5 απρόσμενες αιτίες των πονοκεφάλων σου

05.06.2020
5 απρόσμενες αιτίες των πονοκεφάλων σου
Αναρωτιέσαι ποια είναι η αιτία των πονοκεφάλων σου; Δεν είναι σίγουρο ότι θα βγάλεις άκρη. Οι πονοκέφαλοι μπορεί να προέλθουν από διάφορες καταστάσεις. Είτε πρόκειται για έναν ελαφρύ πονοκέφαλο ή έναν τόσο ενοχλητικό που πρέπει να ξαπλώσεις σε σκοτεινό δωμάτιο, υπάρχει μια λίστα με συνηθισμένες αιτίες πονοκεφάλου που αξίζει να γνωρίζεις. Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για να σου δώσει κάποιες συμβουλές σε ελαφριές περιπτώσεις. Εάν πραγματικά ανησυχείς για τους πονοκεφάλους σου, ζήτα τη συμβουλή του γιατρού σου, ειδικά εάν τα συμπτώματα είναι ξαφνικά ή έντονα.

Ίσως να φταίει το... σεξ

Ναι, οι διασκεδαστικές δραστηριότητες μπορούν επίσης να προκαλέσουν πονοκεφάλους. Οι σεξουαλικοί πονοκέφαλοι γίνονται συνήθως αισθητοί ως ένας αμβλύς πόνος στο πίσω μέρος του κεφαλιού που εντείνεται καθώς πλησιάζεις σε οργασμό ή ως μια έντονη έκρηξη πόνου στον οργασμό, γνωστή ως πονοκέφαλος-βροντή.

«Η πίεση μέσα στο κρανίο αυξάνεται κατά τη διάρκεια του σεξ και αυτό μπορεί να προκαλέσει έναν αργά εξελισσόμενο πονοκέφαλο σε μερικούς ανθρώπους», λέει στο Harper’s Bazaar ο Peter Goadsby, καθηγητής νευρολογίας στο King’s College του Λονδίνου. «Ο δυνατός πονοκέφαλος πιστεύεται ότι προκαλείται από την ξαφνική απελευθέρωση ορμονών στον οργασμό».

Συνήθως δεν προκαλούν ανησυχία, αλλά θα πρέπει να επισκεφτείς αμέσως τον γιατρό σου εάν τελευταία τους έχεις συχνά ενώ προηγουμένως δεν τους είχες.

Τρίζεις τα δόντια σου

Ξυπνάς με πονοκέφαλο που αισθάνεσαι ακριβώς μπροστά από το αυτί σου; Ίσως και πόνο στη γνάθο ή πόνο στον κρόταφο; Αν ναι, μπορεί να τρίζεις τα δόντια σου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Επίσης, ο βρουξισμός, όπως λέγεται επίσης, είναι πολύ συχνά σημάδι άγχους κατά τη διάρκεια της ημέρας», λέει ο Dr Laurence Gerlis, στο samedaydoctor.org. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζεται πριν προκαλέσει χρόνιο πόνο.

Κρατάς μέσα σου το θυμό σου

Όλοι γνωρίζουμε ότι το να κρατάμε τα συναισθήματά μας δεν είναι καλό, αλλά μια μελέτη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του St. Louis στις ΗΠΑ έδειξε ότι όταν κρατάς μέσα σου το θυμό σου, ρισκάρεις να πάθεις πονοκέφαλο.

Ο πρωινός καφές

Πίνεις τρεις έως τέσσερις καφέδες την ημέρα; Τότε θα πρέπει να σκεφτείς τι ώρα τους πίνεις.

«Οι άνθρωποι συνήθως πίνουν τον πρωινό τους καφέ πριν από τη δουλειά ή μόλις φτάσουν εκεί», λέει ο Peter Goadsby. «Όμως, οι πονοκέφαλοι του Σαββατοκύριακου είναι συνηθισμένοι, επειδή αν έχεις ξαπλώσει για μερικές ώρες, θα νιώσεις έναν πονοκέφαλο από την έλλειψη καφεΐνης. Μερικές φορές, μάλιστα, θα επιδεινωθεί από το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα λόγω του πρωινού που θα πάρεις αργότερα απ’ ότι συνηθίζεις να παίρνεις τις καθημερινές ημέρες. Δοκίμασε να πίνεις τον καφέ σου, την ίδια ώρα κάθε μέρα, ειδικά το πρωί.

Λάθος στάση σώματος

Έχεις παντρευτεί το γραφείο; «Οι περισσότεροι από εμάς», λέει η γκουρού του pilates, Lynne Robinson. «Οι ώμοι σε σκυφτή στάση με το λαιμό να συμπιέζεται μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε πονοκεφάλους, επειδή ταλαιπωρείς τους μυς που προσπαθούν να στηρίξουν το κεφάλι σου. Στην πραγματικότητα, κάθε είδους κακή στάση, συμπεριλαμβανομένης μιας αδύναμης πλάτης, μπορεί να επηρεάσει τη σπονδυλική στήλη και να προκαλέσει πονοκεφάλους».

Μακροπρόθεσμα, το pilates είναι ο τέλειος τρόπος για να βελτιώσεις την κατάσταση σου.