Η απάντηση του ειδικού
Όχι, αυτό δεν είναι καθόλου μα καθόλου φυσιολογικό, γι’ αυτό και θα πρέπει το συντομότερο να μιλήσεις με το γυναικολόγο σου και να περιγράψεις την κατάστασή σου χωρίς να ντρέπεσαι. Το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται σε:
- Κυστίτιδα: Μπορεί να προκαλέσει πόνο κατά τη διάρκεια ή και μετά τη σεξουαλική πράξη. Είναι πολύ εύκολο να γίνει η διάγνωση από το γυναικολόγο, ο οποίος και θα συστήσει την κατάλληλη αγωγή. Ένας αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της κυστίτιδας, πάντως, είναι αμέσως μετά τη σεξουαλική πράξη να ουρήσεις ώστε να απομακρυνθούν τυχόν βακτήρια.
- Μύκητες ή άλλη μόλυνση: Και η παραμικρή μόλυνση μπορεί να προκαλέσει πόνο. Ο γυναικολόγος θα συστήσει τις κατάλληλες εξετάσεις και αναλόγως θα προτείνει θεραπεία, την οποία όμως θα πρέπει να ακολουθήσει και ο σύντροφός σου.
- Ξηρότητα του κόλπου: Μπορεί να οφείλεται είτε στην απουσία προκαταρκτικών είτε στα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων που παρατηρούνται κυρίως κατά την εμμηνόπαυση ή κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Ωστόσο η ξηρότητα του κόλπου μπορεί να αντιμετωπιστεί π.χ. με τη χρήση ειδικών τζελ για την ύγρανση του κόλπου ή με ορμονικά σκευάσματα σε μορφή κολπικών τζελ που θα συστήσει ο γιατρός.
- Άλλες αιτίες, και μάλιστα αρκετά συχνές, που μπορεί να προκαλέσουν πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή είναι η αιδοιοδυνία (ή σύνδρομο του επώδυνου αιδοίου), που χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο στην είσοδο του κόλπου, όχι απαραίτητα πάντα κατά την επαφή, η δυσπαρευνία, έντονος επαναλαμβανόμενος πόνος ή ενόχληση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, που οφείλεται κυρίως σε ψυχολογικά αίτια, και ο κολεόσπασμος, δηλαδή η ακούσια σύσπαση των μυών του κόλπου που εμποδίζουν την είσοδο του πέους.
AΠΟ ΤΗ ΛΕΤΙΤΣΙΑ ΜΟΥΣΤΑΚΗ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 152
Update: Ιούλιος 2016.