Οι αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σε αυχεναλγία είναι συνήθως η καθημερινή φθορά και καταπόνηση που υφίσταται ο αυχένας, με τις συνεχείς κινήσεις, τους κραδασμούς ή την κακή στάση στην εργασία. Επίσης, ορισμένα προβλήματα σε άλλες περιοχές του σώματος που αντανακλώνται στον αυχένα. Τέτοια προβλήματα μπορεί να είναι ανωμαλίες της υπόλοιπης σπονδυλικής στήλης, όπως κύφωση, σκολίωση, περιαρθρίτιδες στους ώμους κ.ά. Συχνά και το στρες δημιουργεί ένταση, με αποτέλεσμα να «πιάνεται» ο αυχένας.
Πώς θα προλάβετε το πρόβλημα
- Φροντίστε για τη σωστή στάση του σώματός σας στις καθημερινές δραστηριότητες (όταν εργάζεστε μπροστά στον υπολογιστή, όταν οδηγείτε, όταν κοιμόσαστε). Όταν το κεφάλι βρίσκεται συχνά και πολλή ώρα σκυφτό ή γυρισμένο από τη μία πλευρά –λόγω εργασίας ή κακού ύπνου– καταπονείται ο αυχένας. Και αυτό επειδή οι δίσκοι δέχονται πολύ περισσότερο βάρος από εκείνο που δέχονται όταν το κεφάλι είναι όρθιο, με αποτέλεσμα να πιέζονται, να φθείρονται και να προκαλούν δυσκαμψία και πόνο.
- Όταν η δουλειά σας απαιτεί να κάθεστε για πολλή ώρα στην ίδια θέση κάθε 30-40 λεπτά να σηκώνεστε και να ξεμουδιάζετε λίγο (για 5 λεπτά), ώστε ο αυχένας και η πλάτη να ξεκουράζονται, αποφεύγοντας έτσι τα συχνά «πιασίματα».
- Αποφεύγετε να παρακολουθείτε τηλεόραση ή να διαβάζετε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι χρησιμοποιώντας περισσότερα του ενός μαξιλάρια. Το πιθανότερο είναι το πρωί να ξυπνήσετε με δυσκαμψία στον αυχένα.
Για να ανακουφίσετε τον πόνο
- Ο κλασικός τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος για τις παθήσεις της περιοχής του ώμου και του αυχένα είναι η φαρμακευτική αγωγή με αντιφλεγμονώδη φάρμακα, οι ενέσεις κορτικοστεροειδών σε οξείες κρίσεις πόνου, καθώς και άλλα παυσίπονα.
- Υπάρχει επίσης και η φυσικοθεραπευτική υποστήριξη με κινησιοθεραπεία για να αποτραπεί η δυσκινησία του κεφαλιού, των ώμων και της πλάτης.
- Μέρος της θεραπείας είναι και το κολάρο, καθώς ο ρόλος του είναι να περιορίζει την κίνηση του αυχένα, ώστε να μην αναγκάζει τους μυς να κάνουν μυϊκό σπασμό. Εφόσον λοιπόν κριθεί απαραίτητο, θα πρέπει να το φοράτε σύμφωνα με τις υποδείξεις του γιατρού. Προσοχή: Από τη στιγμή που αισθάνεστε διαρκείς πόνους στον αυχένα, ζαλάδες, βούισμα στα αυτιά ή πονοκεφάλους, οι οποίοι δεν οφείλονται σε ημικρανίες, πρέπει να συμβουλευθείτε έναν ορθοπαιδικό ή νευρολόγο, προκειμένου να διαπιστώσει πού ακριβώς οφείλονται τα συμπτώματα. Η διάγνωση γίνεται με διάφορες εξετάσεις (ακτινογραφία, αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία, σπινθηρογράφημα, νευρολογικές εξετάσεις κ.λπ.). Μετά την ακριβή διάγνωση ο γιατρός θα σας συστήσει τη θεραπεία που πρέπει να ακολουθήσετε.
ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 175
Update: Νοέμβριος 2016