Οι καλοκαιρινές αποδράσεις θα έπρεπε να είναι χαλαρωτικές και αναζωογονητικές για εσένα. Αυτό στα χαρτιά γιατί στην πράξη παραμονεύουν ένα σωρό κίνδυνοι υγείας που μπορούν να σε στείλουν αδιάβαστη!
Με σωστό προγραμματισμό, μπορείς να επιστρέψεις σπίτι μετά τις διακοπές περδίκι και με αξέχαστες εμπειρίες...μόνο θετικές!
Πριν φύγεις:
Ενίσχυσε το ανοσοποιητικό σου σύστημα:
Α. Συχνά όταν τρώμε εκτός σπιτιού και ειδικά σε μέρη που δεν έχουμε επισκεφτεί, αντιμετωπίζουμε προβλήματα πέψης, διάρροιας, αερίων ενώ είμαστε περισσότερο εκτεθειμένοι σε βακτήρια όπως η σαλμονέλα. Για ν' αποφύγεις τα προβλήματα με το στομάχι, προμηθεύσου και κατανάλωσε τα απαραίτητα προβιοτικά συμπληρώματα που θα βοηθήσουν στην καλή λειτουργία της πέψης τουλάχιστον δύο με τρεις ημέρες πριν το προγραμματισμένο σου ταξίδι.
Β. Ταυτόχρονα, φρόντισε να θωρακίσεις τον εαυτό σου απέναντι στα κρυώματα. Έρευνες έχουν δείξει πως ένας στους πέντε επιβάτες αεροπλάνου, κρυολογούν μέσα σε μια εβδομάδα μετά την πτήση. Για να ανεβάσεις την άμυνα του ανοσοποιητικού σου συστήματος απέναντι στο επικείμενο ταξίδι με αεροπλάνο, φρόντισε να κοιμηθείς τουλάχιστον 7 με 8 ώρες πριν το ταξίδι.
Γ. Επειδή, το άγχος μπορεί να σε αρρωστήσει ειδικά πριν τις διακοπές, φτιάξε μια λίστα με όλα όσα χρειάζεται να πακετάρεις μαζί σου, για ν' αποφύγεις τα δράματα της τελευταία στιγμής που μπορούν να σε ρίξουν στο κρεβάτι.
Δ. Το νεσεσέρ πρώτων βοηθειών: στη συγκεκριμένη περίσταση θα πρέπει να δράσεις σαν να ήσουν Παρθένος στο ζώδιο. Εκτός από το νεσεσέρ με τα καλλυντικά και αντηλιακά γαλακτώματα μαζί σου θα πρέπει να έχεις και ένα κουτί πρώτων βοηθειών με: αντικουνουπικό στικ, εντομοαπωθητικές παστίλιες (ή υγρό), χαπάκια κατά της διάρροιας, επιδέσμους, μια αλοιφή για τον έρπη, απλά παυσίπονα, αντισταμινικά, υγρά αντιμικροβιακά μαντήλια καθαρισμού, μια κρέμα περιποίησης των εγκαυμάτων ήπιας μορφής, ένα μπουκαλάκι με φυσικό ορό, τσιρότα, οινόπνευμα και ιώδιο.
Όσο λείπεις...
1. Διατήρησε την ενεργητικότητά σου: είπαμε να ξεκουραστείς αλλά όχι και να λιώνεις από το πρωί μέχρι το βράδυ στην ξαπλώστρα κάτω από τον ήλιο. Αξιοποίησε το χρόνο σου διασκεδαστικά, κολυμπώντας (καις 205 θερμίδες το μισάωρο), παίζοντας τένις (239 θερμίδες/ώρα), κάνοντας ποδήλατο (272 θερμίδες/ώρα), κάνοντας βόλτα στ' αξιοθέατα (112 τουλάχιστον) ή ρίχνοντάς το στο χορό (153 θερμίδες στα 30 λεπτά). Έτσι και θα διατηρήσεις τη σιλουέτα και την ενεργητικότητά σου.
2. Πρόσεξε τι τρως και τι πίνεις. Οι περισσότερες τροφικές δηλητηριάσεις στις διακοπές προκύπτουν από την κατανάλωση μολυσμένου νερού. Προτίμησε το εμφιαλωμένο μεταλλικό νερό ενώ απόφυγε τις ωμές τροφές. Τα ψητά είναι τα καλύτερα αφού στο ψήσιμο τα περισσότερα μικρόβια δεν επιζούν.
3. Προφύλαξε τον εαυτό σου από τα αυτονόητα: Απόφυγε την πολύωρη έκθεση στον ήλιο ειδικά τις επικίνδυνες ώρες (από τις 12 το πρωί μέχρι και τις 3 το απόγευμα). Άπλωσε επιστημονικά ελεγμένο αντηλιακό γαλάκτωμα κάθε φορά που βγαίνεις έξω (και ειδικά στο πρόσωπο ακόμα κι ν δεν πας για μπάνιο). Τα γυαλιά, το καπέλο και το αντηλιακό με δείκτη 30 και πάνω κρίνονται απαραίτητα.
Όταν επιστρέψεις:
Μην βιαστείς να μπεις και πάλι στη ρουτίνα: πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από μελαγχολία μετά τις διακοπές. Εσύ μπορείς να την αποφύγεις, βρίσκοντας σταδιακά τους ρυθμούς σου. Πάρε μια παραπανίσια ημέρα άδειας μετά τις διακοπές για να γίνει πιο ομαλή η μετάβαση από την ελευθερία των διακοπών στο οχτάωρο του γραφείου. Ταυτόχρονα, κρέμασε φωτογραφίες των διακοπών στο σπίτι και το γραφείο, στόλισε το σπίτι με τα σουβενίρ και τα ενθύμια του καλοκαιριού και μην μπεις αμέσως στη δίαιτα. Ένα ακόμα παγωτό ή μια μαργαρίτα δεν θα κάνει τεράστιο κακό.
Επιμέλεια: Κατερίνα Π.