Πόνος στο σεξ; Τι μπορεί να φταίει & η λύση

16.03.2017
Μπορεί για τις περισσότερες γυναίκες να ειναι η απόλυτη εμπειρια, για άλλες όμως η σεξουαλική επαφή είναι οδυνηρή. Τα καλά νέα είναι πως στις περισσότερες περιπτώσεις η εξήγηση είναι απλή, όπως επίσης και η λύση, Αν είσαι κι εσύ ανάμεσα στις γυναίκες που δε μπορούν να χαρούν τον έρωτα, αυτό το άρθρο σε ενδιαφέρει.

Σύμφωνα με την Δρ Gabrielle Downey - γυναικολόγο στο Birmingham City Hospital οι αιτίες διαφέρουν ανάλογα με το εάν ο πόνος εντοπίζεται εξωτερικά ή εσωτερικά του κόλπου και πόσο βαθιά.

Πόνος κατά την είσοδο στον κόλπο

Συνήθως αυτός ο πόνος δείχνει μόλυνση ή δερματική φλεγμονή, κάτι που μπορεί να θεραπυτεί με κατάλληλη θεραπεία που θα συστήσει ο γυναικολόγος.

Πιθανή αιτία μπορούν επίσης να είναι οι συσπάσεις του κόλπου ή το άγχος σου κατά τη διείσδυση.

Πόνος στο εσωτερικό του κόλπου

Αυτό μπορεί να δείχνει πρόβλημα με την κύστη ή πρόβλημα με τον βαρθολήνειο αδένα,. Σε κάθε περίπτωση, εάν το πρόβλημα εντοπιστεί, αντιμετωπίζεται.

Πόνος βαθιά μέσα στον κόλπο

Ο πόνος βαθιά μέσα στον κόλπο σημαίνει τον κώδωνα του κινδύνου για πιο σοβαρά προβλήματα στα όργανα της πυέλου, όπως πχ ο τράχηλος της μήτρας, οι ωοθήκες ή ο περιβάλλοντας ιστός.

Η πιο κοινή αιτία είναι πιθανή λοίμωξη που αντιμετωπίζεται εύκολα με αντιβιωτική θεραπεία. Συχνά ο πόνος αυτός είναι επίσης ένδειξη ενδομητρίωσης, κύστης στις ωοθήκες ή και ινομυώματος.

Σε κάθε περίπτωση η επίσκεψη στο γυναικολόγο κρίνεται αναγκαία.

Πόνος μετά την εμμηνόπαυση

Στην μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο μιας γυναίκας ο πόνος μπορεί να προκληθεί από την έλλειψη οιστρογόνων και αντιμετωπίζεται εύκολα με κρέμα οιστρογόνων.

Πολύ σπάνια μπορεί να προκληθεί από φλεγμονή του κόλπου.

Μη γυναικολογικές παθήσεις

Μη γυναικολογικές παθήσεις μπορεί επίσης να προκαλέσουν πυελικό πόνο, όπως για παράδειγμα το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου ή άλλη φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Σκωληκοειδήτιδα και λοιμώξεις της ουροδόζου κύστης μπορπύν επίσης να είναι πιθανές αιτίες.

Όλα απαιτούν την κατάλληλη θεραπεία που μπορεί να δώσει ΜΟΝΟ ο γιατρός.

*Το συμπέρασμα είναι ένα: Η πρόληψη είναι σημαντική! Μην αμελείς την τακτική επίσκεψή σου στο γυναικολόγο.