πιο βρώμικη. Είναι πολύ σημαντικό να προσέχεις την υγεία και καθαριότητα της στοματικής κοιλότητας και να μην αμελείς την τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο που θα αναγνωρίσει το πρόβλημα που τυχόν υπάρχει, βοηθώντας στην ίαση της ουλίτιδας.

Άλλα προβλήματα υγείας: η δυσοσμία της αναπνοής μπορεί να συνδέεται με την ταυτόχρονη ύπαρξη κάποιου άλλου ιατρικού προβλήματος που συνήθως έχει να κάνει με κάποιο στομαχικό πρόβλημα, εντερικό ή ηπατικό.

Πώς θα ξεφορτωθείς την βρώμικη αναπνοή:

* Το αυτονόητο είναι πρέπει να δίνεις ιδιαίτερη σημασία στην στοματική σου υγιεινή. Βούρτσισε τα δόντια τη γλώσσα και το στόμα σου γενικότερα κάθε πρωί και βράδυ αλλά και μετά από κάθε γεύμα.. Βούρτσισε σχολαστικά και τη γλώσσα σου για να φύγουν και τα πιο επίμονα βακτήρια ενώ απαραίτητη κρίνεται η χρήση οδοντικού νήματος.

* Απόφυγε τις τροφές που κρίνονται ένοχες για την κακή αναπνοή όπως ο καφές και το αλκοόλ.

* Πιες πολύ νερό που είναι γνωστό για την καθαριότητα που προσφέρει.

* Φτιάξε το δικό σου στοματικό διάλυμα από εκχύλισμα μέντας και χαμομηλιού που χαρίζει δροσερή ανάσα και είναι πολύ φτηνότερο από τα διαλύματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο.