5 τρόποι να μαθαίνεις τις καθημερινές ειδήσεις χωρίς να σου προκαλούν απόγνωση

24.11.2020
5 τρόποι να μαθαίνεις τις καθημερινές ειδήσεις χωρίς να σου προκαλούν απόγνωση
Τα γεγονότα με την πανδημία μας έχουν κάνει να αισθανόμαστε ανήσυχοι και πανικοβλημένοι. Πώς λοιπόν να ενημερωνόμαστε για την επικαιρότητα όταν μας ψυχοπλακώνει και μας χαλάει τη διάθεση; Υπάρχει κάποιος τρόπος ενημέρωσης χωρίς να επηρεάζει την ψυχική σου υγεία;

Να αναγνωρίζεις ότι τα media μπορούν να προσφέρουν μια στρεβλή άποψη του κόσμου

«Οι ρεπόρτερ και οι δημοσιογράφοι δεν παρουσιάζουν πλέον απλά, αμερόληπτα ενημερωτικά δελτία για πέντε έως 10 λεπτά κάθε ώρα. Το γεγονός ότι τώρα αποτελούν μέρος μιας 24ωρης ροής ειδήσεων σημαίνει ότι πρέπει να αγωνιστούν για να αποσπάσουν την προσοχή σου, λέει η Michaela McCarthy, managing director του Ινστιτούτου «The Awareness Centre».

«Οι ειδήσεις δεν είναι εκεί μόνο για να ενημερώσουν πια, αλλά πρέπει να τραβήξουν την προσοχή σου- και να τη διατηρήσουν. Και ο τρόπος με τον οποίο μερικοί δημοσιογράφοι και συντάκτες το κάνουν αυτό, σχετίζεται με το να αυξήσουν τις συναισθηματικές και συγκλονιστικές πτυχές ενός ειδησεογραφικού γεγονότος ή ιστορίας. Ο κίνδυνος σε αυτό είναι ότι παρουσιάζουν τον κόσμο μέσα από μια ένταση η οποία αποτελεί μια διαρκή απειλή για εσένακαι θα μπορούσες να την εκλάβεις ως ένα αληθινό γεγονός αντί να είσαι εσύ που θα αποφασίσεις ποιος είναι τελικά ο πιθανός μελλοντικός κίνδυνος».

Επίλεξε προσεκτικά τις πηγές ειδήσεών σου

«Όλοι οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί στα αρχικά στάδια μιας δραματικής είδησης ή γεγονότος εστιάζουν σε οποιαδήποτε λεπτομέρεια και την υπερ-αναλύουν», δήλωσε ο καθηγητής Neil Greenberg του Royal College of Psychiatrists . «Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες περιπτώσεις όπου μερικά από τα μεγάλα ταμπλόιντ δεν στοχεύουν σε μια ισορροπημένη άποψη». Οπότε θα πρέπει να επιλέγεις πηγές ενημέρωσης όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικές.

Απόφυγε λογαριασμούς στα social media που δυναμιτίζουν την κατάσταση

«Τα social media θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν να παραμείνεις σε επαφή με άτομα, αλλά μπορεί επίσης να σε κάνουν να αισθάνεσαι ανήσυχη, ειδικά εάν οι άνθρωποι μοιράζονται ειδήσεις ή ποστάρουν σχετικά με τις ανησυχίες τους», λέει ένα άρθρο του Mind. «Εξέτασε το ενδεχόμενο να κάνεις ένα διάλειμμα ή να περιορίσεις τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείς τα social media. Μπορείς να αποφασίσεις να παρακολουθείς συγκεκριμένες ομάδες ή σελίδες, αλλά να μην κάνεις scroll down στα timeline ή στις ειδήσεις από ακραίους λογαριασμούς».

Μην ξεχνάς να ισορροπείς τις κακές ειδήσεις με δραστηριότητες που σου δίνουν ικανοποίηση

«Ενώ είναι χρήσιμο να μένεις ενήμερη για τις τρέχουσες καταστάσεις, δεν χρειάζεται να εστιάζεις μόνο σε αυτά», λέει η Nia Charpentier, media manager στον οργανισμό Rethink Mental Illness. «Εκτός από τα πρωτοσέλιδα και τους κύριους τίτλους σε sites, μπορείς να αφιερώσεις επίσης χρόνο για να διαβάσεις μια ενότητα από την εφημερίδα ή το site που μπορεί να είναι προσωπικού ενδιαφέροντος και ευχαρίστησης- είτε πρόκειται για μια κριτική ταινίας ή μουσικής είτε για κάποια σπορ.

Εξέτασε την περίπτωση να κάνεις μια αποτοξίνωση από τις ειδήσεις

«Η απενεργοποίηση ή τα διαλείμματα από τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνεις την ειδησεογραφία μπορεί να είναι χρήσιμα εάν διαπιστώνεις ότι έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική σου υγεία», λέει η Charpentier. «Αλλά δεν πρέπει να είναι όλα ή τίποτα. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν το “να μην γνωρίζουν” ακόμη χειρότερο, οπότε η εξεύρεση της ισορροπίας είναι το κλειδί».