6 συμβουλές για να απολαύσεις τις διακοπές σου αφήνοντας πίσω το στρες της δουλειάς

20.07.2019
6 συμβουλές για να απολαύσεις τις διακοπές σου αφήνοντας πίσω το στρες της δουλειάς
Βασικές λεπτομέρειες που θα κάνουν τη διαφορά.

Είναι επίσημο: Το Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης ή Burnout είναι μια πραγματική κατάσταση. Στις 25 Μαΐου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καθόρισε επισήμως το σύνδρομο, ως εξάντληση της ενέργειας, εξουθένωση και αρνητικότητα που οφείλεται στο χρόνιο άγχος στο χώρο εργασίας.

Κάνοντας διακοπές όταν αισθάνεσαι εξουθενωμένη από τη δουλειά είναι πιθανώς μια από πιο κοινές θεραπείες. Δυστυχώς, ο χρόνος μακριά από το γραφείο δεν είναι πάντα τόσο ελεύθερος από άγχος, όσο ακούγεται. Μια έρευνα του 2018 από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (APA) διαπίστωσε ότι το 21% των ενηλίκων των Η.Π.Α. αισθάνθηκε άγχος κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου τους και το 28% εργάστηκε περισσότερο από ότι πίστευε όταν ήταν στις διακοπές. Και αυτό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες.

Η δουλειά, ενώ υποτίθεται ότι θα ξεκουράζεσαι, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις σου, να σε απομακρύνει από το να ζήσεις το σήμερα στις διακοπές σου και να ρίξεις τη διάθεσή σου, λέει η έρευνα.

Εν συντομία: «Τα θολά όρια μεταξύ της εργασίας και της ελευθερίας των διακοπών μπορεί να είναι κακά για την υγεία σου», λέει στο Time, η Kathleen Hall, ιδρυτής και διευθύνουσα σύμβουλος του Mindful Living Network και του Stress Institute.

Για να χαλαρώσεις πλήρως στις διακοπές σου, οι ειδικοί της ψυχολογίας λένε ότι ο εργοδότης σου πρέπει να σεβαστεί αυτό το διάστημα (και τα όριά σου) ενώ λείπεις από τη δουλειά. Όμως, ανεξάρτητα από τη σχέση σου με τη δουλειά, αυτές οι έξι στρατηγικές μπορούν να σε βοηθήσουν να αποσυνδεθείς ενώ βρίσκεσαι σε διακοπές.

Διάβασε επίσης: Όσα πρέπει να κάνεις στο σπίτι σου πριν φύγεις για διακοπές

Ανακοίνωσε τα σχέδιά σου πριν φύγεις από τη δουλειά

Η προετοιμασία για διακοπές στη δουλειά είναι συχνά ένας παραγνωρισμένος παράγοντας ότι είσαι σε θέση να παραμείνεις παρούσα ενώ βρίσκεσαι μακριά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί ενθαρρύνουν να έρθεις σε επαφή τόσο με το αφεντικό σου όσο και με τους συναδέλφους σου, πριν από το ταξίδι σου. Εξετάστε μαζί τις βασικές λειτουργίες που θα πρέπει να καλύπτονται ενώ είσαι μακριά και ένα σχέδιο για τον τρόπο αντιμετώπισης ορισμένων σεναρίων αν προκύψουν, λέει ο David Ballard, διευθυντής του γραφείου εφαρμοσμένης ψυχολογίας στο APA.

Είναι επίσης σημαντικό να συζητήσεις από πριν τη διαθεσιμότητα σου, ενώ είσαι μακριά, έτσι ώστε οι προσδοκίες των πάντων να ευθυγραμμιστούν με τις δικές σου εκ των προτέρων, προσθέτει ο Ballard.

Διακοπές χωρίς το μυαλό στο κινητό

«Οι εγκέφαλοί μας συνδέονται με την τεχνολογία», λέει στο Time ο Hall. «Και είμαστε συνδεδεμένοι με τη δουλειά μας και τους συναδέλφους μας». Μια μελέτη του 2016 που διεξήχθη από την ερευνητική εταιρεία Dscout κατέδειξε αυτή την αυξανόμενη εμμονή με τις προσωπικές τεχνολογικές συσκευές, βρίσκοντας ότι ο μέσος άνθρωπος αγγίζει το smartphone του 2.617 φορές την ημέρα. Το 10% των χρηστών τηλεφώνου αγγίζει τις οθόνες του έως και 5.427 φορές σε 24ωρη βάση. Ακριβώς επειδή κάποιος είναι σε διακοπές δεν σημαίνει ότι το τηλέφωνο του είναι κλειστό, σημειώνει ο Hall.

Ενας από τους μεγαλύτερους στρεσογόνους παράγοντες που προκύπτει από αυτή την έννοια της σύνδεσης, δεν είναι τόσο τα μηνύματα από τη δουλειά αλλά η απλή σκέψη της ίδιας της δουλειάς. «Αυτή η ιδέα ότι μπορεί να λάβεις ένα e mail, η ιδέα του να ανησυχείς αν θα έχεις συνέχεια σύνδεση για το κινητό σου, φαίνεται να είναι πολύ πιο επιζήμια», λέει ο Bill Becker, αναπληρωτής καθηγητής στο Pamplin College of Business της Virginia Tech, o οποίος μελετά την οργανωτική συμπεριφορά.

Η λύση για την αποφυγή συχνών διακοπών από τις ημέρες ξεκούρασης είναι διαφορετική για όλους. Για μερικούς, ο έλεγχος των e mail μία φορά την ημέρα ή ακόμα και η μισή ώρα δουλειά και στη συνέχεια, η αποστασιοποίηση από το τηλέφωνο, μπορεί να μετριάσει τον συνεχή έλεγχο, λέει ο Becker. Άλλοι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια προγραμματισμένη μέρα χωρίς υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας ή να έχουν πρόσβαση σε Wi-Fi μόνο σε κάποια διαστήματα της ημέρας (όπως στο δωμάτιο του ξενοδοχείου σου), συμβουλεύει ο Jaime Kurtz, αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο James Madison και συγγραφέας του The Happy Traveler: Unpacking the Secrets of Better Vacations.

Πέρασε χρόνο στη φύση όσο το δυνατόν περισσότερο

«Η φύση έχει μια απίστευτη δύναμη να χαλαρώνει και να μας θεραπεύει», λέει η Hall - ειδικά αν εργάζεσαι σε ένα γραφείο και δεν έχεις αρκετό χρόνο για έξω στην καθημερινότητά σου. Η έρευνα σχετικά με τις πιθανές επιδράσεις της φύσης στη διάθεση ενός ατόμου, ενισχύει την άποψη της Hall.

Για να επωφεληθείς πλήρως από την ύπαιθρο η Hall προτείνει να επικεντρωθείς στις αισθήσεις σου, όπως το να θαυμάσεις τον γαλάζιο ουρανό ή να αισθανθείς τη μυρωδιά του θαλασσινού νερού.

Μάθε πώς να χαλαρώνεις με τον καλύτερο τρόπο

Η έρευνα διαπιστώνει ότι οι καλύτερες εμπειρίες αποκατάστασης του άγχους - εκείνες που βοηθούν τους ανθρώπους να απαλλαγούν από το άγχος και να επιστρέψουν στη ζωή (και να εργαστούν) πιο ανανεωμένοι - περιλαμβάνουν κάποια χαλαρωτική συμπεριφορά, λέει ο Ballard. Αυτό μπορεί να φανεί προφανές, αλλά αυτές οι εμπειρίες είναι διαφορετικές για όλους, λέει. Ενώ η γιόγκα ή ένας μακρύς περίπατος μπορεί να είναι αποτελεσματικά για μερικούς, άλλοι μπορεί να χρειαστούν πιο έντονη σωματική άσκηση για να αισθάνονται χαλαροί, όπως μια πεζοπορία, προσθέτει ο Kurtz. Σκέψου πώς χαλαρώνεις όταν δεν είσαι διακοπές και στη συνέχεια φρόντισε να ενσωματώσεις αυτές τις δραστηριότητες, στις μέρες των διακοπών σου.

Να είσαι αυθόρμητη

Αν έχεις μόνο μερικές μέρες διακοπών σε ένα νέο μέρος, μπορεί να μπεις στον πειρασμό να προγραμματίσεις κάθε στιγμή της ημέρας σου. Αλλά ο αυθορμητισμός είναι ένας από τους πρωταρχικούς συντελεστές της ευτυχίας των ανθρώπων στις διακοπές, λέει ο Kurtz. Μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Current Opinion in Psychology, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι τείνουν να απολαμβάνουν προγραμματισμένες ψυχαγωγικές δραστηριότητες λιγότερο από εκείνες που δεν προγραμματίζονται, επειδή οι έμμεσοι χρονικοί περιορισμοί ενός χρονοδιαγράμματος μπορούν να υπερισχύσουν και να σε αποτρέψουν από το να απολαύσεις το «τώρα».

Προγραμμάτισε την επιστροφή σου στη δουλειά

Ενώ πολλοί άνθρωποι τείνουν να σχεδιάζουν τις εξόδους τους από τη δουλειά, οι περισσότεροι δεν σκέφτονται πώς θα επιστρέψουν, λέει ο Ballard. Η επιστροφή στη δουλειά και η αίσθηση ότι επιστρέφεις και πάλι στο στρες, μπορεί να εκμηδενίσει τα οφέλη από τις διακοπές μέσα σε λίγες μέρες, λέει.

Για να αποφύγεις αυτό το σενάριο, ο Ballard προτείνει να μην μπεις στα email της δουλειάς αμέσως μόλις επιστρέψεις ή ακόμα και να κανονίσεις να εργαστείς από το σπίτι τη Δευτέρα μετά το ταξίδι σου. Η οικοδόμηση μιας μεταβατικής περιόδου μπορεί να σου επιτρέψει να ανακτήσεις ένα ρυθμό εργασίας και ένα φόρτο εργασίας που μπορείς να διαχειριστείς και να αποφύγεις να υπερφορτωθείς.