Βήμα 1: Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου.
Όσο πιο ειλικρινής είσαι με τον εαυτό σου για την κακή σου συνήθεια, τόσο πιο πιθανό είναι την αλλάξεις, λένε οι ψυχολόγοι. Άτομα κοντινά σου που ενδιαφέρονται πραγματικά για το καλό σου, μπορούν να χρησιμεύσουν ως καθρέφτης και να σου δώσουν feedback σχετικά με το εάν έχεις πρόβλημα ή όχι. Εάν κάποιος λέει συνεχώς ότι πιάνεις το πρόσωπό σου όλη την ώρα, ίσως είναι ένα σημάδι ότι έχεις μια κακή συνήθεια.
Εάν έχεις ήδη συνειδητοποιήσει ότι η συνήθεια σου είναι κακή, είναι μια μεγάλη νίκη. Έκανες το πρώτο βήμα. Το ψυχολογικό «τείχος» έσπασε και μπορείς να προχωρήσεις στο δεύτερο βήμα.
Βήμα 2: Να συλλέγεις δεδομένα και να τα γράφεις.
Ένας ψυχολόγος προτείνει να αναλύσεις μόνη σου τη συνήθεια. Μια καλή επιλογή, είναι να ξεκινήσεις το δικό σου ημερολόγιο. Για παράδειγμα, μπορεί να έχεις τη συνήθεια να «σπας» τα δάχτυλά σου ή να δαγκώνεις τα νύχια σου. Ξεκίνα να κρατάς μερικές σημειώσεις όταν το κάνεις, εντοπίζοντας πράγματα όπως τα συναισθήματα που σου δίνει, όταν ξεκινάς να το κάνεις και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να συνειδητοποιήσεις ακόμη περισσότερο την κακή σου συνήθεια.
Μάζεψε αυτά τα δεδομένα για τουλάχιστον μία εβδομάδα. Σιγά-σιγά, θα μπορέσεις να κατανοήσεις τι προκαλεί την κακή σου συνήθεια, είτε αισθάνεσαι άγχος είτε ανία
Βήμα 3: Διαχειρίσου την παλιά σου κακή συνήθεια.
Για παράδειγμα, μπορεί να έχεις εντοπίσει ότι έχεις την κακή συνήθεια να αργείς. Ανάλυσε αν σου αρέσει η προσοχή που σου δίνουν όταν είσαι η τελευταία που συμμετέχεις σε μια συνάντηση ή αν απολαμβάνεις τον ενθουσιασμό. Με απλά λόγια, αυτή η κακή συνήθεια μπορεί να σου δώσει κάποια αδρεναλίνη και να κάνει τη ζωή σου να αισθάνεται πιο τολμηρή.
Τώρα προσπάθησε να πάρεις την ίδια ικανοποίηση από κάτι υγιές. Θα μπορούσε να έχει τη μορφή σωματικής άσκησης, για παράδειγμα. Απλώς βρες κάτι ωραίο που μπορεί να φέρει τα ίδια συναισθήματα στη ζωή σου αντί για την παλιά, κακή συνήθεια.
Βήμα 4: Να είσαι ρεαλίστρια και μην βιάζεσαι να αλλάξεις.
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ζεις με την παλιά σου συνήθεια εδώ και χρόνια. Είναι καλύτερα να μην ζητάς πάρα πολλά από τον εαυτό σου, όπως να αλλάξεις εντελώς μέσα σε μια εβδομάδα. Μην στρεσάρεις τον εαυτό σου, αλλά απόλαυσε τη διαδικασία. Θέσε έναν λογικό στόχο.
Εάν καθυστερείς όλη την ώρα στα ραντεβού και συχνά πηγαίνεις 30 λεπτά αργοπορημένη, όρισε πρώτα έναν στόχο να καθυστερήσεις για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, χαλαρά προσπάθησε να μειώνεις το χρόνο όλο και λιγότερο κάθε εβδομάδα.