Κολπικές εκκρίσεις: Πότε πρέπει να σε ανησυχήσουν;

27.08.2024
Κολπικές εκκρίσεις: Πότε πρέπει να σε ανησυχήσουν;
Είναι σημαντικό να μην παραμελείς τις επισκέψεις σου στον γυναικολόγο.

Οι κολπικές εκκρίσεις είναι ένα φυσιολογικό μέρος της καθημερινότητας για κάθε γυναίκα. Ο κόλπος, ο τράχηλος και η μήτρα παράγουν αυτά τα υγρά για να προστατεύουν και να λιπαίνουν την ευαίσθητη περιοχή, διατηρώντας το μικροβίωμα υγιές. Όμως, υπάρχουν περιπτώσεις που αυτά τα υγρά μπορεί να αλλάξουν, και τότε θα πρέπει να προσέξεις λίγο παραπάνω.

Διάφοροι παράγοντες, όπως οι ορμονικές αλλαγές, η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση και η χρήση αντισυλληπτικών, επηρεάζουν την ποσότητα και τη σύσταση των κολπικών εκκρίσεων. Όταν όλα είναι φυσιολογικά, τα υγρά είναι συνήθως διαυγή ή λευκά, χωρίς έντονη οσμή και χωρίς να προκαλούν ερεθισμούς.

Πότε πρέπει να ανησυχήσεις;

Ωστόσο, αλλαγές στην υφή, το χρώμα, ή την οσμή των υγρών μπορεί να είναι ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά. Για παράδειγμα, εάν οι εκκρίσεις γίνουν πράσινες, κίτρινες ή καφέ, αν έχουν δυσάρεστη οσμή ή συνοδεύονται από συμπτώματα όπως φαγούρα, κάψιμο ή πόνο κατά την ούρηση, τότε είναι σημαντικό να επισκεφτείς τον γυναικολόγο σου. Ειδικά αν έχεις πρόσφατα υπάρξει σεξουαλικά ενεργή χωρίς προφύλαξη, αυτές οι αλλαγές μπορεί να υποδεικνύουν λοίμωξη, όπως κολπίτιδα ή τραχηλίτιδα, οι οποίες χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση.

Για να προστατεύσεις την υγεία της ευαίσθητης περιοχής, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείς προφυλακτικό σε κάθε σεξουαλική επαφή, να επιλέγεις προϊόντα καθαρισμού που σέβονται το pH του κόλπου και να διατηρείς ισχυρό το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Η προσεκτική υγιεινή, όπως το σκούπισμα από μπροστά προς τα πίσω και η αποφυγή υπερβολικής ζάχαρης, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη μολύνσεων.

Σε κάθε περίπτωση, μην αμελείς τις τακτικές επισκέψεις στον γυναικολόγο, καθώς η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των λοιμώξεων είναι καθοριστική για την αποφυγή περαιτέρω προβλημάτων.

Τελευταία τροποποίηση στις 19.08.2024 - 04:32