Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, το να πίνεις σκέτο καφέ το πρωί μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, κάτι το οποίο είναι παράγοντας κινδύνου για διαβήτη και καρδιακές παθήσεις.
Οι ερευνητές, από το Κέντρο Διατροφής, Άσκησης και Μεταβολισμού στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ στο Ηνωμένο Βασίλειο, υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να έχουν «εκτεταμένες» επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη ότι ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο.
«Γνωρίζουμε ότι σχεδόν οι μισοί από εμάς θα ξυπνήσουμε το πρωί και, πριν κάνουμε οτιδήποτε άλλο, θα πιούμε καφέ. Μάλιστα ενστικτωδώς, όσο πιο κουρασμένοι αισθανόμαστε, τόσο πιο δυνατός θα είναι ο καφές» δήλωσε ο καθηγητής James Betts, συν-διευθυντής του Κέντρου Διατροφής, Άσκησης και Mεταβολισμού στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ.
«Μέχρι τώρα είχαμε περιορισμένη γνώση για το τι κάνει αυτό στο σώμα μας, ιδίως για τον έλεγχο του μεταβολισμού και του σακχάρου στο αίμα μας».
Η μελέτη, η οποία είναι η πρώτη που διερευνά τις συνδυασμένες επιπτώσεις του κατακερματισμού του ύπνου και του καφέ, στον έλεγχο της γλυκόζης κατά το ξύπνημα, δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition.
Τα συμπεράσματα των ερευνητών
Οι ερευνητές διααπίστωσαν ότι ο σκέτος καφές που καταναλώθηκε πριν από το πρωινό αύξησε σημαντικά τη γλυκόζη στο αίμα των συμμετεχόντων κατά περίπου 50%, γεγονός που υποδηλώνει ότι ενώ βασίζεσαι στον καφέ μετά από μια κακή νύχτα ύπνου πιστεύοντας ότι μπορεί να σε βοηθήσει να μείνεις ξύπνια, στην πραγματικότητα μπορεί να καταλήξει να περιορίσει την ικανότητα του σώματός σου να ανέχεται ζάχαρη στο πρωινό σου.
«Με απλά λόγια, ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα μας εξασθενεί όταν το πρώτο πράγμα που έρχεται σε επαφή με το σώμα μας είναι ο καφές, ειδικά μετά από μια νύχτα διαταραγμένου ύπνου», εξήγησε ο Betts, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να βελτιωθεί τρώγοντας πρώτα και πίνοντας καφέ αργότερα - εάν πιστεύουμε ότι τον χρειαζόμαστε ακόμα.
«Τα περισσότερα πρωινά είναι πλούσια σε υδατάνθρακες (συχνά ζάχαρη), επομένως είναι ορθό να υποδηλώνουμε ότι το ίδιο αποτέλεσμα θα υπάρχει και σε άλλα τυπικά τρόφιμα πρωινού», είπε επίσης ο ερευνητής.
«Φυσικά, εάν καταναλώνεις πρωινό με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, ειδικά ζάχαρη, τότε αυτό σίγουρα θα μειώσει (ή ακόμα και θα αφαιρέσει) την ακίδα της γλυκόζης στο αίμα, που βλέπουμε μετά το φαγητό».
Η συμβουλή του: Καλύτερο είναι να μην καταναλώνεις σκέτο καφέ στο διάστημα μιας ώρας πριν από ένα πλούσιο σε υδατάνθρακες πρωινό, αν και η έρευνα δείχνει ότι τα αποτελέσματα δεν αλλάζουν ακόμα και αν προσθέσεις γάλα στον καφέ σου.