Δεν κοιμάσαι καλά; Αυτή είναι, ίσως, η αιτία

24.02.2020
Δεν κοιμάσαι καλά; Αυτή είναι, ίσως, η αιτία
Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι τα smartphones και η τεχνολογία γενικότερα είναι πιθανώς αυτά που ευθύνονται για ζητήματα... αϋπνίας!

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 165.000 ενήλικες στις ΗΠΑ έδειξε ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων που ανέφερε δυσκολία στο να τους πάρει ο ύπνος, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, αυξήθηκε κατά 1,4% μεταξύ του 2013 και του 2017 και όσοι είχαν προβλήματα με το να παραμείνουν κοιμισμένοι, αυξήθηκαν κατά 2,7%.

Αυτά τα ποσοστά μπορεί να φαίνονται μικρά, αλλά δείχνουν ότι έως και πέντε εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ- οι περισσότεροι ενήλικες- έχουν προβλήματα ύπνου, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης Zlatan Krizan και καθηγητή ψυχολογίας στο Iowa State University, στο Ames της Αϊόβα.

«Το πόσο κοιμόμαστε είναι σημαντικό, αλλά το πόσο καλά κοιμόμαστε και πώς νιώθουμε με τον ύπνο μας είναι σημαντικό από μόνο του», δήλωσε στο health24 ο Κrizan. «Η υγεία του ύπνου είναι ένα πολυδιάστατο φαινόμενο, οπότε η εξέταση όλων των πτυχών του ύπνου είναι ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική έρευνα».

Διάβασε και αυτό: Αϋπνίες; Το στρατιωτικό τρικ που θα σε κοιμίσει σε λιγότερα από 2 λεπτά!

Η τεχνολογία είναι πιθανόν ένας παράγοντας

Ο Κrizan και η ομάδα του δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν τι συμβάλλει στην αύξηση των προβλημάτων ύπνου, αλλά η τεχνολογία είναι ένας πιθανός παράγοντας, σύμφωνα με έναν εκ των συγγραφέων της έρευνας, τον Garrett Hisler, πρώην μεταπτυχιακό φοιτητή στο ISU και πλέον βοηθό στο πανεπιστήμιου του Pittsburgh.

«Γνωρίζουμε από προηγούμενη έρευνα μας ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της χρήσης smartphone και του ανεπαρκούς ύπνου μεταξύ των εφήβων», δήλωσε ο Hisler.

«Εάν χρησιμοποιούμε το τηλέφωνο πριν από το κρεβάτι ή λαμβάνουμε μηνύματα στη μέση της νύχτας, αυτό μπορεί να μας δυσκολέψει να κοιμηθούμε και να παραμείνουμε κοιμισμένοι όλη τη νύχτα», εξήγησε.

Ο πολύ λίγος ύπνος και συνάμα ο κακός ύπνος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και η ποιότητα του ύπνου επηρεάζει τη γενική ευημερία, σημειώνουν οι ερευνητές.

Ο Krizan είπε: «Γνωρίζουμε ότι το πόσο καλά κοιμούνται οι άνθρωποι γενικά επηρεάζει την υγεία τους και μπορεί να αποτελέσει ένα δείκτη για άλλες παθήσεις. Εάν θέλουμε μια πλήρη εικόνα της υγείας του πληθυσμού, είναι σημαντικό να μετρήσουμε και να παρακολουθήσουμε αυτές τις αλλαγές στις τάσεις του ύπνου».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Sleep Health.