Τώρα το καλοκαίρι, όλα τα δερματικά προβλήματα γνωρίζουν ιδαίτερη έξαρση: αύξηση των σπίλων, των φακίδων, συχνότερη εμφάνιση του έρπη και της ακμής. Για τα συγκεκριμένα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες του δέρματος, υπάρχουν διαδεδομένοι κανόνες ασφαλείας που καλό είναι να τους τηρείς.
Γενικοί κανόνες που πρέπει να ισχύουν αναφορικά με την έκθεσή στον ήλιο:
1. Απόφυγε την ηλιοθεραπεία τις μεσημεριανές ώρες (ειδικά μεταξύ 11 και 4 το απόγευμα)
2. Μην ξεχνάς το αντιηλιακό, τα γυαλιά, τα λευκά μπλουζάκια και τα καπέλα, αφού αυτά είναι σύμμαχοι που φροντίζουν για την ασφάλειά σου
Όμως, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που η σχέση σου με τον ήλιο θα πρέπει να διέπεται από διαφορετικούς κανόνες, ακόμα πιο αυστηρούς ή λιγότερο περιοριστικούς απ' όσο νομίζεις. Αυτό συμβαίνει όταν το δέρμα παρουσιάζει συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες ή προβλήματα.
1. Δέρμα με ακμή:
Από τους πλέον διαδεδομένους μύθους είναι πως η έκθεση στην ήλιο βελτιώνει την κατάσταση των ακνεϊκών δερμάτων. Σήμερα, οι ειδικοί θεωρούν την άποψη αυτή όχι μόνο λανθασμένη, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και επικίνδυνη. Η αλήθεια είναι πως με το μαύρισμα, αυτό που βελτιώνεται σημαντικά είναι η όψη του ακνεϊκού δέρματος, χωρίς όμως να αποτρέπεται η δημιουργία νέας ακμής. Επιπλέον, κάποιες δραστικές θεραπείες για την ακμή κάνουν το δέρμα ιδιαίτερα φωτοευαίσθητο, και η έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια της θεραπείας ή αμέσως μετά, μπορεί να προκαλέσει ακόμη και έγκαυμα στο ήδη ταλαιπωρημένο ακνεϊκό δέρμα. Τέλος, αν και ο ήλιος ξηραίνει επιφανειακά την επιδερμίδα, ουσιαστικά επιδεινώνει την ακμή γιατί ευνοεί την υπερέκκριση λίπους με το οποίο η επιδερμίδα προσπαθεί να αποκαταστήσει τη φθορά από την ακτινοβολία.
Τι να κάνεις: προσπάθησε να εκτίθεσαι με μέτρο, ακολουθώντας τις γενικές συμβουλές για την έκθεση στον ήλιο και πάντα με αντιηλιακό υψηλής προστασίας. Αν είσαι σε θεραπεία ή αν την τελείωσες πρόσφατα, ζήτα συγκεκριμένες οδηγίες από τον γιατρό σου.
2. Δέρμα με σπίλους (ελιές):
Αν το δέρμα σου έχει την τάση να βγάζει σπίλους (ελιές), αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό ή ανησυχητικό. Θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα επιμελής στην προστασία του και κυρίως στην παρακολούθησή του. Είναι απαραίτητο να κάνεις μια αρχική «χαρτογράφηση» στον δερματολόγο σου (έτσι λέγεται η λεπτομερής καταγραφή των σπίλων σε όλο το σώμα) και με τη βοήθεια του ειδικού να παρακολουθείς την εξέλιξή τους χρόνο με τον χρόνο.
Τι να κάνεις: Επιβάλλεται ο περιορισμός της έκθεσης στον ήλιο και η χρήση αντιηλιακού με πολύ υψηλό δείκτη προστασίας. Κυρίως, όμως, συστήνεται η επίσκεψη στον δερματολόγο για μια εξατομικευμένη εκτίμηση της κατάστασης, ειδικά αν έχεις παρατηρήσει πως οι σπίλοι στο σώμα σου είναι περισσότεροι φέτος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
3. Επιχείλιος Έρπης: Ακόμα ένα πρόβλημα της υπερέκθεσης στον ήλιο, είναι και η εμφάνιση του επιχείλιο έρπητα. Οφείλεται στον ιό που υπάρχει μέσα στο σώμα μας σε λανθάνουσα κατάσταση και ενεργοποιείται, δίνοντας συμπτώματα μετά από έκθεση στο ήλιο.
Τι να κάνεις: μην βγαίνεις στον ήλιο χωρίς το απαραίτητο στικ χειλιών με υψηλό δείκτη προστασίας.
4. Πανάδες: Οι έγκυες, οι γυναίκες με ορμονικές διαταραχές, όσες παίρνουν
αντισυλληπτικό χάπι ή ακολουθούν κάποια ορμονική θεραπεία στην διάρκεια της
εμμηνόπαυσης, είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην εμφάνισή τους, ανεξάρτητα από
το αν έχουν ανοιχτόχρωμη ή πιο σκούρα επιδερμίδα. Όσο μεγαλύτερη είναι η υπεριώδης ακτονοβολία που απορροφά το δέρμα σου κυρίως κατά τους θερινούς μήνες, τόσο πιο μεγαλύτερος ο κίνδυνος εμφάνισης των πανάδων.
Τι να κάνεις: περιόρισε όσο περισσότερο μπορείς την έκθεση στον ήλιο, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης. Κάλυψε τα ευαίσθητα σημεία του σώματος με ανοιχτόχρωμα ρούχα.
Μην πειράζεις το δέρμα
Είτε το πρόβλημάσου είναι η ακμή είτε οι σπίλοι, κράτησε τα χέρια σου μακριά από τα σπυράκια και τις ελιές αντίστοιχα. Ενδεχομένως γνωρίζεις ότι όταν «πειράζεις» τα σπυράκια, υπάρχει ο κίνδυνος επιμόλυνσης της επιδερμίδας. Ομοίως και για τους σπίλους, ο τραυματισμός ή η μηχανική αφαίρεσή τους μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα. Ζητήσε τη συμβουλή του γιατρού σε περίπτωση τραυματισμού.
Από τη ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗ ΒΟΝΤΑ (Επιμέλεια Κατερίνα Πατούλια)