Σφικτή κοιλιά με κοιλιοπλαστική. Τι πρέπει να γνωρίζεις;

26.04.2017
Η κοιλιοπλαστική αποτελεί πλέον μια συνηθισμένη και αρκετά συχνή αισθητική επέμβαση για γυναίκες και άνδρες όλων των ηλικιών που επιθυμούν να βελτιώσουν την όψη της κοιλιάς τους ή και το μέγεθος της όταν αυτό χρειάζεται.

Η επέμβαση αυτή, είναι αρκετά δημοφιλής στις γυναίκες που ήδη έχουν γεννήσει τα παιδιά τους και επιθυμούν να αποκτήσουν εκ νέου επίπεδη και νεανική όψη σε αυτό το μέρος του σώματος που καταπονείτε ιδιαίτερα με τις εγκυμοσύνες.

Στόχος της επέμβασης είναι να αφαιρεθεί το περιττό δέρμα και το λίπος που συσσωρεύεται στην κοιλιά ενώ συχνά γίνεται παράλληλη σύσφιξη των μυών του τοιχώματος της κοιλιακής χώρας.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για να υπάρχει ιδανική εικόνα της κοιλιάς μετά το χειρουργείο είναι οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ασθενείς να έχουν χάσει όλο το επιθυμητό περιττό βάρος τους και οι γυναίκες να έχουν ολοκληρώσει τον αριθμό των κυήσεων που επιθυμούν (χωρίς να είναι ασύμβατη μια μελλοντική εγκυμοσύνη).

Πώς πραγματοποιείται το χειρουργείο

Η επέμβαση διαρκεί 2-3 ώρες, ανάλογα με το ποια τεχνική θα επιλεγεί από το γιατρό σας και γίνεται με ολική αναισθησία. Συνήθως, μια τομή γίνεται στο κάτω μέρος της κοιλιάς, μόλις επάνω από την περιοχή της ηβικής σύμφυσης. Μια δεύτερη μικρή τομή γίνεται γύρω από τον ομφαλό. Ο γιατρός συνήθως προκαλεί σύσφιξη των μυών του κοιλιακού τοιχώματος, ράβοντάς τους όπου χρειάζεται, με σκοπό τη βελτίωση του τελικού σχήματος της κοιλιάς. Το δέρμα τραβιέται προς τα κάτω και το χαλαρό ή περιττό κομμάτι αφαιρείται. Μια μικρή τρύπα ανοίγεται στο δέρμα, όπου περνάει τον ομφαλό και εν συνεχεία τοποθετείται στην καινούρια του θέση. Συνήθως 2 παροχετεύεις είναι απαραίτητες για 24 ώρες. Στην «μίνι- κοιλιοπλαστικη», η τομή είναι μικρότερη και το δέρμα διαχωρίζεται από τους υποκείμενους μύες μόνο μέχρι τον ομφαλό. Το χαλαρωμένο δέρμα που περισσεύει αφαιρείται και μετά το υπόλοιπο ράβεται πίσω στην θέση του.

Το διάστημα μετά το χειρουργείο

Οι ασθενείς συνήθως έχουν λίγο πρήξιμο και δυσφορία στην κοιλιά για μερικές ημέρες μετά το χειρουργείο. Οι παροχετεύεις αφαιρούνται συνήθως 1-2 ημέρες μετά και αρχίζετε να φοράτε έναν κοιλιακό κορσέ για μερικές ημέρες ή εβδομάδες. Θα αρχίσετε να περπατάτε την επομένη μέρα μετά το χειρουργείο σας. Μπορεί να σας φάνει δύσκολο να σταθείτε τελείως όρθια την πρώτη ημέρα και θα είναι πιο βολικό να είστε ελαφρά σκυμμένη για 1-2 ημέρες.

Συχνά παίρνει μερικές εβδομάδες μέχρι να νιώσετε ότι αναρρώσατε πλήρως. Οι περισσότεροι άρρωστοι χρειάζονται 1-2 εβδομάδες άδεια εργασίας, ανάλογα με την επέμβαση και τη δουλειά τους. Επιστροφή σε αθλητικές δραστηριότητες είναι δυνατή μετά από 6 εβδομάδες. Οι ουλές στην κάτω κοιλιακή χώρα μπορεί να φαίνονται στην αρχή λίγο περισσότερο (λίγο κόκκινες και σκληρές) και μπορεί να χρειαστούν 6-12 μήνες μέχρι να γίνουν επίπεδες και λεπτές. Σιγά-σιγά θα βελτιωθούν ώσπου θα φαίνονται ελάχιστα και θα καλύπτονται εύκολα με συνηθισμένα ρούχα.

Όσον αφορά τις επιπλοκές, αυτές είναι σπάνιες και περιλαμβάνουν αιμάτωμα, μόλυνση του τραύματος και καθυστερημένη επούλωσή του. Οι περισσότεροι άρρωστοι παρατηρούν μια μικρή υπαισθησία στο δέρμα που υποχωρεί τους επομένους μήνες ενώ κάποιοι άλλοι μπορεί να έχουν ουλές που παραμένουν παχιές, σκληρές και οζώδεις και χρειάζονται κρέμες και τοπική πίεση για να βελτιωθούν μετά από αρκετό καιρό.

Να θυμάστε πως το κάπνισμα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην επούλωση του τραύματος και καλό θα είναι οι ασθενείς να σταματούν ή να το ελαττώνουν για μερικές εβδομάδες.

Είναι σημαντικό να πείτε στον γιατρό σας για τα φάρμακα που παίρνετε, για ό,τι επεμβάσεις έχετε κάνει στο παρελθόν και εάν καπνίζετε.

Ο πλαστικός χειρουργός θα σας εξηγήσει ποια χειρουργική επέμβαση είναι πιο κατάλληλη για την περίπτωση σας και το πιθανό κόστος. Αυτό όμως που οφείλετε να γνωρίζετε είναι ότι η κοιλιοπλαστική μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την εμφάνιση σας και την αυτοπεποίθηση σας, αλλά δεν θα δημιουργήσει συνολικά μια ιδανική εμφάνιση.

Ιωάννης Γιαννάς, MD, FRCS(Eng), FRCS(Plas), FEBOPRAS, Πλαστικός & Επανορθωτικός Χειρουργός ( www.athensplasticsurgery.gr ), τηλ. Επικοινωνίας 210 89 43 033