Το υπέροχο συναίσθημα της προσφοράς ίσως να μη συγκρίνεται με κανένα άλλο ακόμη και όταν αυτό περικλείει ένα απλό προϊόν. Σύμφωνα με τους κοινωνιολόγους η αξία της συστηματικής προσφοράς και του εθελοντισμού συνδέεται με την ευτυχία, αφού δεν προσφέρεις χαρά μόνο σε εκείνον που δίνεις, αλλά και σε σένα τον ίδιο.
Η προσφορά αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ευημερία των κοινωνιών.
Η προσφορά, κάνει το ανέφικτο εφικτό αφού αποτελεί χωρίς καμία αμφιβολία μέσο για την εξάλειψη της απληστίας και του ναρκισσισμού. Όπως προκύπτει από επιστημονικές έρευνες του Πανεπιστήμιου του Wisconsin, “η συμπόνια και ο οίκτος αποτελούν χαρακτηριστικά που μπορούν να καλλιεργηθούν” και αν δίναμε όλοι τη δέουσα προσοχή σε αυτό ίσως ο κόσμος να ήταν διαφορετικός. Οι αποδείξεις για την δύναμη της προσφοράς βρίσκονται γύρω μας αφού ευτυχώς υπάρχουν ακόμη άνθρωποι μου νοιάζονται και μοιράζονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Cheryl Jacobs, δικηγόρος από τις ΗΠΑ που απολύθηκε από μία τεράστια δικηγορική εταιρία το 2008. Ο ίδιος ξεκίνησε να παρέχει νομικές συμβουλές σε άτομα που κινδύνευαν να χάσουν το σπίτι τους. Συνεπώς η έννοια της προσφοράς οριοθετείται από ένα ευρύ φάσμα ενεργειών. “Η αγάπη όσων αγαπάμε είναι μία φωτιά που θρέφει την ζωή μας. Όμως η στοργή που προέρχεται από άτομα άγνωστα σε εμάς, είναι πολύ πιο σημαντική γιατί διευρύνει τα όρια της ύπαρξής μας και ενώνει όλα τα όντα” γράφει ο Pablo Neruda υποδηλώνοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το τι ακριβώς κάνουμε όταν προσφέρουμε. Κάθε πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης είναι μία ουσιαστική μορφή δημοκρατικής κοινωνίας καθώς το άτομο υπερβαίνει το «εγώ» του και επικεντρώνεται στο «εμείς». Σε αυτές τις ενέργειες η εξουσία απλά συνδράμει κι είναι κυρίαρχος ο ρόλος των πολιτών.
Αν θες χαρά μιας ώρας, έναν υπνάκο πάρε. Αν θες χαρά μιας μέρας, για ψάρεμα να πας. Για τη χαρά ενός μήνα, να πας να παντρευτείς. Για τη χαρά ενός χρόνου, κληρονομιά να πάρεις. Για μιας ζωής χαρά, τον άλλο να βοηθάς
Βοηθώντας τους άλλους, μαθαίνουμε πώς να βοηθάμε τους εαυτούς μας
Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό ψυχολογίας Emotion ακολούθησε περίπου 500 συμμετέχοντες για μια περίοδο 6 εβδομάδων. Ο στόχος των ερευνητών ήταν να προσδιορίσουν αν τελικά το να βοηθάμε τους άλλους, μας κάνει καλό. Κάθε συμμετέχων εκτελούσε μία πράξη καλοσύνης είτε προς τον εαυτό του, είτε προς έναν άγνωστο, είτε ήταν μια απλή, ουδέτερη πράξη. Τα αποτελέσματα; Η ομάδα που εκτελούσε πράξεις καλοσύνης προς άλλους κατέληξε να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη συναισθηματική κατάσταση, επιδεικνύοντας περισσότερα θετικά συναισθήματα και λιγότερα αρνητικά, σε σύγκριση με τις άλλες δύο ομάδες.
Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ:
Κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες (στο 31,8% από 34,8%) μειώθηκε το 2018 (εισοδήματα 2017) σε σχέση με το προηγούμενο έτος το ποσοστό του πληθυσμού της χώρας που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ανέρχεται (3.348.500 άτομα από 3.701.800 άτομα).
Εκστρατεία κοινωνικής ευθύνης:
Tα γυμναστήρια Curves κάνουν την αγάπη πράξη!
Οι ανάγκες των συνανθρώπων μας είναι πολλές και δεν μπορούν να περιοριστούν σε εορταστικά χρονικά πλαίσια. Τα γυμναστήρια Curves δεν δεσμεύονται μόνο στο να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής σου σωματικά και ψυχικά αλλά έχουν ως προτεραιότητα τον συνάνθρωπο. Στοχεύουν για άλλη μία χρονιά στο να κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα εκατοντάδων συμπολιτών μας που έχουν πραγματικά ανάγκη. Τα Curves με άξονα την κοινωνική τους υπευθυνότητα, ενεργούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη στήριξη της κοινωνίας και των ευπαθών ομάδων, δείχνοντας έμπρακτα την υποστήριξή τους, προσφέροντας Τρόφιμα αλλά και είδη προσωπικής φροντίδας σε διάφορους οργανισμούς.
Η αγάπη είναι το μόνο πράγμα που όσο το προσφέρεις, τόσο περισσότερο έχεις
Τα Curves μέσω της Εκστρατεία κοινωνικής ευθύνης απευθύνουν πανελλαδικά ανοιχτό κάλεσμα σε όλες τις γυναίκες, μητέρες, εργαζόμενες, μέλη των γυμναστηρίων αλλά και όχι, να κινητοποιηθούν και να δώσουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε συνανθρώπους μας. Τα Curves Αττικής συλλέγουν προϊόντα όλων των ειδών πρώτης ανάγκης για το «Χαρά», Ενώ τα Curves Θεσσαλονίκης συλλέγουν προϊόντα για το «Αρσις». Σε όλα τα Curves της υπόλοιπης Ελλάδας μπορεί να δώσει κανείς είδη πρώτης ανάγκης που θα δοθούν στα Κοινωνικά παντοπωλεία.
ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Τα Curves Αττικής στηρίζουν το κέντρο ειδικών ατόμων «Χαρά»
Τα γυμναστήρια Curves Αττικής μαζί με τα μέλη τους υλοποιούν μια εκστρατεία αγάπης με σκοπό τη στήριξη των προσπαθειών του οργανισμού <<ΧΑΡΑ>>. Τρόφιμα αλλά και είδη προσωπικής φροντίδας θα συλλέγονται σε όλα τα γυμναστήρια Curves.
Ποιό είναι το Κέντρο ειδικών ατόμων «ΧΑΡΑ»;
Το Κέντρο Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά» ιδρύθηκε το 1983 από γονείς και το 1986 απέκτησε ιδιόκτητη στέγη στην Παλλήνη. Το 2005 εγκαινιάστηκε. Τα παιδιά που φιλοξενούνται στο οικοτροφείο έχουν πολύ χαμηλό δείκτη νοημοσύνης, γεγονός το οποίο δημιουργεί την ανάγκη για ιδιαίτερες συνθήκες διαβίωσης. Σε απάντηση στις προκλήσεις που θα αντιμετώπιζε κάθε οικογένεια ξεχωριστά, εφόσον τις πιο πολλές φορές δεν υπάρχει ούτε η κατάρτιση αλλά ούτε και τα απαιτούμενα εφόδια μέσα στις οικογένειες, το «Χαρά» προσφέρει στέγη και εξειδικευμένη φροντίδα στους οικότροφους αυτούς εφ’ όρου ζωής, ενώ οι γονείς υποστηριζόμενοι μπορούν να προσφέρουν πιο άνετα τη φροντίδα τους, ανακουφισμένοι πια από τις τεράστιες δυσκολίες που θα προέκυπταν μέσα από την καθημερινότητα.
ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τα Curves στηρίζουν την « ΑΡΣΙΣ »
Τα γυμναστήρια Curves Θεσσαλονίκης μαζί με τα μέλη τους υλοποιούν μια ακόμη εκστρατεία αγάπης με σκοπό τη στήριξη των προσπαθειών του οργανισμού <<ΑΡΣΙΣ>>
Ποια είναι η « ΑΡΣΙΣ »;
Η ΑΡΣΙΣ είναι κοινωνική μη κυβερνητική οργάνωση που δραστηριοποιείται από το 1992 για την υποστήριξη των παιδιών και των νέων και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους. Το όραμα της ΑΡΣΙΣ είναι μία κοινωνία με ίσες ευκαιρίες για όλους τους νέους και σεβασμό στα δικαιώματα τους, όπως αυτά αναφέρονται στην ελληνική και διεθνή νομοθεσία, ιδίως τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Αποστολή της ΑΡΣΙΣ είναι η ανάληψη δράσεων για την πρόληψη του κοινωνικού αποκλεισμού των νέων. Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύσσει μεθοδολογίες και εργαλεία για την υποστήριξη των νέων, οργανώνει και συμμετέχει σε δίκτυα, συνεργάζεται με δημόσιες υπηρεσίες και μη κυβερνητικές οργανώσεις και διατυπώνει προτάσεις στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής για τα παιδιά και τους νέους. Η ΑΡΣΙΣ δουλεύει κυρίως με νέους και νέες ηλικίας 15 έως 21 χρονών, και κατά περίπτωση με μικρότερα παιδιά ή μεγαλύτερα πρόσωπα που βιώνουν συνθήκες ζωής επιβαρυντικές για την ομαλή προσωπική τους ανάπτυξη και την πρόσβαση τους στα κοινωνικά αγαθά. Η ΑΡΣΙΣ πλαισιώνεται από ειδικευμένα στελέχη και εκπαιδευμένους εθελοντές και δουλεύει με βάση τις συλλογικές αξίες της κοινωνικής αλληλεγγύης, της αποδοχής, της δημοκρατίας και του αμοιβαίου σεβασμού.
info: