Κάθεσαι στη λεκάνη της τουαλέτας; Οι κρυμμένοι κίνδυνοι

09.03.2017
Τα επιβλαβή μικρόβια που ενδεχομένως να «φιλοξενεί» μια δημόσια τουαλέτα βρίσκονται κυρίως στο κάθισμα της λεκάνης, σημαντικό λοιπόν είναι να κρατάμε τις αποστάσεις μας. Δεν είναι όμως μόνο το κάθισμα που κρύβει κινδύνους.

Από τα στοιχειώδη μέτρα που πρέπει να παίρνουμε σε κάθε επίσκεψή στην τουαλέτα ενός δημόσιου χώρου είναι να χρησιμοποιούμε ένα κομμάτι χαρτί για να αποφύγουμε την άμεση επαφή με τη λεκάνη.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό;

Όπως εξηγεί ο δρ Φιλίπ Μ. Τιερό, διευθυντής Κλινικής Μικροβιολογίας και Διαγνωστικής Ανοσολογίας στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Tisch της Νέας Υόρκης:

«Στο κάθισμα της λεκάνης κατοικοεδρεύουν κυρίως οι γαστρεντερικοί ιοί, που προκαλούν στομαχικές αδιαθεσίες και μεταδίδονται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σε αυτούς περιλαμβάνεται ο νοροϊός, που συνήθως ενοχοποιείται για τη γαστρεντερίτιδα κυρίως σε κρουαζιερόπλοια. Μάλιστα μπορούν να επιβιώσουν σε στέρεες επιφάνειες για έως και μία εβδομάδα».

Εκτός από το να αποφεύγουμε την άμεση επαφή με τη λεκάνη επιβάλλεται επίσης σε κάθε επίσκεψή στην τουαλέτα ενός δημόσιου χώρου να πλένουμε μετά τα χέρια με κρύο νερό και σαπούνι για περίπου 20 δευτερόλεπτα και να τα σκουπίζουμε με χαρτί και όχι με τα μηχανήματα αέρα, για να μη διαχέονται παντού τα σταγονίδια.

Διάβασε αναλυτικά το γιατί στο παλαιότερο άρθρο μας: Στέγνωμα χεριών: Γεμίζεις μικρόβια και δεν το ξέρεις

Επίσης, χρειάζεται μεγάλη προσοχή και στο πάτωμα της τουαλέτας, το οποίο κουβαλά αρκετά μικρόβια. Φροντίζουμε ώστε τα μπατζάκια του παντελονιού να μην ακουμπούν σε αυτό την ώρα που βρισκόμαστε στη λεκάνη.

Ξέρεις να πλένεις σωστά τα χέρια σου; Μάθε το εδώ.