Όσα πρέπει να ξέρεις αν περιμένεις δίδυμα

21.09.2018
Όσα πρέπει να ξέρεις αν περιμένεις δίδυμα
Ιδού τι σημαίνει -σε γενικές γραμμές- "δίδυμη κύηση"! Περισσότερες λεπτομέρειες, φυσικά, στον γυναικολόγο σου, από τον οποίο και ξεκινάμε τη "λίστα".

Θα βλέπεις συχνότερα το γυναικολόγο σου

Η εγκυμοσύνη με δίδυμα θεωρείται κάπως πιο επικίνδυνη από τις άλλες, αλλά αυτό δεν πρέπει να σε ανησυχεί. Αυτό που πρέπει να έχεις οπωσδήποτε υπόψη σου είναι ότι θα χρειαστεί να επισκέπτεσαι συχνότερα το γιατρό σου για εξετάσεις και υπερηχογραφήματα, ειδικά στο τρίτο τρίμηνο. Εάν όλα πηγαίνουν καλά, θα κάνεις υπερηχογράφημα κάθε 3 εβδομάδες για να παρακολουθείται η ανάπτυξη των μωρών. Στο τρίτο τρίμηνο και όσο πλησιάζεις προς το τέλος, μπορεί να κάνεις υπερηχογράφημα κάθε 2 ή κάθε 1 εβδομάδα.

Θα έχεις περισσότερες ναυτίες

Αυτό που προκαλεί την πρωινή ναυτία είναι τα υψηλά επίπεδα ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης, και στις δίδυμες εγκυμοσύνες οι μέλλουσες μανούλες έχουν συχνότερες ναυτίες και εμετούς στο πρώτο τρίμηνο, υπογραμμίζουν οι γιατροί. Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότερες πρωινές ναυτίες μειώνονται μετά τη 12-14η εβδομάδα.

Διάβασε κι αυτό: 15 Έλληνες και ξένοι διάσημοι που δεν ήξερες ότι έχουν δίδυμα αδέλφια [photos]

Οι ενοχλήσεις είναι εντονότερες

Οι γυναίκες που είναι έγκυες με δίδυμα έχουν περισσότερους πόνους στην πλάτη, δυσκολίες στον ύπνο και καούρες. Ευτυχώς, τίποτα από αυτά δεν εμποδίζει τη φυσιολογική ροή της εγκυμοσύνης.

Θα πάρεις περισσότερα κιλά

Εφόσον στην κοιλιά σου βρίσκονται όχι ένα αλλά δύο μωράκια, είναι λογικό η κοιλιά σου να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο απ'ότι αν ήσουν έγκυος με ένα παιδί. Επίσης, η μήτρα σου μεγαλώνει περισσότερο και μπορεί να έχεις επίσης δύο πλακούντες και περισσότερο αμνιακό υγρό. Κατά μέσο όρο, μια έγκυος με δίδυμα παίρνει 15 κιλά.

Διάβασε επίσης: Θα χαλάσει το σώμα μου μετά τη γέννα;

O τοκετός μπορεί να έρθει νωρίτερα
Οι περισσότερες γυναίκες που φέρουν δίδυμα μπαίνουν στη φάση του τοκετού σε 36 έως 37 εβδομάδες, ενώ μερικές μπορεί να γεννήσουν ακόμα νωρίτερα. Παρ'όλο που αναμένεται να έχουν ολοκληρώσει την ανάπτυξη τους, τα μωρά είναι πιθανό να είναι ελλιποβαρή και να χρειαστεί να μπουν σε θερμοκοιτίδα. Αν γεννηθούν νωρίτερα δε σημαίνει αναγκαστικά ότι θα αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας.

Η καισαρική είναι πολύ συχνότερη στους τοκετούς με δίδυμα
Στατιστικά, είναι πιο πιθανό να γεννήσεις με καισαρική τομή, καθώς είναι υψηλότερες οι πιθανότητες ισχιακής προβολής, δηλαδή να «έρχεται» το ένα μωρό με τα πόδια αντί για το κεφαλάκι, με κίνδυνο να παρεμποδιστεί ο τοκετός. Αν τα δίδυμα μοιράζονται τον ίδιο πλακούντα, η καισαρική είναι αναπόφευκτη.

Με το καλό λοιπόν!