6 συμπτώματα που δεν προκαλούν ανησυχία!

15.08.2011
Φτερνίζεσαι χωρίς λόγο; Τινάζεται το σώμα σου στον ύπνο; Έχεις φαγούρα στο στόμα μόλις καταναλώσεις κάποιο φρούτο; Διάβασε τι λένε ο ειδικοί για κάποια συμπτώματα, που ίσως κάποιες φορές να σε ανησυχούν περισσότερο από όσο θα έπρεπε...

Φτερνίζεσαι χωρίς λόγο; Τινάζεται το σώμα σου στον ύπνο; Έχεις φαγούρα στο στόμα μόλις καταναλώσεις κάποιο φρούτο; Διάβασε τι λένε ο ειδικοί για κάποια συμπτώματα, που ίσως κάποιες φορές να σε ανησυχούν περισσότερο από όσο θα έπρεπε...

1. Φτερνίζεσαι χωρίς να είσαι κρυωμένη;

Γιατί συμβαίνει αυτό; Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί από την Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, τo πρόβλημα είναι μάλλον αλλεργικό. Συγκεκριμένα, το φτέρνισμα που συνήθως συνοδεύεται και από «μπούκωμα» ή φαγούρα στη μύτη είναι συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας. Ένοχοι είναι συνήθως η γύρη των δέντρων (κυρίως της ελιάς, της λεύκας, της καρυδιάς, της δρυός καθώς και του πλάτανου), η γύρη από τα αγρωστώδη (γρασίδι), τα ακάρεα της σκόνης μέσα στο σπίτι αλλά και το τρίχωμα των σκύλων ή τα αλλεργιογόνα της γάτας (π.χ. το σάλιο).

Τι να κάνεις; Απέφυγε τις βόλτες κοντά σε αλλεργιογόνα δένδρα και φυτά την εποχή της ανθοφορίας τους. Στο σπίτι προτίμησε τις καθαρές γυμνές επιφάνειες και αντί για μοκέτες από τοίχο σε τοίχο τοποθέτησε μικρά χαλιά, τα οποία τινάζονται και καθαρίζονται εύκολα. Και, φυσικά, στην περίπτωση που συγκατοικείς με έναν τετράποδο φίλο, οι κανόνες υγιεινής επιβάλλονται και για το κατοικίδιό σου.

Πότε να δεις γιατρό; Αν τα αλλεργικά συμπτώματα επιμένουν για πάνω από δύο εβδομάδες ή επαναλαμβάνονται συχνά, η επίσκεψη στον αλλεργιολόγο επιβάλλεται, προκειμένου να σας υποδείξει τις εξετάσεις και τη θεραπεία που θα ακολουθήσετε. Το πιθανότερο να σου συστήσει κάποιο αντιισταμινικό ρινικό σπρέι, χάπια ή σταγόνες, ενώ για να διαπιστωθεί σε ποιο ή ποια αλλεργιογόνα έχετε ευαισθησία, ίσως θα χρειαστεί να κάνεις εξετάσεις αίματος (RAST) που σκοπό έχουν την ανίχνευση των αλλεργικών αντισωμάτων IgE, ή δερματικά τεστ (δοκιμασίες νυγμού).

2. Το βράδυ παθαίνεις κράμπες

Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι κράμπες που εμφανίζονται με έντονο μυϊκό σπασμό στα δάχτυλα του ποδιού ή στη γάμπα συνήθως οφείλονται σε κακή κυκλοφορία του αίματος, καθώς και σε έλλειψη ηλεκτρολυτών (κάλιο, νάτριο) και μεταλλικών στοιχείων (ασβέστιο, φώσφορος, μαγνήσιο) από τον οργανισμό. Στην πλειονότητά τους είναι «αθώες», δεν υποκρύπτουν δηλαδή κάποιο πρόβλημα υγείας.

Τι να κάνεις; Πριν πέσεις για ύπνο, κάνε αρκετές διατάσεις στα πόδια σου, για να τονώσεις την κυκλοφορία του αίματος. Επίσης, κατά τη διάρκεια της ημέρας, μην εκτίθεσαι πολλές ώρες στη ζέστη και στον ήλιο και μην ξεχνάς να πίνεις αρκετό νερό, ώστε ο οργανισμός σου να έχει επάρκεια σε ηλεκτρολύτες και μεταλλικά στοιχεία.

Πότε να δεις γιατρό; Εάν «επιμένουν» για μεγάλο διάστημα, ο ειδικός θα διερευνήσει τις αιτίες που τις προκαλούν κι αυτό γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να αποτελούν συμπτώματα κάποιας πάθησης (αναιμία, παθήσεις του νευρομυϊκού συστήματος ή προβλήματα στο θυρεοειδή). Στην περίπτωση που οφείλονται σε κάποιο παθολογικό πρόβλημα, για την εκδήλωσή τους μπορεί να ευθύνεται και η λήψη ορισμένων φαρμάκων (σ’ αυτά συμπεριλαμβάνονται τα διουρητικά χάπια, τα οποία βοηθούν στην αντιμετώπιση της υπέρτασης αλλά προκαλούν απώλεια καλίου), όπως και τα αντιόξινα.

3. Νιώθεις συχνά το βλέφαρό σου να «πετάει»

Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι επιστήμονες, αν και δεν έχουν μέχρι στιγμής κάποια σίγουρη ερμηνεία για το φαινόμενο, μια από τις εξηγήσεις που δίνουν είναι ότι το «πέταγμα» του ματιού συνδέεται με το υπέρμετρο άγχος. Άλλοι παράγοντες είναι η κούραση, η κακή διατροφή, η υπερκατανάλωση αλκοόολ, ακόμη και αλλεργίες.

Τι να κάνεις; Αν σoy συμβαίνει συχνά, μάλλον πρέπει να φροντίσεις λίγο καλύτερα τον εαυτό σου. Απέφυγε τα άσκοπα ξενύχτια, τους καφέδες μετά το απόγευμα και τα ποτά τύπου κόλα και βρες διάφορους τρόπους χαλάρωσης (μπορεί να είναι η γιόγκα, η μουσική κ.λπ.).

Πότε να δεις γιατρό; Αν το μάτι συνεχίσει να «πετάει» για περισσότερες από 3 ημέρες ασταμάτητα, τότε μάλλον μιλάμε για «νευρικό τικ», οπότε ένας νευρολόγος θα μπορούσε να σου δώσει κάποιες συμβουλές.

4. Τα ούρα σου είναι σκουρόχρωμα

Γιατί συμβαίνει αυτό; Αν δεν έχεις κάποιο πρόβλημα υγείας και δεν έχεις φάει καρότα, παντζάρια ή άλλα τρόφιμα που χρωματίζουν τα ούρα, τότε πρέπει να έχουν χρώμα ανοικτό κίτρινο. Εάν είναι σκούρα, μπορεί να σημαίνει ότι δεν λαμβάνεις αρκετά υγρά. Πίνοντας νερό, χυμούς ή αφεψήματα το χρώμα τους σε λίγες ώρες επανέρχεται στο φυσιολογικό.

Τι να κάνεις; Μην περιμένεις να διψάσεις για να πιείς νερό. Χρειάζεσαι τουλάχιστον 8 ποτήρια την ημέρα. Επίσης πολύ καλές πηγές ενυδάτωσης του οργανισμού αποτελούν ορισμένα φρούτα ή τρόφιμα: Για παράδειγμα το καρπούζι, το πεπόνι, το μαρούλι, η ντομάτα, το μπρόκολο, το μήλο, τα πορτοκάλια και το γκρέιπφρουτ περιέχουν περισσότερο από 80% νερό, όπως επισημαίνει η Αμερικανίδα διατροφολόγος δρ Αμάντα Γκίρη.

Πότε να δεις γιατρό; Τα σκούρα καφέ ή χρωματισμένα με αίμα ούρα μπορεί να αποτελούν σημάδι λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος, η οποία απαιτεί θεραπεία με αντιβιοτικά. Μπορεί ακόμα να είναι ένδειξη πέτρας στα νεφρά, ηπατικών ή άλλων προβλημάτων. Σε παρόμοιες, λοιπόν, περιπτώσεις η επίσκεψη στον ειδικό επιβάλλεται.

5. Μόλις με παίρνει ο ύπνος το σώμα μου «τινάζεται»...

Γιατί συμβαίνει αυτό; Ο υπνικός σπασμός, όπως ονομάζεται το «τίναγμα» ενώ μας παίρνει ο ύπνος, συμβαίνει όταν κοιμόμαστε κουρασμένοι ή όταν κάνουμε ανήσυχο ύπνο. Παρόλο που η αιτία τους είναι άγνωστη, η πιο δημοφιλής θεωρία λέει πως όταν κοιμόμαστε πέφτει η θερμοκρασία του σώματος, ο ρυθμός της καρδιάς επιβραδύνεται και οι μύες χαλαρώνουν. Ο εγκέφαλος τότε εκλαμβάνει την αλλαγή σαν πτώση και προκαλεί μυϊκούς σπασμούς για να την αντιμετωπίσει.

Τι να κάνεις; Οταν πέφτεις στο κρεβάτι, άφηνε πίσω τις αρνητικές σκέψεις. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λίμπεκ, στη Γερμανία, διαπίστωσαν ότι το στρες, που ορίζεται σαν μια μορφή απειλής για τον οργανισμό, οδηγεί σε ανήσυχο ύπνο, στον οποίο συχνά συμπεριλαμβάνονται και οι μυϊκοί σπασμοί.

Πότε να δεις γιατρό; Ένα «τίναγμα» πού και πού στον ύπνο δεν αποτελεί πρόβλημα υγείας, αλλά τα τακτικά τινάγματα ίσως κάπου να οφείλονται. Ίσως να πρόκειται για κάποια νευρολογική διαταραχή και να χρειάζεται διερεύνηση.

6. Εχεις φαγούρα στα χείλη και στη γλώσσα όταν τρως συγκεκριμένες τροφές

Γιατί συμβαίνει αυτο; Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό αλλεργικών ατόμων που παρουσιάζουν ταυτόχρονα ευαισθησία στη γύρη και σε κάποια φρούτα ή λαχανικά. Από τα φρούτα ενοχοποιούνται κυρίως οι φράουλες, τα κεράσια, τα βερίκοκα, τα ροδάκινα και λιγότερο τα μήλα και τα αχλάδια. Όσον αφορά τα λαχανικά, πιο αλλεργιογόνα θεωρούνται το σπανάκι, οι ντομάτες, ο μαϊντανός και το σέλινο. Η συγκεκριμένη τροφική αλλεργία μπορεί να εκδηλωθεί και με εξάνθημα αλλά και με προβλήματα πεπτικής φύσεως (διάρροια, πόνοι στην κοιλιά, εμετός).

Τι να κάνεις; Στη διάρκεια της αλλεργικής περιόδου, όπως είναι η άνοιξη, καλό είναι να αφαιρέσεις από το διαιτολόγιό σου τα φρούτα και τα λαχανικά που σου δημιουργούν την τροφική αλλεργία ή να τα καταναλώνεις μαγειρεμένα αντί για ωμά.

Πότε να δεις γιατρό; Αν ενώ έχεις φάει κάποια από τις «ένοχες» τροφές εμφανίσεις έντονα συμπτώματα (εξανθήματα στο σώμα ή πρήξιμο στη γλώσσα και τα χείλη μέσα σε διάστημα λεπτών ή μερικών ωρών από τη λήψη της τροφής, καθώς και αναπνευστική δυσκολία), πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσεις το γιατρό σου. Καμιά φορά η καθυστέρηση μπορεί να αποβεί μοιραία.

ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ