Ο γιατρός, αφού σε υποβάλει σε ορισμένα τεστ, θα καταλάβει εάν τα προβλήματα της μνήμης σου οφείλονται σε κούραση, στη χρήση κάποιων φαρμάκων ή σε εκφυλιστική νόσο του εγκεφάλου. Ένα πρόβλημα μνήμης, ωστόσο, καθίσταται σοβαρό όταν επηρεάζει την καθημερινή σου ζωή. Με δυο λόγια εάν:
- Δυσκολεύεσαι στη συγκράτηση νέων πληροφοριών. Π.χ., δεν θυμάσαι πρόσφατα γεγονότα ή συνομιλίες, ξεχνάς τα ραντεβού σου, τοποθετείς σε λάθος σημείο κάποια καθημερινά αντικείμενα και μετά δεν μπορείς να τα βρεις.
- Δυσκολεύεσαι όταν πρέπει να διεκπεραιώσεις κάποιες από τις καθημερινές δραστηριότητες, σχετικά πολύπλοκες (όπως π.χ. να ετοιμάσεις φαγητό, να κάνεις κατάλογο με ψώνια, να πάρεις ένα τηλέφωνο).
- Έχεις δυσκολία στον προσανατολισμό. Μπερδεύεις π.χ. τη δεξιά και την αριστερή κατεύθυνση ή χάνεσαι σε ένα δρόμο σχετικά γνωστό.
Ακόμη, μια σημαντική διαφορά μεταξύ των συνηθισμένων προβλημάτων της μνήμης από εκείνα της νόσου Αλτσχάιμερ είναι ότι στις φυσιολογικές περιπτώσεις δεν υπάρχει σταδιακή επιδείνωση της κατάστασης, ενώ αντίθετα στη περίπτωση του Αλτσχάιμερ το πρόβλημα χειροτερεύει μέσα σε μερικούς μήνες ή σε μερικά χρόνια.
Τι είναι η νόσος Αλτσχάιμερ;
Πρόκειται για μια εκφυλιστική νόσο του εγκεφάλου, εξαιτίας της οποίας σταδιακά καταστρέφονται τα νευρικά κύτταρα, καθώς και οι συνδέσεις. Αποτέλεσμα είναι ο πάσχων να χάνει ημέρα με την ημέρα βασικές ικανότητες, όπως η μνήμη του, ο προσανατολισμός του, η κρίση του, ο έλεγχος της συμπεριφοράς και των αναστολών του, και τελικώς να παύει να λειτουργεί φυσιολογικά. Μπορεί, μάλιστα, σε κάποια φάση να μην αναγνωρίζει τα αγαπημένα του πρόσωπα, να μην θυμάται ούτε καν το δικό του όνομα.
ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 133
Update: Σεπτέμβριο 2016.