Θα μπορούσε να αποτρέψει τα βακτήρια του στόματος
Σε μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το κόκκινο κρασί (ακόμη και το μη αλκοολούχο) σκoτώνει περισσότερα βακτήρια από τη βότκα ή το τζιν.
Μπορεί να διατηρήσει σε έλεγχο τις αλλεργιές σου
Ακούγεται περίεργο, αλλά θα μπορούσε να είναι λογικό. Σε πρόσφατη ανασκόπηση σχεδόν 80 μελετών που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Diseases, οι ερευνητές προτείνουν ότι τα φλαβονοειδή, ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί, θα μπορούσαν να μειώσουν τα συμπτώματα αλλεργίας και άσθματος. Βέβαια απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα, αλλά, είναι ένα ελπιδοφόρο νέο.
Θα μπορούσε να καθυστερήσει την εμφάνιση της νόσου του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον
Σε μια γενική μελέτη από το 2017, οι ερευνητές πρόσθεσαν τους μεταβολίτες του εντέρου που προέρχονται από το κρασί - την ουσία που σχηματίζεται αφού το σώμα σoυ αφομοιώσει το κρασί - σε εκφυλισμένα νευρολογικά κύτταρα. Στη συνέχεια, συνέβη κάτι περίεργο: Οι μεταβολίτες κράτησαν τα κύτταρα ζωντανά και δεν πέθαναν. Η επιστήμη σίγουρα είναι ... ενδιαφέρουσα!
Διάβασε και αυτό: Λευκό ή κόκκινο; Ο τύπος κρασιού που πίνεις λέει πολλά για τον χαρακτήρα σου
Θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης
Ενώ η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχει συσχετιστεί με ζητήματα ψυχικής υγείας, η διατήρηση της πρόσληψης κρασιού μεταξύ δύο και επτά ποτηριών την εβδομάδα, ενδέχεται να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης της διαταραχής, σύμφωνα με μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMC Medicine.
Μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σου ... εάν έχεις διαβήτη τύπου 2.
Σε μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of Internal Medicine, οι επιστήμονες μοίρασαν 224 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 σε τρεις ομάδες. Στην πρώτη (και πιο τυχερή) ομάδα δόθηκε εντολή να πίνουν 140 γρ. κόκκινου κρασιού με το δείπνο τους κάθε βράδυ επί δύο χρόνια (πάρτυ!). Η δεύτερη (και η δεύτερη πολύ τυχερή) έπρεπε να πιει 140 γρ. λευκού. Η τελευταία ομάδα έπινε μεταλλικό νερό (η πιο άτυχη). Στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και τα δύο κρασιά είχαν καλύτερο έλεγχο σακχάρου στο αίμα σε σχέση με το νερό. Επιπλέον, η ομάδα του κόκκινου κρασιού βελτίωσε τα επίπεδα χοληστερόλης. Merlot για όλες λοιπόν!