Η ψυχαναγκαστική ή εμμονική σκέψη δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από ένα παιχνίδι του μυαλού μας, που εξελίσσεται καθώς αναλύουμε επανειλημμένα όσα είπαμε και κάναμε ή όσα συνέβησαν σε μία κατάσταση.
Δες και αυτό: Πώς να συμπεριφέρεσαι καλύτερα στον εαυτό σου
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, οι ιδεοληπτικές σκέψεις συνήθως εμφανίζονται όταν προκύπτει μια δυσάρεστη κατάσταση και τείνουμε να τις κάνουμε όταν νιώθουμε ότι κάποιο τραύμα μας θα γίνει αντιληπτό και έτσι η κατάσταση μας θα γίνει ακόμη πιο αγχωτική, εάν είμαστε τελειομανείς, νευρωτικοί ή εστιάζουμε υπερβολικά στις σχέσεις.
Πώς να σταματήσεις τις ιδεοληπτικές σκέψεις
Αναγνώρισε το μοτίβο
Όταν συνειδητοποιήσεις ότι μπαίνεις σε αυτόν το δυσάρεστο κύκλο σκέψεων, προσπάθησε να κάνεις ένα διάλειμμα από αυτές, να πάρεις μία βαθιά ανάσα και να καταλάβεις το γιατί εμφανίζονται. Κατάγραψε τα συναισθήματά σου για να φτάσεις στην πηγή του προβλήματος.
Απόσπασε την προσοχή σου
Μίλησε σε κάποιο μέλος της παρέας ή της οικογένειας σου για ψυχική υποστήριξη, δες μια ευχάριστη ταινία, πήγαινε μια βόλτα, κάνε γυμναστική ή οτιδήποτε μπορεί να αποσπάσει την προσοχή σου.
Αυτό το είδες; 10 ψυχολογικά τρικ για να κάνεις ένα άτομο να αντιδράσει όπως θέλεις
Γίνε ευγενική με τον εαυτό σου
Μην παραμελείς να είσαι ευγενική με τον εαυτό σου. Μίλησε με τις σκέψεις σου, ευχαρίστησε τις για την προσπάθειά τους να σας κρατήσουν ασφαλή, αλλά επικεντρώσου στο ότι η τόση ανησυχία είναι περιττή.
Συμβουλεύσου έναν ειδικό
Εάν αισθάνεσαι ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο και ξεφεύγει από το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορείς να το χειριστείς, ζήτησε τη βοήθεια ενός θεραπευτή. Η ψυχική σου υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική.