Πρωινό & υγεία: Γιατί να τρως οπωσδήποτε

16.11.2013
Κάθε πρωί πίνεις σκέτο καφεδάκι; Μήπως ήρθε η ώρα να δώσεις τέλος στην κακή αυτή συνήθεια;

Νέα διαχρονική μελέτη του Χάρβαρντ δείχνει πόσο σημαντικό είναι το πρωινό γεύμα για την υγεία και πως μακροπρόσθεσμα βλάπτουμε τον οργανισμό με το να το παραλείπουμε.

Όσοι δεν τρώνε πρωινό διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο ή να υποστούν έμφραγμα. Μάλιστα, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, ο κίνδυνος παραμένει ακόμη και στην περίπτωση που κάποιος ακολουθεί υγιεινό τρόπο ζωής.

Η παράλειψη του πρωινού αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος

Για να καταλήξουν στα παραπάνω συμπεράσματα, οι μελετητές, με επικεφαλής τον Δρ Έρικ Ριμ, καθηγητή επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής και Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ ανέλυσαν τα στοιχεία από σχεδόν 27.000 άτομα, ηλικίας 45 έως 82 ετών, για μια περίοδο 16 ετών.

Όπως έδειξε η έρευνα, η παράλειψη του πρωινού γεύματος αποσυντονίζει και διαταράσσει τον μεταβολισμό μας κατά τον ίδιο τρόπο με το αν θα τρώγαμε αργά το βράδυ, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες για καρδιακές παθήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, όσοι αμελούσαν να φάνε πρωινό είχαν κατά 27% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος σε σχέση με όσους τσιμπολογούσαν μετά το ξύπνημα, αφού η παράλειψη του γεύματος αυτού αυξάνει τις πιθανότητες για παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, διαβήτη κτλ, που σχετίζονται με καρδιολογικά προβλήματα.