Σερβιέτα ή ταμπόν: τι να προτιμήσεις και γιατί

02.03.2011
Η περίοδος σε απασχολεί τουλάχιστον 3 με 5 ημέρες κάθε μήνα και τούτο θα συνεχίσει να συμβαίνει για αρκετά χρόνια ακόμα. Ευτυχώς για εμάς, τα πανιά που έπλεναν και ξαναφορούσαν οι γιαγιάδες και προγιαγιάδες μας ελλείψει σερβιέτας, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Τώρα έχεις και μπόλικες επιλογές και μπορείς να διαλέξεις το μέσο προστασίας που σου ταιριάζει για τις δύσκολες μέρες.

Η περίοδος σε απασχολεί τουλάχιστον 3 με 5 ημέρες κάθε μήνα και τούτο θα συνεχίσει να συμβαίνει για αρκετά χρόνια ακόμα. Ευτυχώς για εμάς, τα πανιά που έπλεναν και ξαναφορούσαν οι γιαγιάδες και προγιαγιάδες μας ελλείψει σερβιέτας, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Τώρα έχεις και μπόλικες επιλογές και μπορείς να διαλέξεις το μέσο προστασίας που σου ταιριάζει για τις δύσκολες μέρες.

Το ταμπονάκι σου και σε άλλη παραλία:

Παλιότερα, πολύ λίγες γυναίκες ενέδιδαν στην προστασία του ταμπόν και αν γινόταν αυτό, είχαν επιφυλάξεις. Η χρήση του ταμπόν περιοριζόταν μόνο στους θερινούς μήνες που η περίοδος συνέπιπτε με τα θαλάσσια μπάνια. Πλέον, το ταμπόν έχει μπει για τα καλά στη ζωή των γυναικών.

Αυτό που πρέπει να προσέξεις στη χρήση του είναι πρώτα πρώτα, η σωστή τοποθέτησή του. Εκεί πρέπει να τηρείς όλους τους κανόνες υγιεινής και να το τοποθετείς μόνο με καθαρά χέρια ή με τη βοήθεια του προωθητή που το συνοδεύει. Έπειτα, πρέπει να ξέρεις ποιο μέγεθος ταμπόν σου ταιριάζει, βάσει της ροής αίματος που συνήθως έχεις αλλά και της ημέρας της εμμηνορυσίας. Δεν μπορείς και δεν πρέπει να χρησιμοποιείς το ίδιο ταμπόν την πρώτη ημέρα που η ροή είναι μεγάλη και την τελευταία που μιλάμε για υπολείμματα.

Γαι δεις πως θα τοποθετήσεις σωστά το ταμπόν και πως θα μάθεις όσα θες για την ορθή χρήση του, κάνε κλικ εδώ:

Τα σερβιετάκια σου χαρίζουν φτερά:

Οι ενοχλητικές σερβιέτες που σε ταλαιπωρούσαν στο παρελθόν, έχουν πλέον αντικατασταθεί από υποαλλεργικά σερβιετάκια σε διάφορα μεγέθη, με ή χωρίς φτερά προφύλαξης και με πρώτες ύλες που προστατεύουν το δέρμα από την υγρασία και εφίδρωση της μικρής περιοχής. Πλέον, τα σερβιετάκια καλύπτουν μια ευρεία γκάμα σχεδίων και μεγεθών που μπορούν να σε καλύψουν όπως ποτέ στο παρελθόν! Ακόμα κι αν είσαι μεγάλη φαν των κοφτών και στρινγκ εσωρούχων.

Τι είναι καλύτερο για σένα:

Το μέσο προστασίας που θα προτιμήσεις τελικά, έχει άμεση σχέση με τον τρόπο ζωής σου, τις ανάγκες του σώματός σου και φυσικά την υγεία σου.

Ανάλογα με το πόσο βαριά περίοδο έχεις με μεγάλη ροή ή μη, μπορείς να επιλέξεις το μέσο που σε εξυπηρετεί. Πολλές γυναίκες, συνδυάζουν το ταμπόν και τη σερβιέτα, επιλέγοντας το πρώτο για τις τελευταίες ημέρες της περιόδου και τη σερβιέτα για τις μέρες με αυξημένη ροή.

Αν πάλι κάνεις ανήσυχο ύπνο, έχεις μεγάλη ροή και δεν ξυπνάς στον ύπνο σου, μια σερβιέτα θα έκανε τα πράγματα ευκολότερα, αφού το ταμπόν δεν πρέπει να μένει στον κόλπο σου τόσες ώρες με μεγάλη ροή.

Αν από την άλλη, τα ρούχα σου είναι πιο ντελικάτα και το dress code στη δουλειά απαιτεί να είσαι ευέλικτη, μπορείς να χρησιμοποιείς ένα μεσαίο ταμπόν και στο σπίτι σου να φοράς ό,τι θες.

Αν πάλι έχεις μεγάλη ευαισθησία στη μικρή περιοχή και αναπτύσσεις εύκολα μήκυτες και ουρολοιμώξεις, απόφυγε το ταμπόν και προτίμησε τη σερβιέτα, την οποία θα φροντίσεις να αλλάζεις τακτικά.

Αν έχεις έστω και μια φορά αναπτύξει αλλαργία που συνδέεται με τη χρήση του ταμπόν (το λεγόμενο τοξικό σοκ), πρέπει να το αποφεύγεις παντού και πάντα. Τι είναι το τοξικό σοκ; Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρείται σπάνια και έχει να κάνει την ανάπτυξη του μικροβίου που φέρει το όνομα "χρυσίζων σταφυλόκοκκος" το οποίο προκαλεί μια φλεγμονή στον κόλπο, η οποία μπορεί να απελευθερώσει τοξίνες στον οργανισμό και να απειληθεί ακόμα και η ζωή σου.

Όποια μέθοδο και να διαλέξεις, μην ξεχνάς, πως πάνω απ' όλα πρέπει να νιώθεις εσύ άνετα τις δύσκολες ημέρες και να τηρείς όλες τις προυποθέσεις υγιεινής για να μην αναπτύσσεις μολύνσεις.

Κατερίνα Π.