Πλησιάζεις τα 40; Οι 5 τρόποι να μειώσεις τον κίνδυνο για τα προβλήματα της όρασης σου

25.07.2020
Πλησιάζεις τα 40; Οι 5 τρόποι να μειώσεις τον κίνδυνο για τα προβλήματα της όρασης σου
Ίσως η όρασή σου να είναι θολή. Ίσως το επίκεντρο της ματιάς σου να μην είναι τόσο καθαρό. Ίσως απλώς δεν μπορείς να δεις όσο συνήθιζες μέχρι τώρα.

Φυσικά, ορισμένες αλλαγές στην όραση είναι φυσιολογικές καθώς μεγαλώνουμε: τα περισσότερα άτομα στα μέσα της δεκαετίας των '40 και άνω πρέπει να χρησιμοποιούν γυαλιά ή φακούς. Ένας σημαντικός λόγος: στη μέση ηλικία, οι φακοί στα μάτια μας γίνονται λιγότερο ευέλικτοι και δυσκολεύουν την ικανότητά μας να διαβάζουμε και να βλέπουμε αντικείμενα από κοντά.

Εξαιτίας αυτού, είναι επίσης πολύ κοινό για τους μεγαλύτερους να μη δίνουν σημασία στις οφθαλμικές αλλαγές και να τις θεωρούν φυσιολογικές. Αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει μαγικό χάπι για την αποτροπή των οφθαλμικών προβλημάτων αλλά μπορείς να μειώσεις τον κίνδυνο. Διάβασε παρακάτω τι πρέπει να γνωρίζεις.

1. Πρέπει να γνωρίζεις τις πιθανότητες σου

Μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν του 2018 για μεγαλύτερους ενήλικες διαπίστωσε ότι το 89% γνώριζαν ότι θα έπρεπε να κάνουν τακτικές εξετάσεις ματιών αλλά πολλοί το ανέβαλαν.

Και αυτό είναι ένα πρόβλημα, επειδή οι θεραπεύσιμες καταστάσεις όπως το γλαύκωμα, το οποίο βλάπτει το οπτικό σου νεύρο και η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδος (AMD), η οποία δημιουργεί τυφλά σημεία στην όρασή σου, δεν έχουν, απαραίτητα, προειδοποιητικά σημάδια. Ωστόσο, μπορούν να εντοπιστούν νωρίς με μια εξέταση.

Ξεκινώντας από τα 40, θα πρέπει να κάνεις μια ολοκληρωμένη εξέταση ματιών κάθε 1 έως 4 χρόνια, ανάλογα με το εύρος ηλικίας και τους παράγοντες κινδύνου για διάφορες καταστάσεις.

Εάν έχεις διαβήτη, για παράδειγμα, διατρέχεις επίσης κίνδυνο για διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια - μια επιπλοκή του διαβήτη και μια σημαντική αιτία τύφλωσης.

Το οικογενειακό σου ιστορικό αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης οφθαλμικών παθήσεων.

2. Κάνε τακτικές εξετάσεις

Όσο μεγαλώνεις θα πρέπει να κάνεις τακτικές εξετάσεις ειδικά εάν διατρέχεις κίνδυνο ανάπτυξης προβλημάτων. Έτσι, εάν, ας πούμε, το γλαύκωμα υπάρχει στην οικογένειά σου, καλό είναι να ενημερώσεις τον γιατρό σου.

3. Ανάπτυξε καλές συνήθειες υγείας των ματιών

Σχεδόν κάθε μέτρο που βελτιώνει τη συνολική υγεία σου θα βοηθήσει και την όραση σου.

Βάλε στη δίαιτα σου τα λαχανικά, τα εσπεριδοειδή και ιδίως το σολομό και τον τόνο: «Γνωρίζουμε επίσης ότι οι δίαιτες πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τείνουν να είναι καλές για την υγεία των ματιών».

Το κάπνισμα συνδέεται επίσης με τον υψηλότερο κίνδυνο καταρράκτη, καθώς και με την AMD, η οποία προσβάλλει δύο φορές περισσότερο τους καπνιστές από τους μη καπνιστές.

Επίσης, οι άνθρωποι που πίνουν υπερβολικά, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ορισμένα προβλήματα όρασης.

4. Να φοράς γυαλιά ηλίου όλο το χρόνο

Φαίνεται ότι κάτι ήξεραν αυτοί οι τύποι από το The Matrix. «Πιστεύουμε ότι η έκθεση στο φως του ήλιου μπορεί να συμβάλει κάπως στον καταρράκτη και στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας», υποστηρίζει στο Considerable, ο οφθαλμολόγος και εκπρόσωπος τύπου της Αμερικανικής Ένωσης Οφθαλμολογίας, Sidney Gicheru.

Διάλεξε αποχρώσεις που προστατεύουν τα μάτια σου από τις ακτίνες UV-A και UV-B και φρόντισε να τις φοράς όλο το χρόνο, καθώς το έντονο φως είναι εξίσου επικίνδυνο το χειμώνα όπως και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού .

5. Σταματησε να κοιτάζεις συνέχεια την οθόνη

Ενώ η καθημερινή χρήση υπολογιστή δεν συνδέεται με μόνιμη βλάβη στα μάτια, βραχυπρόθεσμα, οι ώρες του χρόνου οθόνης μπορούν να οδηγήσουν σε βραχυπρόθεσμη οπτική κόπωση και απώλεια εστίασης.

Για να διατηρήσεις την όρασή σου ευκρινή, οι Αμερικανοί ειδικοί προτείνουν τον κανόνα 20/20/20: κάθε 20 λεπτά, να εστιάζεις σε κάτι εκτός από τη συσκευή σου για 20 δευτερόλεπτα και απόσταση 20 ποδιών (περίπου 6,5 μέτρα).