Έχεις σκεφτεί να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία και πιστεύεις ότι πιθανότατα θα μπορούσες να επωφεληθείς από αυτήν;
Οι ψυχολόγοι λένε ότι υπάρχουν μερικές συμβουλές που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαδικασία λίγο πιο εύκολη και πιο αποτελεσματική. Ιδού τι αξίζει να έχεις υπόψη σου πριν την πρώτη σου συνεδρία:
Μην βασίζεσαι αποκλειστικά σε παραπομπές
Είναι ωραίο που η φίλη ή η μαμά σου πρότειναν να δοκιμάσεις ένα συγκεκριμένο επαγγελματία, αλλά ειδικεύεται σε αυτό που χρειάζεσαι; Η προσέγγισή του/της στη θεραπεία ακούγεται σαν κάτι από το οποίο θα επωφεληθείς;
Όσον αφορά την εύρεση θεραπευτή, είναι μια σημαντική διαδικασία. Εάν μπορείς, αφιέρωσε χρόνο αναζητώντας πιθανούς θεραπευτές πριν κλείσεις ένα ραντεβού.
Πριν κλείσεις ραντεβού, ζήτησε δωρεάν τηλεφωνική αξιολόγηση.
Οι περισσότεροι θεραπευτές προσφέρουν δωρεάν αρχικές τηλεφωνικές συμβουλές σε νέους ασθενείς. Κάνε οποιεσδήποτε προκαταρκτικές ερωτήσεις έχεις - όπως το πώς λειτουργεί με τους πελάτες, ποια μπορεί να είναι η προσέγγισή του/ης και οτιδήποτε άλλο είναι σημαντικό για εσένα.
Ρωτήστε τον/ην θεραπευτή σου πώς μοιάζει η πρόοδος
Όταν ξεκινάς για πρώτη φορά να βλέπεις έναν νέο θεραπευτή, μίλησε του για το πώς θα γνωρίζεις εάν σημειώνεις πρόοδο (τόσο εντός όσο και εκτός των συνεδριών σας). Στη συνέχεια, βεβαιώσου ότι επισκέπτεσαι τακτικά τον/ην θεραπευτή σου, λέει η κλινική ψυχολόγος Stephanie Smith. Δες πώς αισθάνεσαι, σημείωσε τυχόν αλλαγές και ρώτησε τον/ην εάν παρατηρεί κάτι διαφορετικό.
"Μερικές φορές οι άνθρωποι απογοητεύονται επειδή ξεκινούν από το μηδέν και θέλουν να φτάσουν στο 10, και αυτό είναι πολύ μακρύς δρόμος", λέει ο κλινικός ψυχολόγος Merav Gur.
Θα νιώθεις άβολα μερικές φορές
Ακριβώς όπως με τις προπονήσεις σου, μερικές φορές θα είσαι πραγματικά ενθουσιασμένη με τη θεραπεία και μερικές φορές θα θέλεις να το αποφύγεις, λέει η Smith. "Η αλλαγή είναι δύσκολη. Μερικές φορές θα είναι άβολο, αλλά είναι μέρος της διαδικασίας να φτάσεις εκεί που θέλεις", λέει η Smith. Ο Gur ειδικεύεται στη θεραπεία του άγχους και της κατάθλιψης και λέει ότι οι πελάτες αρχικά μπορεί να αισθάνονται ότι τα συμπτώματά τους επιδεινώνονται καθώς αντιμετωπίζουν δυσάρεστα ζητήματα. Αλλά αυτό τελικά τους βοηθάει να εργαστούν προς το σημείο που θέλουν να φτάσουν.
Φυσικά, η δουλειά που κάνεις στη θεραπεία δεν πρέπει ποτέ να είναι αφόρητη ή εξουθενωτική, οπότε αν η κατάσταση σου προκαλεί δυσφορία, μίλησε στον/ην ψυχολόγο σου.
Δε χρειάζεται να φέρνεις κάτι σηματικό για συζήτηση σε κάθε συνεδρία
Μερικές φορές, όταν νομίζεις ότι δεν έχεις τίποτα να συζητήσεις, οι συνεδρίες οδηγούν στις μεγαλύτερες ανακαλύψεις, λέει η Smith. "Είναι μέρος της δουλειάς μου να βεβαιωθώ ότι κάθε συνεδρία είναι παραγωγική και παραμένει σε καλό δρόμο, οπότε έχω πάντα πράγματα να ζητήσω από έναν πελάτη", λέει.
Αυτό ισχύει επειδή τείνουμε να αποφεύγουμε πράγματα που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν και μπορεί να μην σκεφτόμαστε καν να τα αναφέρουμε στη θεραπεία. Αλλά με μια ανοιχτή ατζέντα, εσύ και ο θεραπευτής σου θα έχετε την ευκαιρία να μιλήσετε για διάφορα πράγματα που συμβαίνουν, όπου μπορεί να ανακαλύψετε ότι υπάρχει κάτι για το οποίο πραγματικά θέλατε να μιλήσετε.
Μίλησε αν δεν συμφωνείς με τον/ην θεραπευτή/θεραπεύτρια σου
Θα πρέπει να αισθάνεσαι τη θεραπεία σαν ένα ασφαλή, άνετο χώρο όπου μπορείς να πείς τα πάντα - από το να ζητήσεις να σου εξηγήσει ξανά και ξανά κάτι που δεν καταλαβαίνεις μέχρι να διαφωνήσεις με κάτι που είπε. Αυτό όχι μόνο σε βοηθά να εξασκηθείς εάν αντιμετωπίζεις αποφυγή συγκρούσεων, αλλά επιτρέπει επίσης στον θεραπευτή σου να προσαρμόσει τη θεραπεία σε αυτό που θα λειτουργήσει καλύτερα για εσένα.
Θυμήσου: Η θεραπεία πρέπει να βελτιώνει τη ζωή σου - ακόμα κι αν απαιτεί δουλειά
Θυμήσου ότι δίνεις το χρόνο, τα χρήματα και τα συναισθήματά σου σε αυτήν τη διαδικασία και σε αυτό το άτομο. Αυτά τα πράγματα δεν είναι για σπατάλη, οπότε θα πρέπει να πάρεις αυτό που χρειάζεσαι και αν όχι, βρες κάποιον/α που θα σου το δώσει.