Το πράσινο φως μπορεί όχι μόνο να προκαλέσει λιγότερες ημικρανίες από άλλα χρώματα του φωτός, αλλά και να μειώσει τη σοβαρότητα και τη συχνότητα των ημικρανιών με την πάροδο του χρόνου.
Οι ερευνητές του πόνου από διάφορους τομείς διερευνούν τη σχέση φωτισμού και πόνου τα τελευταία χρόνια, τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους. Ανάμεσά τους είναι και οι αναισθησιολόγοι. Αν και ο τρόπος αντιμετώπισης τους είναι η χρήση φαρμακευτικών προϊόντων για να μειωθεί ή να εξαλειφθεί ο πόνος σε μια ποικιλία ιατρικών συνθηκών, παράλληλα ψάχνουν και για εναλλακτικές θεραπευτικές, μη επεμβατικές αγωγές.
Μία από τις πρώτες μελέτες, που δημοσιεύθηκαν το 2016, εξέτασε τους υποκείμενους μηχανισμούς της φωτοφοβίας, η οποία εμφανίζεται σε μια σειρά νευρολογικών και οφθαλμολογικών συνθηκών. Σε μια μελέτη με 69 άτομα - που είχαν λιγότερες από πέντε ημέρες χωρίς κεφαλαλγίες το μήνα - οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και άλλων ιδρυμάτων, εξέθεσαν τους συμμετέχοντες σε παλμούς λευκού, μπλε, πράσινου, χρυσοκίτρινου και κόκκινου φωτός.
Το 80% των συμμετεχόντων ένοιωθαν περισσότερο πόνο σε κάθε χρώμα εκτός από το πράσινο, το οποίο στην πραγματικότητα μείωσε τον πόνο στο 20% αυτών. Το πράσινο φως επίσης βελτίωσε τη διάθεσή τους. Οι ερευνητές θεώρησαν ότι η αντίδραση μπορεί να προκλήθηκε από την «καλωδίωση» του εγκεφάλου, με σήματα φωτός και σήματα πόνου να διασταυρώνονται σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται θάλαμος.
Όπως αναφέρθηκε από το NPR, οι νεώτερες μελέτες για το πράσινο φως, οι οποίες διεξήχθησαν από τον αναισθησιολόγο του Πανεπιστημίου της Αριζόνα Mohab Ibrahim, δείχνουν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα. Σε μια μελέτη του 2018, οι συμμετέχοντες πέρασαν δύο ώρες κάθε μέρα σε ένα δωμάτιο φωτισμένο μόνο από ένα πράσινο φως. Με την πάροδο του χρόνου, η ένταση των ημικρανιών τους μειώθηκε κατά 60%, και ο αριθμός των ημικρανιών που βίωναν κάθε μήνα μειώθηκε από 20 σε 6.
Επόμενα βήματα
Σίγουρα θα υπάρξουν ακόμα πολλές έρευνες για τη θεραπεία μέσω του πράσινου φωτός, συμπεριλαμβανομένων των δοκιμών για το μήκος έκθεσης, την ένταση και το περιβάλλον. Γιατί το να καθίσει κάποιος σε ένα δωμάτιο με πράσινο φωτισμό για δύο ώρες την ημέρα, για παράδειγμα, είναι απίθανο να αποτελέσει μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη λύση για τους περισσότερους ανθρώπους. Επιπλέον, τα νευρικά κυκλώματα δεν είναι καλά κατανοητά. Η θεραπεία μπορεί να αποδειχθεί κάτι λιγότερο από πανάκεια που εξαλείφει τον πόνο σε σχέση με μια συμπληρωματική θεραπεία που χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλες.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα ήταν αρκετά ενδιαφέροντα κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας στις ΗΠΑ έδωσαν το πράσινο φως, με τη μορφή χρηματοδότησης, σε αρκετές μελέτες. Μια μελέτη θα διερευνήσει εάν η χρήση του πράσινου φωτός ως αναλγητικού θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξουδετέρωση της υπερβολικής χρήσης οπιοειδών, ενώ ο Δρ Ibrahim έλαβε επιχορήγηση 1,7 εκατομμυρίων δολαρίων για να εξετάσει τις δυνατότητες του πράσινου φωτός στη θεραπεία του χρόνιου πόνου.