Πόσο καλά βλέπεις; Αφιερωμένο στην όραση το σημερινό Google Doodle!

09.05.2017
Ένα παιχνιδιάρικο Google Doodle βλέπουμε σήμερα στην διάσημη μηχανή αναζήτησης κι όχι τυχαία. Σήμερα συμπληρώνονται 181 χρόνια από τη στιγμή που ο οφθαλμίατρος Ferdinand Monoyer που εμπνεύστηκε τον πίνακα οπτικής οξύτητας - αυτόν με τον οποίο ελέγχεται η ορασή μας, ήρθε στον κόσμο.

Πρόκειται για τον γνωστό σε όλους μας πίνακα με τον οποίο ο οφλαλμίατρος μετρά την απόσταση από την οποία μπορεί κάποιος με ευκολία ή όχι να διαβάσει γράμματα και νούμερα, με το μέγεθός τους να μειώνεται σταδιακά.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα, ο οφθαλμίατρος κάνει διάγνωση για το εάν ο ασθενής του χρειάζεται βοήθεια με γυαλιά ή όχι.

Πολλοί διαφορετικοί πίνακες έχουν προταθεί και χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια για τη μέτρηση της οπτικής οξύτητας καθώς και διαφορετικοί τρόποι για την καταγραφή της πέρα από αυτόν του Ferdinand Monoyer. Ο πίνακας του Snellen εξακολουθεί να είναι ο πιο διαδεδομένος παρά τα όποια μειονεκτήματά του και δεν διαφέρει πολύ από τον πίνακα του Ferdinand Monoyer.

Από την πλευρά μας και για να τιμήσουμε τον Επιστήμονα, σου παραθέτουμε μερικές συμβουλές για την Υγεία των ματιών σου.

«Όταν τα μάτια κάνουν παράπονα»: Τα ματάκια σου κάνουν συχνά παράπονα; Γιατί συμβαίνει αυτό, πόσο ανησυχητικό είναι και τι να κάνεις για να τα ανακουφίσεις;