Φίλα με πάλι φίλα με, να βρω την υγειά μου

11.06.2010
Αν νομίζεις πως όλα αυτά τα φιλιά είναι τυχαία, κάνεις μεγάλο λάθος. Όπως φαίνεται, η ανταλλαγή καυτών φιλιών δεν είναι μόνο διεγερτική αλλά έχει πολλά οφέλη υγείας:

Η Σάντρα Μπούλοκ μοιράζει φιλιά στη Σκάρλετ Γιόχανσον. Η Κρίστεν Στιούαρτ είπε να τολμήσει να ενώσει τα χειλάκια της με εκείνα του Ρόμπερτ Πάτινσον και εκτός κινηματογραφικής οθόνης. Αν νομίζεις πως όλα αυτά τα φιλιά είναι τυχαία, κάνεις μεγάλο λάθος. Όπως φαίνεται, η ανταλλαγή καυτών φιλιών δεν είναι μόνο διεγερτική αλλά έχει πολλά οφέλη υγείας:

Α. Ένα φιλί... διώχνει το στρες:

Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Λαφαγιέτ (Lafayette College) έδειξε πως κάθε φορά που φιλάς κάποιον, το σώμα σου παράγει την την ορμόνη οξυτοκίνη. Η ορμόνη οξυτοκίνη αποκαλείται και ορμόνη της αγάπης αφού σχετίζεται άμεσα με τη διατήρηση καλών προσωπικών σχέσεων και υγιών κοινωνικών δεσμών ενώ έχει τη δυνατότητα να μειώνει το στρες. Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια του φιλιού απελευθερώνονται ενδορφίνες αλλά και ντοπαμίνη που αποτελούν καλά χημικά και βοηθούν στο περεταίρω δέσιμο των ατόμων που φιλιούνται. Για μια ζωή δίχως στρες, μην ξεχνάς να φιλάς τον καλό σου για 20 και παραπάνω δευτερόλεπτα.

Β. Ένα φιλί... καλμάρει τις αλλεργίες:

Έρευνα στην Ιαπωνία έδειξε πως αν αρχίσεις να φιλιέσαι καλύπτοντας διάστημα μισής ώρας (ξέρω σε γυρνάμε πίσω στις ημέρες του σχολείου) μπορεί να επιβραδύνει την παραγωγή ισταμίνης, παρέχοντάς σου κάποια ανακούφιση από το φτάρνισμα που σε ταλαιπωρεί ή τη μυτούλα που τρέχει και γενικά των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τις εποχιακές αλλεργίες.

Γ. Ένα φιλί... τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα:

Κάθε φορά που κολλάς τα χείλια σου στα χείλια κάποιου ή κάποιας άλλης, εκτός από σάλιο ανταλλάσσεις και βακτήρια. Η πλειοψηφία των βακτηρίων που εδρεύουν στο στόμα, είναι κοινά σε όλους τους ανθρώπους. Υπάρχει βέβαια και ένα 20% μοναδικό για τον καθένα. Έτσι, κάθε φορά που φιλιέσαι ανταλλάσσεις και μερικά από τα μοναδικά σου βακτήρια. Κατά τη διαδικασία αυτή, ο οργανισμός βάζει μπροστά τη δημιουργία αντισωμάτων. Είναι σαν να φτιάχνεις εμβόλιο για τον οργανισμό από το πουθενά. Έτσι, βελτιώνεις την άμυνα του οργανισμού σου.

Δ. Ένα φιλί... κάνει καλό στα δόντια:

Ακόμα κι όταν δεν μιλάμε για μακρόσυρτα φιλιά, ένα φιλί μπορεί να προκαλέσει την παραγωγή επιπλέον σάλιου. Το γεγονός αυτό βοηθά στην εξουδετέρωση των οξέων που προκαλούν φθορά στα δόντια, απομακρύνει τα υπολείμματα τροφών που κολλούν στα δόντια και δημιουργούν τερηδόνα και πλάκα. Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν μάλιστα πως τα άλατα που περιέχει το σάλιο, συμβάλλουν στην ενίσχυση της αδαμαντίνης που ενισχύει το λευκό χαμόγελο και την προστασία των ούλων.

Ε. Ένα φιλί...είναι μια μορφή ελαφριάς γυμναστικής:

Όπως εκτιμάται, με το σάλιο μπορείς να κάψεις 6 θερμίδες το λεπτό γυμνάζοντας περί 30 μυς του προσώπου. Σίγουρα, δεν μιλάμε για τρελή καύση αλλά το γεγονός πως γυμνάζεις ακούραστα κι ωραία τα μουτράκια σου, είναι στα θετικά σου.

Από την Κατερίνα Π.