Οι πιο συχνές παθήσεις των δοντιών και πώς να τις αποφύγεις

22.09.2018
Οι πιο συχνές παθήσεις των δοντιών και πώς να τις αποφύγεις
Οι ειδικοί εξηγούν τα πιο συνηθισμένα προβλήματα στα δόντια και τι να κάνουμε για να τα αποτρέψουμε και να τα αντιμετωπίσουμε

Είτε το θέλουμε είτε όχι, τα δόντια μας θέλουν ιδιαίτερη φροντίδα και μπορούν να μας δημιουργήσουν πολλά προβλήματα. Δεν είμαστε συνηθισμένοι να σκεφτόμαστε τα δόντια μας ως κάτι το ζωντανό, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι περιέχουν νεύρα και ζωντανούς ιστούς. Τα στόματά μας αποτελούν έδαφος αναπαραγωγής για τα βακτήρια, τόσο κακά όσο και καλά.

Είναι πολύ δραστήρια, αφού σφίγγονται όταν λειτουργούμε υπό πίεση, δαγκώνουν και μασάνε τροφές, εμπλέκονται στη διαδικασία της ομιλίας και επηρεάζονται από τη σταδιακή γήρανση. Για να παραμείνουν δυνατά και υγιή, χρειάζονται καλή και καθημερινή φροντίδα, από το απλό βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα, μέχρι τον έλεγχο και τον καθαρισμό στον οδοντίατρο.

Παρακάτω θα βρεις τις πιο κοινές παθήσεις τον δοντιών αλλά και πώς μπορείς να τις αντιμετωπίσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς:

Περιοδοντίτιδα
Πρόκειται για μια σοβαρή φλεγμονή των ούλων, και πιο συγκεκριμένα για μια βακτηριακή μόλυνση που μπορεί να επηρεάσει το περιδόντιο, τους ιστούς γύρω από το δόντι. Χαρακτηριστικά, στην περιοδοντίτιδα τα ούλα "υποχωρούν", είναι πρησμένα, ερεθισμένα και πονούν ακόμα και όταν τρως μαλακές τροφές. Προκειμένου να την αποφύγεις, είναι σημαντικό να ακολουθείς μια καλή στοματική υγιεινή και να μην αμελήσεις οποιαδήποτε ενόχληση νιώσεις στο στόμα σου, αφού αν επιδεινωθεί, το δόντι μπορεί να αρχίσει να κουνιέται και να φύγει.

Για να την αντιμετωπίσεις, χρειάζεται σειρά θεραπειών από περιοδοντολόγο ώστε να μην προχωρήσουν περισσότερο τα συμπτώματα.

Δες και αυτό: Τα 8 σημάδια που δείχνουν ότι έχεις δυσανεξία στη γλουτένη

Ουλίτιδα
Είναι η φλεγμονή των ούλων, και είναι είτε ήπια είτε πιο σοβαρής μορφής. Δυστυχώς, οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε αυτήν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σε φάσεις της ζωής με ορμονικές διαταραχές. Για την ουλίτιδα ευθύνονται επίσης το κάπνισμα και η κακή διατροφή. Θα καταλάβεις ότι έχεις ουλίτιδα όταν τα ούλα σου είναι ερεθισμένα και αιμορραγούν στο βούρτσισμα. Για να την αποφύγεις, εκτός από το καθημερινό βούρτσισμα, καλό είναι να χρησιμοποιείς νήμα για να διώξεις τυχόν υπολείμματα τροφίμων.

Για να την αντιμετωπίσεις, μπορείς να κάνεις καθαρισμό στον οδοντίατρο.

Τερηδόνα

Η τερηδόνα συμβαίνει όταν τα βακτήρια εισχωρούν στα δόντια, παράγουν ένα οξύ που καταστρέφει το σμάλτο των δοντιών και δημιουργούνται τρύπες. Αν δε γίνει εκγαίρως θεραπεία, μπορεί το κακό να προχωρήσει στην οδοντίνη και να καταστρέψει ακόμη και ολόκληρο το δόντι. Στα πρώτα στάδια, είναι δύσκολο να την αντιληφθείς, αλλά αργότερα μπορεί να μαυρίσει το δόντι και να σε κάνει να πονάς όταν τρως ή πίνεις κάτι ζεστό ή κρύο. Πέρα από το συχνό βούρτισμα των δοντιών, θα πρέπει να αποφεύγεις καραμέλες που κολλάνε στα δόντια, τα πολλά γλυκά και τα αναψυκτικά.

Αν είναι η τερηδόνα είναι σε προχωρημένο στάδιο, θα χρειαστεί να κλείσεις την τρύπα με σφράγισμα.