Τι πρέπει να ξέρεις πριν αγοράσεις παπούτσια;

14.12.2016
Υπάρχει, άραγε, κάποιος τύπος παπουτσιών που να «αγκαλιάζει» ιδανικά τα πόδια μας, ώστε να τα υποστηρίζει και να τα προστατεύει;

Όπως θα έχεις ήδη διαβάσει σε προηγούμενο άρθρο μας με τίτλο "Μήπως διαλέγεις λάθος παπούτσια;" οι γυναίκες συχνά δε δίνουμε τα υποδήματα τη σημασία που τους αναλογεί με καταστροφικές συνέπειες για τα πόδια μας.

Ο κ. Πετρούτσος, PT., MSc, φυσιοθεραπευτής με μάστερ στην ορθοπεδική και αθλητιατρική αποκατάσταση, εξειδικευμένος στην Εφαρμοσμένη Εμβιομηχανική Κάτω Άκρου (Παν/μίο Νοτίου Αυστραλίας – UniSA) μας συμβουλεύει:

Ο όρος «σωστός/ιδανικός» τύπος υποδήματος είναι σχετικός, όταν τα υποδήματα μαζικής παραγωγής που βρίσκουμε στις βιτρίνες προορίζονται για το γενικό πληθυσμό, ενώ τα ανατομικά χαρακτηριστικά κάθε ποδιού είναι διαφορετικά. Το πλησιέστερο στο «ιδανικό υπόδημα» θα πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

α) Μαλακή γόμα σόλας για να αποσβένει αποτελεσματικά τους κραδασμούς.

β) Αντιμυκητιακή εσωτερική σόλα.

γ) Να είναι ελαφρύ για ξεκούραστη βάδιση.

δ) Σκληρή υποστήριξη στο πίσω μέρος που αγκαλιάζει τον αστράγαλο για μέγιστο έλεγχο πατήματος.

ε) Επαρκή υποστήριξη της ποδικής καμάρας στο εσωτερικό του υποδήματος.

στ) Επαρκές εύρος στο εμπρός τμήμα του και μαλακό δέρμα για να επιτρέπει τη φυσιολογική κίνηση των δακτύλων όταν το βάρος μετατοπίζεται μπροστά κατά τη βάδιση και το τρέξιμο.

ζ) Λίγο τακούνι 2-3 εκατοστών, για να κατανέμονται καλύτερα οι πιέσεις κατά μήκος του άκρου ποδιού.

η) Αποσπώμενο εσωτερικό πάτο.

Τέλος, όπως επισημαίνει ο κ. Πετρούτσος: «ιδανική υποστήριξη, ιδιαίτερα στη συμπτωματική γυναίκα, προσφέρει η εφαρμογή ορθοπεδικών ή αθλητικών υποδημάτων σε συνδυασμό με ορθοπεδικές σόλες ειδικής κατασκευής», και προσθέτει ότι «ο ορθοπεδικός πάτος πρέπει να βελτιώνει γωνίες στο πέλμα – και για να συμβεί αυτό, πρέπει να γίνεται μέτρηση των γωνιών κι όχι των πιέσεων, κάτι που δεν επιτυγχάνεται με τους πάτους που κατασκευάζονται έπειτα από ένα απλό πελματογράφημα».

ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΤΙΤΣΙΑ ΜΟΥΣΤΑΚΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 136
Update: Δεκέμβριος 2016